Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Marine Le Pen şi-a câştigat pariul (Le Monde)

marine-le-pen.jpg

Marine Le Pen

Noua orase a castigat Frontul National francez la alegerile locale de duminica. La acestea se adauga si o primarie de sector din Marsilia care revine candidatului formatiunii de extrema dreapta. Si, culmea, tocmai acest sector din Marsilia arata ca un partid in teorie xenofob este preferat si de grupuri de straini.

Rezultatul de anul acesta al Frontului National este mult peste cel din 1995 considerat pana acum cel mai fast an electoral pentru formatiunea condusa de familia Le Pen. Atunci, Frontul castiga trei orase. Acum sunt noua orase, unul dintre ele castigat chiar direct din primul tur. Zona favorabila extremei drepte pare sa fie fieful formatiunii din sud-estul tarii. De altfel, in aceeasi zona, Liga Sud, un alt partid de extrema dreapta, a castigat alte doua primarii.
Cu toate ca Frontul National a pierdut alegerile locale unde candidau trei vicepresedinti ai partidului, Marine Le Pen poate spune ca si-a castigat pariul. E vorba despre intoarcerea extremei drepte la conducerea de administratii locale. Declaratia sa dupa aflarea rezultatelor este una corecta: Frontul National strica armonia celor doua partide mari traditionale. E vorba despre socialisti si conservatori. “De acum trebuie luata in calcul o a treia mare forta politica in Franta”.
O alta lectie a acestor alegeri este faptul ca Frontul National are o rezerva de voturi. Asa se explica faptul ca intre cele doua tururi, candidatii partidului au reusit sa castige procente in plus fata de primul tur. De notat ca oferta extremei drepte a reusit sa atraga votul absenteistilor. Fata de 2008, cand doar 80 de membri ai partidului reuseau sa intre in consilii locale, tinta de 1000 anul acesta ar trebui sa fie usor de atins in contextul rezultatelor actuale.

Socialistii francezi isi recunosc infrangerea (Spiegel)

Lovitura pentru Partidul Socialist si pentru presedintele Francois Hollande este una extrem de dura, chiar daca strategia de comunicare a sefului statului a fost sa ignore complet dezastrul ce ii era prevazut de multi analisti.

Partidul Socialist impreuna cu aliatii sai din runda a doua a reusit sa ajunga la scorul de 42% din voturile exprimate de francezi in alegerile locale. Conservatorii din opozitie au obtinut 49%, iar participarea la vot a fost de 63,5%, un record istoric negativ pentru Hexagon. Conform unei analize realizate de institutul BVA, socialistii ar urma sa cedeze conservatorilor circa 100 de primarii in localitati cu peste 10.000 de locuitori, ceea ce practic anuleaza toate castigurile de la alegerile din 2008.
Declaratiile sunt pe masura rezultatelor. Seful UMP, Jean-Francois Cope, a anuntat ca partidul sau conservator va prelua fotoliul de primar in peste jumatate din orasele cu mai mult de 9.000 de locuitori. “UMP este prima forta politica a Frantei”, a spus Cope care i-a cerut presedintelui Hollande sa isi schimbe politica. Tot presedintelui Hollande ii este atribuita vina pentru dezastrul stangii si de Jean-Luc Melenchon, presedintele Partidului Stangii franceze. In acest context, Franta se asteapta la o remaniere guvernamentala care ar putea include chiar si schimbarea primului ministru. In discutie pentru sefia guvernului sunt actualul ministru de interne Manuel Valls sau cel de externe Laurent Fabius.

Victoria de la Paris, singura veste buna pentru Hollande (The Guardian)

Anne Hidalgo va deveni, cel mai probabil, prima femeie aleasa primar in capitala Frantei. Dar victoria socialistei este singura veste buna pentru socialisti si pentru presedintele Francois Hollande in acest prim test electoral de la preluarea sefiei la Elysee.

Hidalgo ii va succede lui Betrand Delanoe care a condus Parisul din anul 2001 si in a carui umbra socialista a crescut in ierarhia partidului. O veste buna si cam singura din seara de duminica pentru presedintele socialist al Frantei care bate luna dupa luna recorduri negative popularitate pentru el insusi, dar si pentru partidul sau din cauza politicii pe care o face. Scorul istoric al Frontului National ar putea fi interpretat drept un vot de protest din partea francezilor nemultumiti de rezultatele administratiei Hollande. Sa reamintim ca presedintele promisese ca va inversa trendul somajului din Franta pana la finele anului trecut, dar acest indicator economic nu vrea sa asculte deloc de masurile adoptate de Elysee. Faptul ca peste 36% dintre francezi au ales sa stea acasa in turul al doilea este, de asemenea, un mesaj de nemultumire fata de clasa politica in general, dar in special fata de socialistii care au majoritate in Parlament si, evident, in guvern.

1432