Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Germania, prinsă etern între Vest și Est (Die Welt)

Jumătate din cetățenii germani vor ca țara lor să fie un mediator între NATO și Rusia. Rezultatele acestui sondaj arată o relativă atitudine anti-occidentală a nemților, de fapt, și ignoră faptul că negocierile cu Putin nu pot fi derulate decât dacă partenerul este puternic ancorat în valorile occidentale.

A fost odată o vreme când Germania nu era deloc interesată de ideea de compromis, negociere și mediere. Atitudinea a avut ca rezultat dezastruosul al Doilea Război Mondial. În teorie, lumea ar trebui să fie foarte fericită de faptul că nemții vor acum să joace marele mediator în orice conflict de pe mapamond. În realitate, faptul că jumătate dintre cetățenii Republicii Federale vor să negocieze cu Vladimir Putin arată că, la nivel de percepție publică, nemții sunt pe jumătate în afara Alianței Nord-Atlantice – care ar trebui rebotezată Alianța Libertății și a Democrației de când au aderat statele estice la ea.

Pentru că cine vrea să negocieze între această alianță și Federația Rusă nu face altceva decât să-i ofere lui Putin o anumită legitimitate pe care, de fapt, nu o are. Cu unul care încalcă dreptul internațional nu te întâlnești la jumătatea drumului de dragul ideii de pace. Sigur, Putin trebuie înțeles. Dar a-l înțelege înseamnă a-l decripta, nu a-l aproba tacit. Faptul că liderul de la Kremlin repetă modele de gândire sovietice face imposibilă o negociere cu el din altă postură decât ca parte a spațiului liber și democratic. Din păcate însă, baletul între Vest și Est este unul cu lungă și tristă tradiție în Germania și nu are nicio legătură cu un iluminism tipic nemțesc.

Torturile CIA vor deveni publice (Le Monde)

Comisia de informații a Senatului american a votat ieri în favoarea publicării unei părți a raportului despre practicile dure de interogare ale spionajului SUA.

Raportul are 6300 de pagini în total, iar comisia senatorială vrea să declasifice 400 dintre ele. Fragmentul va fi trimis la Casa Albă unde e de așteptat ca președintele Barack Obama să fie de acord cu publicarea sa. CIA va avea și ea un cuvânt de spus după aprobarea președintelui în sensul în care i se va da ocazia să corecteze eventual anumite pasaje sau să atragă atenția asupra unora care ar trebui să rămână secrete din motive de siguranță. Documentul trage concluzia că CIA a mascat anumite detalii legate de practicile sale de interogare care au fost catalogate drept tortură. De asemenea, agenția a exagerat importanța unor comploturi și a unor deținuți din centrele sale secrete și a ascuns faptul că unele informații importante fuseseră obținute înainte ca prizonierii să fie torturați. Și, poate cel mai rușinos detaliu al raportului senatorial: niciuna din informațiile care au dus la uciderea lui Osama bin Laden nu a fost obținută în urma aplicării acestor metode dure.

Israelul anulează eliberarea ultimei tranșe de prizonieri palestinieni (The Guardian)

Oficialii de la Ierusalim dau vina pe președintele Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas și pe demersul acestuia de a căuta recunoaștere statală unilaterală la 15 agenții ONU.

Israelul a anunțat, de asemenea, că vrea să revizuiască întregul proces de pace și de negociere directă cu palestinienii sub medierea secretarului de stat american John Kerry. Mișcarea ar putea fi fatală demersului care are ca termen de finalizare 29 aprilie. Se anulează așadar cele două concesii cheie care au permis, de fapt, începerea dialogului. Palestinienii promiseseră că vor înceta procesul de recunoaștere internațională, iar israelienii urmau să elibereze 104 prizonieri arestați chiar înainte de semnarea Acordului de la Oslo. Ultimul grup și cel mai controversat trebuia eliberat la finele săptămânii trecute, dar acțiunea nu a mai avut loc. Negocierile intră din nou în faza acuzațiilor de tip „ba tu – ba tu”, un element mult prea cunoscut deja de comunitatea internațională. Cel mai sensibil punct pentru Israel este intenția palestinienilor de a deveni membri ai Tribunalului Penal Internațional care ar permite apoi inițierea unei acțiuni împotriva Israelului acuzat de încălcarea mai multor convenții internaționale.