Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Premierul Orban triumfă în Ungaria (Spiegel)

Partidul conservator Fidesz se poate declara liniștit câștigătorul de departe al acestor alegeri parlamentare. Opoziția de stânga a dezamăgit, dar extremiștii ultranaționaliști din partidul Jobbik pot fi foarte mulțumiți de rezultatul lor.

Conform numărătorii parțiale anunțate de autoritățile electorale maghiare, partidul conservator Fidesz ar fi câștigat 44,6% din voturile valabil exprimate. Alianța de stânga condusă de socialiști ar fi ajuns abia la 25%. În schimb, partidul de extremă dreapta antisemit Jobbik ar fi crescut simțitor în preferințele electoratului din Ungaria cu 20,6%. Întrebarea care se pune acum este dacă prin redistribuire Fidesz va ajunge la majoritatea absolută de două treimi sau nu. Rezultatele parțiale indică victorii în cazul majorității de mandate directe (106 la număr). Ar fi o certitudine că Fidesz va avea peste 100 de mandate de parlamentar din cele 199 existente în Legislativul de la Budapesta. Redistribuirea va fi însă cheia victoriei absolute sau nu. La alegerile din 2010, Fidesz câștiga 52,7% și reușea să aibă peste două treimi din mandatele parlamentare, fapt ce i-a permis modificări substanțiale la Constituție și un control strict al tuturor puterilor din stat. Bilanțul legislativ al celor patru ani de conducere sub tutela lui Viktor Orban este impresionant: au fost trecute prin Parlament peste 850 de legi. Singurul partid care poate afirma că a crescut în acești patru ani este formațiunea extremistă și antisemită Jobbik. În 2010, partidul câștiga 16,7%, în 2014 și-a consolidat așadar clar poziția.

India începe cele mai mari alegeri din întreaga lume (Le Monde)

Încep astăzi, 7 aprilie, se încheie pe 12 mai după nu mai puțin de nouă runde de vot împărțite pe regiuni. Rezultatele finale, adică noua componență a Parlamentului, vor fi cunoscute pe 16 mai în urma unui vot la care sunt chemați să se exprime 814 milioane de cetățeni ai Indiei.

Numele viitorului premier al Indiei va fi cunoscut pe data de 28 mai – acesta este termenul limită pe care partidele îl au la dispoziție pentru a negocia între ele. Obișnuiți cu creștere economică de aproximativ 8-10%, indienii s-au văzut nevoiți anii trecuți să ia în calcul un ritm de creștere economică de doar circa 5%. Acesta ar putea fi principalul factor care ar pune capăt dinastiei de 10 ani a Partidului Congresului, măcinat, de altfel, de numeroase scandaluri de corupție. În aceste condiții, sondajele arată că partidul naționalist hindus este favoritul electoratului în acest moment. Campania liderului formațiunii, Narendra Modi, se axează pe creșterea investițiilor și reducerea șomajului. Ceea ce nu înseamnă că bătălia cu moștenitorul dinastiei Gandhi, candidatul partidului Congresului, va fi una ușoară. Modi este considerat un personaj radical și e acuzat de lipsa implicării în procesul de detensionare a relațiilor dintre diferitele comunități ale Indiei. Cu el la putere, analiștii se așteaptă la atitudini intransigente față de marile puteri mondiale. De menționat că din 2002, Modi a devenit persona non-grata în SUA și Europa. Odată ajuns favorit în alegeri, ambele puteri occidentale au reluat dialogul cu el.

Alegătorii afgani merită respect (Die Welt)

Au ieșit să voteze în condițiile în care au fost conduși de un guvern slab care nu a reușit aproape deloc să clădească o relație de încredere cu oamenii. De asemenea, afganii nu s-au lăsat intimidați de amenințările talibanilor și au considerat că viitorul țării este datoria lor.

Momentul este poate mai important decât cel în care afganii au votat democratic pentru prima dată. La finele săptămânii trecute ei au asigurat prima tranziție democratică de putere în țara lor. Este un progres major pentru o țară unde tradiția dicta ca liderii să fie ori alungați ori asasinați pentru a schimba conducerea. Sigur că nimeni nu poate afirma dacă aceste alegeri au fost un succes, asta se va arăta în săptămânile următoare. Vom vedea dacă nu s-au falsificat voturi precum în 2009, dacă acei candidați care nu ajung în turul al doilea își vor recunoaște înfrângerea și, într-un final, dacă noul președinte va reuși să țină statul unit. De acum, mingea e în terenul celor cu putere. Oamenii și-au făcut datoria.

870