Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Începe procesul atentatorului din Boston (France 24)

Djokar Tsarnaev va fi judecat începând cu ziua de astăzi pentru implicarea sa în atentatul cu bombă de la Maratonul din Boston, SUA. Procesul este așteptat de întreaga societate americană la 18 luni după cele mai grave atentate de pe teritoriul SUA după 11 septembrie 2001.

Tsarnaev riscă pedeapsa cu moartea dacă va fi găsit vinovat de marele juriu în cazul exploziilor de la linia de finish a cursei din Boston. În atentat și-au pierdut viața trei persoane și au fost rănite alte 264. Tânărul cecen naturalizat în SUA a pledat nevinovat în cazul tuturor celor 30 de capete de acuzare formulate împotriva sa. Printre acuzații se numără și conspirație pentru utilizarea armelor de distrugere în masă. Tsarnaev fusese arestat de forțele americane de securitate la patru zile după atentat. Fratele său mai mare a fost ucis în operațiunea de capturare.

Estimările specialiștilor în drept arată o durată a procesului de 3-5 luni. În total, 1200 de potențiali membri ai marelui juriu au fost chemați pentru selecție. La final vor rămâne 12, iar șase persoane urmează a fi trecute pe o listă de rezerve. Vor fi foarte greu de găsit membri ai juriului care să nu aibă o imagine prealabilă asupra acestui caz având în vedere că procesul se va desfășura chiar la Boston. De asemenea, vor fi greu de găsit jurații care să nu se opună în totalitate pedepsei cu moartea. În statul Massachussets aceasta este interzisă cu excepția situației în care un acuzat încalcă mai multe legi federale.

Nu așa ușor, vă rugăm (Spiegel)

Este o ieșire a Greciei din zona Euro chiar atât de ușor de soluționat cum susține guvernul german? O privire mai atentă nu ajunge la aceeași concluzie.

În 2011, când premierul elen de atunci anunța un referendum privind politicile de austeritate, Germania sărea în sus și agita spiritele apropo de dezastrul pe care l-ar fi reprezentat un refuz. Acum, în contextul posibilei renunțări a Greciei la programele internaționale dacă va câștiga alegerile stânga radicală, reacția la Berlin e una de relaxare totală. Pe fond, multe s-au ameliorat în zona Euro. Grecia nu mai reprezintă, într-adevăr, un pericol uriaș de contagiune precum la apogeul crizei financiare. Instituțiile financiare nu mai sunt atât de expuse pe piața elenă, singurii care ar sta ca proștii uitându-se la Grecia cum pleacă ar fi contribuabilii europeni. Dar a privi o ieșire din uniunea monetară cu atâta relaxare e greșit. Situația economică din Grecia ar fi catastrofală cel puțin pe termen scurt. În celelalte țări precum Italia, Spania sau Franța – de ce s-ar mai ține de rigorile bugetare la un asemenea exemplu?

Începe bătălia pentru Marea Britanie (The Guardian)

Anul 2015 este an de alegeri generale în Regat, iar conservatorii și laburiștii au renunțat la mănuși din prima zi de campanie.

Moneda principală a dreptei sunt planurile de cheltuieli publice anunțate de stânga. De partea cealaltă, stânga anunță că oferă speranță, nu minciuni și că vrea să se reîntoarcă la oameni. Conservatorii și laburiștii încep în forță încă din prima zi, în timp ce partidul naționalist UKIP își mai acordă câteva zile răgaz pentru a-și formula mai atent politicile vizate pentru bătălia electorală. Conservatorii încearcă să câștige voturile pierdute către acest partid naționalist așa că premierul David Cameron a dat de înțeles că ar putea lua în considerare devansarea referendumului pe tema apartenenței la UE. Pe de altă parte, Cameron a refuzat să comenteze posibilitatea încheierii unei alianțe cu UKIP. În fine, liberal-democrații se profilează drept adevărata formațiune de centru și apelează la susținerea britanicilor ăn caz că ei ar mai vrea un guvern de coaliție echilibrat.

 
Revista presei din 5 ianuarie 2015