Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Doamna cancelar, ăsta nu e un banc! (Die Welt)

angela-merkel-es-orban-viktor3.jpg

Cancelarul german Angela Merkel și premierul Ungariei Viktor Orban

Cu o zi înainte de vizita cancelarului Angela Merkel la Budapesta, mii de persoane au manifestat în capitala Ungariei în sprijinul ei și împotriva premierului Viktor Orban. Merkel, ar vrea protestatarii, trebuie să ajute la debarcarea lui Orban.
Alte titluri de astăzi: Peter Greste, expulzat din Egipt (Le Monde), Boko Haram e ca ISIS. De ce nu primește mai multă atenție? (Washington Post)

Doamna cancelar, ăsta nu e un banc! (Die Welt)

Cu o zi înainte de vizita cancelarului Angela Merkel la Budapesta, mii de persoane au manifestat în capitala Ungariei în sprijinul ei și împotriva premierului Viktor Orban. Merkel, ar vrea protestatarii, trebuie să ajute la debarcarea lui Orban.

În inima capitalei maghiare, vorbitorii i-au adresat cancelarului german o rugăminte de ajutor pentru a scăpa de premierul lor și au asigurat-o că cererea nu e un banc. Manifestația nu a reușit să strângă 20.000 de oameni ca atunci când era vorba despre introducerea unei taxe pe uzul internetului, dar a fost totuși considerabilă. Concret, în cazul Ungariei, Merkel ar avea chiar o răspundere pentru că Orban aparține aceleiași familii politice a popularilor europeni. Manifestanții și-ar dori mecanisme de control, procese mai transparente la alocarea fondurilor europene și puteri mai mari pentru CEDO. Corupția este principala acuzație adusă premierului Viktor Orban, care ar fi construit un stadion de fotbal cu bani europeni în satul său natal și o linie de cale ferată către localitate. Acesta e numai un exemplu, iar chestiuni legate de libertatea presei au fost și ele amintite în piața Kossuth. Numai că cele 5.000 de persoane au o problemă mare: majoritatea de două treimi în parlament pe care Orban se sprijină relaxat. Până la schimbarea acestui raport de forțe prin vot, lucrurile, probabil, nu se vor schimba. Și e greu de crezut că Merkel va aduce o revoluție la Budapesta.

Peter Greste, expulzat din Egipt (Le Monde)

Dar nu oricum, ci după mai mult de un an în închisoare din pedeapsa de șapte ani pronunțată împotriva jurnalistului australian pentru fapte ce țin de „răspândirea de informații false despre Egipt” și de „susținere a Frăției Musulmane”.

Ce nu trebuie să uităm e faptul că alți doi jurnaliști ai postului Al-Jazeera se află în continuare în închisoare în urma unor condamnări similare. E vorba despre un egiptean și un cetățean cu cetățeni canadiană și egipteană. Postul cu sediul în Qatar a primit cu bucurie vestea eliberării lui Greste, dar a declarat că măsura este insuficientă, cerând eliberarea tuturor jurnaliștilor săi. În procesul din 2014, 11 alți jurnaliști au fost condamnați în absență. În total, 46 de ziariști au fost arestați și condamnați în Egipt din cauza unei presupuse apropieri de Frăția Musulmană, organizație interzisă de noua putere militară de la Cairo.

Boko Haram e ca ISIS. De ce nu primește mai multă atenție? (Washington Post)

Toată lumea e preocupată de organizația jihadistă Statul Islamic. 91% dintre americani cred că teroriștii din Irak și Siria reprezintă o amenințare directă la adresa lor. Islamiștii africani din Boko Haram sunt însă la fel de periculoși și nimeni nu își face griji.

În luna ianuarie, site-urile de știri americane au publicat 3.293 de articole despre Statul Islamic. În aceeași lună în care Boko Haram ucidea 2.000 de oameni în doar câteva zile de asediu al unui oraș nigerian, aceleași site-uri aveau doar 544 de articole despre această mișcare teroristă de sorginte islamistă. Ca mărime, Boko Haram e circa o treime din ISIS, dar a provocat mai multe victime și a forțat refugierea a 1,5 milioane de oameni, aproape la fel de mulți ca ISIS în Irak. Da, Boko Haram nu a amenințat direct SUA sau alte state occidentale, nu a executat străini și postat înregistrări de propagandă și nu are conturi de social media. Dar atenția disproporționată a presei trădează o oarecare ipocrizie. Noi, occidentalii ne preocupăm în primul rând de securitatea noastră. Valorile pe care ne place să le strigăm vin abia pe locul al doilea.

 
Revista presei din 2 februarie 2015