Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Așa vrea Grecia să rezolve problema datoriilor (Spiegel)

Restructurare a datoriei în loc de tăierea ei – ministrul de finanțe elen propune emiterea de noi obligațiuni cu scadență nelimitată. Planurile sale sunt făcute însă fără creditorii privați.

Giannis Varoufakis nu mai vrea să vorbească despre o tăiere a datoriei elene pentru că termenul este inacceptabil în state precum Germania din punct de vedere politic. Motivul e simplu: tăierea datoriilor se aude ca pierdere totală, a spus ministrul într-un interviu acordat Financial Times. În schimb, Atena plănuiește să își restructureze datoria fie prin emiterea de obligațiuni cu scadență nelimitată, fie a unora legate de performanțele economiei. De asemenea, noul executiv vrea să aducă la ghișeul Fiscului datornicii bogați. Planurile concrete vor fi elaborate și prezentate partenerilor europeni până la finele acestei luni. Propunerea lui Varoufakis va cuprinde, conform propriilor declarații, o combinație între surplus primar și reforme. Ministrul cere Europei ajutor să reformeze Grecia, dar și un spațiu de manevră financiară pentru a nu sufoca de tot orice șansă de creștere. Problema Atenei e însă acum la creditorii privați. În ianuarie au devenit scadente 2,8 miliarde euro, în februarie vin două miliarde, în martie chiar 4,6 miliarde. În planul schițat de Varoufakis, restructurarea datoriei către privați nu e cuprinsă, iar bani pentru achitarea datoriei nu sunt deocamdată. Emiterea de noi obligațiuni, așa numitele T-Bills, are nevoie de aprobarea BCE. Deocamdată ea nu există.

Zilele Troicăi sunt numărate (Le Monde)

Informația a apărut ieri, pe surse din anturajul președintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, care ar vrea să desființeze acest mecanism de monitorizare a Greciei. Un purtător de cuvânt de la Bruxelles a confirmat faptul că, Troica ar trebui să „evolueze”, dar a negat scenariile vehiculate deja în presa europeană.

În realitate, această informație nu e nici nouă nici surprinzătoare. Prima pomenire a ideii de reformare a Troicii a avut loc în primăvara lui 2014, în programul politic al lui Juncker, care candida atunci la șefia Comisiei Europene. Pe 16 ianuarie anul acesta, Juncker vorbea la Strasbourg despre necesitatea ca mecanismele de control și gestiune a crizei să fie mai democratice. Șeful CE a spus clar că și-ar imagina un mecanism parlamentar format din deputați ai legislativului comunitar și din legislative naționale. Iar propunerea nu vine din neant. Parlamentul de la Strasbourg a criticat dur în 2014 activitatea Troicăi într-un raport cu larg ecou mediatic. De fapt, structura are oricum o viață limitată ce trebuia să se încheie în decembrie 2014, dar termenul a fost prelungit până în februarie 2015 din cauza lipsei unui acord cu premierul elen de atunci, Antonis Samaras. Așa că, în cazul unei înțelegeri pentru un al treilea pachet de asistență financiară, Troica, probabil va fi redenumită și modificată.

Marea Britanie cere UE și Greciei să ajungă la un acord (The Guardian)

George Osborne, trezorierul Marii Britanii, apreciază că actualul conflict privind datoria Greciei este cea mai mare amenințare la adresa economiei mondiale. Declarația a venit după o întâlnire cu noul ministru elen de finanțe, la Londra.

Osborne i-a cerut ministrului din Grecia să aibă o atitudine responsabilă, dar și zonei Euro să fie mai deschisă la ideea unui plan mai bun pentru crearea de locuri de muncă și creștere economică. Trezorierul Marii Britanii a apreciat situația elenă drept o amenințare directă la adresa economiei britanice și a spus că e important ca Europa să aleagă competența în detrimentul haosului. Ministrul grec de finanțe s-a aflat la Londra după o vizită la Paris și se va deplasa la Roma, apoi la Bruxelles pentru discuții noi. O vizită la Berlin nu este prevăzută, deși Germania este cel mai mare creditor statal al Greciei. Giannis Varoufakis a dat asigurări la Londra că se va ajunge la un acord în termen de câteva zile, astfel încât să se demonstreze că Grecia poate juca după reguli, dar poate și depăși criza odată pentru totdeauna.