Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Teroristul nedetectabil (Le Monde)

Profilul teroristului, care a atacat trei soldați francezi în fața unui centru evreiesc de la Nisa, ilustrează noua amenințare cu care sunt confruntate serviciile secrete. Un delincvent minor, așa cum sunt atâția, fără legături cunoscute cu o rețea sau grupare, se decide într-o bună zi să treacă la nivelul următor.

Moussa Coulibaly – același nume, fără legătură de rudenie cu agresorul de la Paris – era cunoscut forțelor de ordine franceze de peste 10 ani pentu diverse delicte minore: furt, uz de droguri, ultraj. Între 2003 și 2012 a fost condamnat de șase ori la plata unei amenzi sau la mici sentințe în închisoare. În toamna anului trecut, Coulibaly a intrat în atenția serviciilor secrete din cauza unor „semnale de radicalizare”, dar nici acestea nu erau grave. Anterior, agresorul fusese urmărit pentru scurtă vreme din cauza unui zbor cumpărat de la Ajaccio, în Corsica, spre Istanbul pentru că, la întoarcere, a insistat asupra unor scurte escale la Roma și Nisa. Și pașaportul său ridica unele semne de întrebare. A fost și interogat, dar declarațiile sale vizau numai turism în Turcia. A cerut să se întoarcă în Corsica, în schimb a luat o cameră la Nisa, unde a și fost urmărit de serviciile de informații care nu au găsit însă activități îngrijorătoare.

Agresiunea sa este de o gravitate relativă – sigur, putea fi mult mai grav – dar îngrijorătoare oricum pentru că se constată un trend. Abia pe 20 decembrie, un alt bărbat ataca trei polițiști cu un cuțit la Joues-les-Tours. Și el era cunoscut pentru semnale de radicalizare, dar nu se strânseseră suficiente suspiciuni. De notat și că, în ziua atacului de la Nisa, organizația Statul Islamic a publicat o înregistrare video intitulată „Faceți Franța să explodeze – 2”. Primul episod al acestei aparente serii fusese publicat cu o zi înainte de atacul de la Joues-les-Tours. Ambele înregistrări conțineau următorul îndemn: „Ucideți cu un cuțit un polițist (...) sau un soldat”.

Iordania execută doi teroriști (Sueddeutsche Zeitung)

După ce organizația jihadistă Statul Islamic a publicat o înregistrare în care se vedea pilotul iordanian ucis în plină stradă - și nu oricum, ci prin ardere în timp ce era închis într-o cușcă – Iordania răspunde prin execuția a doi jihadiști. Comunitatea internațională e șocată de înregistrarea video, iar SUA promit creșterea ajutorului economic și militar pentru Iordania la trei miliarde de dolari.

Barbaria cu care a fost ucis pilotul iordanian capturat de Statul Islamic este aproape de nedescris. Guvernul de la Amman promisese răzbunare și ea a venit rapid. Doi teroriști – un bărbat și o femeie, care erau condamnați la moarte – au fost executați. În acest context, președintele Barack Obama l-a primit la Casa Albă pe regele Abdullah al II-lea. Suveranul se afla la Washington, dar nu avea programată o întrevedere cu președintele. Obama a promis sporirea asistenței economice și militare acordate Iordaniei la 3 miliarde de dolari. Dacă Legislativul va aproba acest demers, ajutoarele americane se vor dubla. Amintim că Iordania este parte a coaliției internaționale care combate gruparea Statul Islamic și participă cu avioane militare la raidurile din Siria și Irak. Uciderea brutală a pilotului a atras condamnare internațională din partea multor lideri și organizații.

Încă un accident aviatic (The Guardian)

Un avion de pasageri s-a prăbușit într-un rău din capitala taiwaneză Taipei după că a acroșat un pod elevat. Cea mai mare parte a pasagerilor a putut fi salvată, totuși există mai multe victime.

Cursa era una internă, zborul TransAsia Airlines pleca de la Taipei cu destinația insulelor Kinmen, în largul coastelor chineze. Datorită exploziei numărului de camere de luat vederi montate în mașini, accidentul a fost filmat de mai mulți șoferi care se aflau pe pod la momentul respectiv. Rețelele de socializare sunt pline cu aceste momente terifiante. Associated Press relatează că opt persoane și-ar fi pierdut viața. În fază inițială, 12 persoane erau date dispărute. Avionul prăbușit a agățat cu aripa și un taxi de pe pod. Șoferul este internat la spital în urma rănilor. Cauzele accidentului nu sunt cunoscute momentan, aeronava cu motoare cu elice, produsă în Franța, abia avea 10 luni de activitate.

 
Revista presei din 4 februarie 2015