Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


În căutarea disperată a păcii (Die Welt)

Trei lideri occidentali, în același timp la Kiev. Doi dintre ei, apoi, la Moscova. Timpul e un lux în conflictul ucrainean. Separatiștii anunță mobilizare generală, care pare cel puțin improbabilă fără asistența Moscovei. Ucraina e pe drumul cel bun către a deveni o nouă Bosnie.

Gravitatea situației este demonstrată de vizita surprinzătoare a cancelarului german și a președintelui francez la Kiev și, apoi, la Moscova. Cei doi lideri europeni au discutat ore în șir cu președintele ucrainean, conținutul discuțiilor nu a fost dezvăluit public. O singură precizare venită de la purtătorul de cuvânt al guvernului german: discuțiile ar fi fost constructive. Informații obținute din cercuri guvernamentale și diplomatice de către presa germană arată un plan bazat pe acordul de la Minsk semnat în septembrie anul trecut. Cu toate dezmințirile legate de concesiile teritoriale pentru separatiști, e greu de crezut că textul inițial va putea fi re-adoptat.

Mult mai degrabă va fi vorba despre un acord Minsk Plus care să țină cont de realitatea din teren. În același timp, declarațiile liderilor occidentali conțineau și un mesaj clar către Moscova: diplomația are și ea răbdarea ei și nu poate dura la infinit. În acest context, Vestul aplică toate metodele de presiune, inclusiv dezbaterea privind livrarea de arme din SUA către Ucraina, pe care Kievul le cere insistent. NATO anunță planuri pentu Forța Rapidă din Est, iar concentrarea aceasta de declarații, informații și planuri nu poate fi întâmplătoare înaintea vizitei de la Moscova. La finalul întrevederii de la Kiev, Petro Poroșenko s-a arătat încrezător în planul de pace. Șeful diplomației germane a declarat într-un turneu diplomatic conex că vizitele acestea reprezintă „ultima șansă”.

Iordania a început ofensiva împotriva jihadiștilor (NY Times)

Regele Abdullah al II-lea promitea un „război fără milă” împotriva grupării Statul Islamic. A doua zi, 30 de bombardiere au efectuat raiduri asupra capitalei autoproclamatului califat, orașul Raqqa, în Siria. Între timp, cresc temerile că Libia va deveni o nouă bază de operare pentru teroriștii islamiști.

Ministrul iordanian de externe a promis că acesta este doar începutul. „Îi vom ataca acolo unde sunt cu tot ce avem”, a spus el într-un interviu acordat CNN. Mai mult, Iordania a decis să își extindă misiunile și în Irak. Până ieri, raidurile aeriene comandate de Amman se concentrau numai pe țintele din Siria. La întoarcerea din misiune, bombardierele au zburat în semn de omagiu deasupra satului natal al pilotului ucis cu bestialitate de gruparea Statul Islamic. În acel moment, regele se afla într-o vizită de condoleanțe la tatăl pilotului.

Între timp, organizația jihadistă devine din ce în ce mai activă în Libia. Avertismentul vine de la ambasadorul libian în Emiratele Arabe Unite, care a precizat că teroriștii operează deja în șapte orașe. El a atras atenția că o combatere eficientă a Statului Islamic în Irak nu poate ignora componenta libiană. În țara ajunsă în haos din cauza luptelor interne ar sosi în mod continuu luptători recrutați din Yemen, Tunisia, Algeria și Cecenia.

Marea curățenie anticorupție din România (Liberation)

De la mijlocul lunii ianuarie, Direcția Națională Anticorupție a revenit în forță. Miniștri, patroni media, judecători și procurori sunt urmăriți penal și se află în arest preventiv.

Au apărut și sentințe definitive în dosare mai vechi. Iar lista oficialilor români care ajung în justiție promite să se lungească luând în considerare prevederile noului cod penal, care prevede reducerea pedepselor pentru cei cooperanți, adică pentru cei care livrează alte persoane pe tavă procurorilor. De departe însă cel mai spectaculosc caz și cele mai spectaculoase declarații i se atribuie Elenei Udrea, fost ministru al dezvoltării, care țintește cu acuzațiile sale direct pe șeful serviciilor secrete din România, pe lângă alți politicieni, magistrați sau oameni de afaceri. Cu Udrea, bulgărele promite să se mărească, iar anchetele anticorupție ar putea cuprinde întregul spectru politic, de la dreapta la stânga fără menajamente.