Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Minsk: una din ultimele șanse de ieșire (Le Monde)

Vor fi toți acolo. Toți cei patru lideri care formează așa numita rundă de convorbiri „Normandia”, un format de discuție convenit, la comemorarea Debarcării din Normandia, pentru soluționarea crizei ucrainene. Angela Merkel, Francois Hollande, Vladimir Putin și Petro Poroșenko vor încerca să găseasca ceea ce nu se lasă găsit: pacea în Ucraina.

De fapt, ce se caută e o soluție de respectare a unui acord semant deja în septembrie anul trecut, dar de care toată lumea a uitat cât a putut de repede. Sigur că, între timp, lucrurile s-au mai schimbat. Separatiștii au câștigat teren. Așa că astăzi trebuie readaptat acordul de la Minsk, adică cel existent, la realitatea nouă. Toată lumea se străduiește, în teorie. Merkel și Hollande zboară de colo-colo ca să susțină demersul. Grupul de contact de la Minsk – care reunește Ucraina, Rusia, separatiștii și OSCE – s-a întâlnit și el. Barack Obama dă telefoane la Moscova, o pleiadă de diplomați afirmă că aceasta e ultima șansă înaintea catastrofei. Numai că semnalele primite până în prezent și evoluția situației din teren la doar o zi înaintea summitului la nivel înalt nu dau mari speranțe pentru reuniunea de azi. Dintre toți, un câștigător e deja clar: Alexander Lukașenko, președintele Belarusului, ultimul dictator din Europa, gazda acestei reuniuni care a reușit cumva să se repună pe harta politică europeană, deși europenii vroiau să îl izoleze cu orice mijloace.

Rațiunea (Sueddeutsche Zeitung)

Reuniunea de azi de la Minsk va decide, probabil, dacă și cum va fi pace în Europa în următoarele decenii. Vestul are nevoie de mijloace de presiune, dar arme nu se numără printre ele.

De fapt, ce urmărește fiecare parte în negociere? Ucraina vrea să fie liberă, Rusia vrea zona ei de influență, iar Vestul vrea să dea Ucrainei posibilitatea să își obțină libertatea, arătând astfel că Moscova a încălcat un tabu internațional. În contextul acesta, livrările de arme au un rol, dar nu pe cel determinant. Ce tindem să trecem cu vederea e dificultatea lui Putin de a continua acest război din umbră. Cu fiecare zi ce trece, liderul de la Kremlin e tras mai la suprafață, iar momentul la care nu va mai putea opera indirect nu este departe. Dar da, prețul pe care Rusia îl plătește este mult prea mic. Câteva persoane pe o lista de sancțiuni nu e nimic. Europa și SUA trebuie să acționeze împotriva marilor concerne de stat și să umble la excluderea Rusiei din sistemul internațional de plăți SWIFT.

Negociere de mare risc (Le Figaro)

Miniștrii europeni de finanțe au convocat o reuniune extraordinară, astăzi, la Bruxelles, pentru a asculta planurile omologului lor elen.

Grecia e la două degete de faliment, iar noul premier elen s-a gândit că cea mai bună soluție e să se încadreze pe autostradă, dar pe contrasens. Alexis Tsipras a cerut Parlamentului de la Atena un vot de încredere, care să confirme direcția de reforme a noului guvern. Nu se știe cât de intens sau cât de curând va avea loc showdown-ul. Poate fi diseară la reuniunea miniștrilor europeni de finanțe. Poate fi mâine, la Consiliul European. Sau poate reuniunea Eurogroup de luni. În orice caz, Atena are un mandat clar și el se cheamă respingerea soluțiilor găsite la Bruxelles. Orice e bun, numai să fie copt la Atena. Un credit punte, o relaxare a condițiilor, o amânare până la calendele grecești a datoriei, orice. Numai că europenii, deocamdată, nu mișcă nimic, cel puțin nu în direcția Greciei. Ceea ce înseamnă că țara mai are foarte puțin până rămâne fără bani.