Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Grecia bruschează Europa (Spiegel)

Miniștrii de finanțe din zona Euro s-au întâlnit la Bruxelles pentru a discuta despre planurile Greciei. Reuniunea s-a terminat fără niciun rezultat, înțelegere sau declarație comună. Disensiunile dintre Atena și Europa se prelungesc, nu se știe până când și ce va urma.

O bună parte a reuniunii părea că Eurogroup va reuși să ajungă la o înțelegere privind situația Greciei. Atmosfera era atât de constructivă încât ministrul german de finanțe Wolfgang Schauble a părăsit ședința liniștit pentru a se întoarce la Berlin. Ministrul elen părea dispus să accepte o declarație comună a Eurogroup care să precizeze că Atena se angajează să își respecte angajamentele internaționale. Imediat după plecarea ministrului german, cel grec și-a retras însă acordul, așa că reuniunea a eșuat, iar discuțiile urmează să fie reluate luni, la o nouă ședință a miniștrilor de finanțe. Luni e 16 februarie, adică nu mai rămân nici două săptămâni până la expirarea actualului acord de finanțare a Greciei. Țara are nevoie de o prelungire, pentru că nu are bani să funcționeze. Majoritatea atuurilor de negociere se află însă la europeni, iar grecii sunt cei care trebuie să facă cele mai multe concesii. Ar avea și Europa una-alta de făcut, de exemplu să accepte dizolvarea Troicii, măcar. Cel mai sumbru scenariu pentru zona Euro ar fi ieșirea Greciei. Nimeni nu poate prezice cum s-ar desfășura un asemenea proces și care ar fi reacția piețelor.

Obama cere Congresului sa duca un razboi impotriva Statului Islamic (Le Monde)

De fapt, e vorba despre prelungirea unei autorizații pentru continuarea operațiunilor actuale. Documentul conține patru puncte distincte și o prevedere nouă față de ceea ce exista pe hârtie până în prezent.

Barack Obama cere ca operațiunile impotriva grupării teroriste să fie prelungite cu până la trei ani, să vizeze gruparea teroristă și alte forțe asociate, să nu existe limitare geografică în contextul în care jihadiștii anunță că vor să ocupe și alte teritorii și „interzicerea operațiunilor terestre ofensive de durată”. Practic, Barack Obama spune așa: nu va exista o nouă invazie și ocupare pe termen lung, așa cum a fost în Afganistan și Irak, dar vor exista, la nevoie, unele operațiuni ale forțelor speciale. La nevoie înseamnă fie raiduri țintite împotriva unor lideri ai Statului Islamic, fie operațiuni de salvare a unor ostatici capturați.            Președintele american vrea să aibă o bază legală solidă pentru operațiunile viitoare, asta a și spus direct în scrisoarea pe care a adresat-o atât republicanilor, cât și democraților din Congres. De altfel, la elaborarea documentului au participat și congressmeni din ambele tabere.

Libertatea presei. Din nou. (Le Point)

Organizația Reporteri Fără Frontiere a publicat clasamentul mondial al libertății presei, ediția 2015. Concluzia generală ce poate fi trasă din această analiză e că democrațiile lumii își înmulțesc derivele de la principiile proprii.

Sigur că ultimele locuri sunt ocupate de regimurile totalitare, asta nu e o surpriză pentru nimeni. Problema identificată în acest ultim clasament e faptul că se înmulțesc tendințele îngrijorătoare din democrațiile lumii. Statele Europei de nord conduc clasamentul la nivel mondial, dar ceilalți membri ai UE scad în topul internațional. Acest fapt provoacă îngrijorări serioase apropo de perenitatea modelului european, afirmă RFF. Organizația subliniază că multe state europene adoptă legislații pentru combaterea terorismului care nu fac altceva decât să creeze un cadru de supraveghere generală. Franța și Marea Britanie ocupă locurile 38, respectiv 34 în clasament și sunt, de departe, cele mai grave cazuri europene, în comparație cu alte state similare, precum Germania sau Belgia care se clasează pe 12, respectiv 15. Franța, de exemplu, e surclasată de Jamaica, Slovacia, Costa Rica, Namibia, Ghana, Uruguay sau Surinam. SUA se clasează pe locul 49, periculos de aproape de zona „portocalie” a listei. România e pe locul 52, ultima țară înaintea secțiunii portocalii periculoase.