Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Presupusul autor al atacurilor de la Copenhaga este un tânăr de 22 de ani, "binecunoscut" poliției ca infractor (Le Parisien)

Poliţia daneză anunţă că îl cunosştea bine pe presupusul autor al atacurilor de la Copenhaga - soldate cu doi morţi şi cinci răniţi. Deşi a refuzat să îi publice numele, este vorba despre un tânăr danez în vârstă de 22 de ani, care avea legături cu organizaţii infracţionale, potrivit postului danez TV2.

Bărbatul fusese eliberat din închisoare unde a efectuat o pedeapsă pentru agresiune, cu două săptămâni înainte de atacurile calificate drept acte teroriste, a declarat ziarul danez Ekstra Bladet, care a publicat o fotografie în care fața lui este clar vizibilă. Potrivit ziarului danez, tânărul făcea parte dintr-o bandă numită Brothas din cartierul popular Noerrebro, unde a tras asupra poliției care a replicat și l-a împușcat.

Europa se află sub presiunea terorismului islamic (Le Figaro)

Atacurile din Copenhaga din acest week-end  reamintesc statelelor din blocul comunitar de  necesitatea existenţei unei reale cooperări polițienesti și a unui răspuns judiciar fără cusur. Le Figaro observă că în Europa autoritățile devin tot mai ingrijorate in fata atacurilor teroriste, fără ca nimic sa poata opri această logică de violență.

Dupa atacul din week-end de la Copenhaga, duminică în Germania poliţia a anulat cel mai mare carnaval organizat în nordul ţării, în oraşul Braunschweig. Deutsche Welle scrie că autorităţile germane au declanşat o alertă din cauza unui atac terorist "de natură islamistă"

Poliţia din Braunschweig a anunţat că evenimentul a fost anulat după ce surse de stat de încredere au aflat despre "o ameninţare concretă" cu privire la comiterea unui atac "de natură islamistă".

Parada "Schoduvel" este cel mai mare eveniment din nordul Germaniei şi are loc în weekendul dinaintea începerii postului Paştelui. Numeroase oraşe includ, de asemenea, care alegorice în paradele pe care le organizează.

Sute de morminte evreieşti, profanate în Franţa (Sueddeutsche Zeitung)

În estul Franţei, în Sarre-Union, sute de morminte dintr-un cimitir evreiesc au fost profanate, cel mai probabil în noaptea de sâmbătă spre duminică. Anunţul a venit de la ministerul francez de interne, care a promis că va lupta în continuare împotriva antisemitismului din Franţa.

Ministrul Bernard Cazeneuve a condamnat în cei mai duri termeni ceea ce a numit o faptă abominabilă. „Republica nu va tolera această nouă violare a valorilor societăţii franceze”, a spus ministrul. În cimitirul evreiesc din Sarre-Union sunt circa 400 de morminte, aproape jumătate dintre ele au fost profanate. Având în vedere amploarea pagubelor, poliţia locală pleacă de la premisa mai multor autori. Nu e prima dată când Sarre-Union este scena unor manifestări antisemite. În 1988 şi 2001, cimitirul a mai fost ţinta unor profanatori de morminte.

Noul exod al evreilor europeni (Die Welt)

Premierul israelian a lansat un nou apel de imigraţie masivă în ţara sa după atentatele din Danemarca. De data aceasta însă, Benjamin Netanyahu nu se mulţumeşte doar cu declaraţii, ci trece la măsuri concrete. Alocă mai multe fonduri bugetare pentru imigranţi şi speră să provoace un val de mutări în Israel.

Agenda premierului este una politică, să ne înţelegem bine de la început. Iar apelul adresat evreilor de a emigra către Israel din ţările lor de reşedinţă europene este doar o repetare a aceluiaşi îndemn lansat după atentatele de la Paris. Netanyahu a spus că „terorismul radical islamic a lovit din nou Europa, de data aceasta în Danemarca. Din nou, evrei au fost omorâţi în Europa daor petnru faptul că sunt evrei”. Cabinetul israelian a aprobat de urgenţă o suplimentare a bugetului pentru imigraţie cu 41 de milioane de euro pentru a stimula întoarcerea evreilor, cu precădere cei din Franţa, Belgia şi Ucraina.

Estimările guvernului arată un val de 30.000 de persoane care ar veni anul acesta în Israel, dintre aceştia, o treime ar urma să vină din Franţa. Recordul de imigraţie fusese stabilit anul trecut, când 26.500 de evrei din toată lumea au decis să se mute în Israel. Reacţiile politicienilor israelieni au fost dur criticate, de exemplu, de rabinul comunităţii evreieşti din Danemarca. Acesta a spus că „terorismul nu este motiv de imigraţie în Israel”. Acuma, să nu uităm, Netanyahu e în campanie electorală. Jocul său predilect este cel cu teama populaţiei, iar discursul său politic a derapat mult către dreapta, mult faţă de platforma de centru-dreapta pe care, în teorie, o adoptă formaţiunea sa.

Liderii Rusiei şi Ucrainei îşi exprimă îngrijorarea faţă de continuarea luptelor (DPA)

Agenţia citează un comunicat emis de biroul cancelarului german Angela Merkel după o conferinţă telefonică la care a participat alături de Vladimir Putin, Petro Porosenko şi Francois Hollande. "Participanţii au salutat faptul că armistiţiul este în general respectat, dar continuarea luptelor, în special în jurul oraşului Debalteve, ridică preocupări majore" se arată în comunicat.

Acelaşi document arată că părţile sunt determinate să lucreze pentru aplicarea completă a armistiţiului. Participanţii au convenit în plus că o rezoluţie de susţinere din partea Consiliului de Securitate al ONU ar fi de dorit", adaugă comunicatul citat de DPA.

Luni ar trebui să înceapă retragerea armamentului greu de pe frontul din estul ţării, aşa cum este prevăzut în acordul de la Minsk. În primele 24 de ore de la intrarea în vigoare a acordului de încetare a focului, armistiţiul a fost respectat, în linii mari, cu incalcari la Lugansk si Debalteve. Armata ucraineană îi acuză, totuși, pe separatiştii proruşi că au deschis focul de şaizeci de ori asupra militarilor. În plus, noaptea trecută, doi civili şi-au pierdut viaţa în luptele dintre armată şi rebeli.