Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ucraina vrea trupe europene pentu monitorizarea păcii (FAZ)

După înfrângerea de la Debaltseve, Ucraina cere o misiune de pacificare a UE cu mandat ONU. Forțele ar urma să monitorizeze respectarea armistițiului și să controleze frontiera cu Rusia. Între timp, crește presiunea Vestului asupra Rusiei.

Președintele Petro Poroshenko a propus alcătuirea unei misiuni internaționale pentru zona de conflict, mai precis ar fi vorba despre o forță de poliție europeană. Aceasta ar putea fi formată în urma acordării unui mandat de către ONU. Ambasadorul ucrainean la UE merge însă mai departe și vorbește despre posibilitatea trimiterii unei misiuni militare în zona estică a Ucrainei, care, pe lângă atribuții de monitorizare a păcii, ar putea supraveghea și desfășurarea alegerilor locale, prevăzute în acordul de la Minsk. Ambasadorul a dat exemplul misiunilor de stabilitate ale UE din Balcani, unde trupele europene au avut succes. În plus, UE are deja o misiune civilă în Ucraina, care consiliază reformarea aparatului de securitate. O cooperare a misiunii civile cu una militară și cu OSCE ar putea reprezenta o speranță de monitorizare a situației din estul separatist. Europa amenință între timp Rusia cu noi sancțiuni, dacă acordul de la Minsk va eșua complet.

Ucraina vrea arme de la Europa (Die Welt)

Ambasadorul ucrainean la UE cere deschis statelor comunitare să livreze arme pentru militarii guvernamentali. În opinia sa, acordul de la Minsk nu a eliminat nevoia Ucrainei de arme defensive letale și nonletale.

Ucraina are nevoie de aceste arme pentru a se putea apăra mai bine, a spus diplomatul la Bruxelles. În plus, armamentul defensiv ar fi și un bun mijloc de intimidare. Concret, Kievul așteaptă următoarele echipamente: rachete antitanc, radar pentru artilerie, veste antiglont, mașini de teren și tehnică de luptă pe timp de noapte. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a reacționat imediat și a avertizat Vestul în legătură cu posibile livrări de arme. Situația de la Debaltseve nu ar trebui folosită pe post de pretext pentru a lăsa procesul de pace să eșueze, a spus Lavrov. O reacție a venit și de la guvernul polonez, care, deocamdată, exclude posibilitatea livrării de arme în Ucraina. Ministrul apărării a subliniat că țara este de părere că acest scenariu nu trebuie ignorat, eventual, pe viitor, dar că acum toate eforturile trebuie să se concentreze pe acordul de la Minsk.

Valls contra contestatarii socialiști (Le Figaro)

După ce premierul Manuel Valls a decis să își asume răspunderea pentru o lege în Parlament, aripa stângă a partidului său socialist promite să facă probleme la congresul formațiunii din luna iunie.

Socialiștii francezi se apropie de punctul fără întoarcere. Pentru prima dată de la câștigarea alegerilor, socialiștii vorbesc deschis - și nu între ei, adică – despre demisia premierului. Sau despre demitere. Oricum Manuel Valls e un socialist prea de dreapta pe gustul unor deputați din același partid, iar utilizarea articolului 49.3 parcă a umplut paharul pentru aceștia. După atentatele din ianuarie, guvernul spera să nu mai aibă de-a face cu opoziție internă, dar s-a înșelat. Acest grup reprezintă aproape 10% din voturile majorității socialiste. Iar toate aceste conflicte vor să îi aminteasca președintelui Hollande că nu are majoritate absolută în Adunarea Națională. CU alte cuvinte, la congres, aripa stângă va încerca să forțeze o schimbare radicală de curs.