Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bombardamentele se extind către Mariupol (Le Monde)

Șefa guvernului german, președinții francez, rus și ucrainean au avut o conferință telefonică în care au criticat încălcarea acordului de la Minsk pe frontul din estul Ucrainei. În comunicatele ulterioare, liderii au cerut respectarea fără excepție a armistițiului și acordarea de acces pentru observatorii OSCE.

Nodul feroviar Debaltsevo e sub controlul total al separatiștilor. Președintele ucrainean încearcă să vândă opiniei publice acest fapt drept o retragere strategică, nu o înfrângere. Totuși, 13 militari au fost uciși în timpul retragerii, 93 au fost capturați și 82 sunt dispăruți. Înflăcărați de victorie, oare separatiștii se vor opri aici, iar acordul de la Minsk va intra, în sfârșit, în vigoare? Dacă ne uităm la porțiunea sudică a frontului, semnalele sunt îngrijorătoare. Soldații ucraineni și martori civili afirmă că rebelii au pornit tiruri de mortiere asupra localității Shirokine, în apropiere de Mariupol. Portul strategic este controlat de armata ucraineană, care a reușit să respingă prima ofensivă de cucerire a sa. Între timp, primul convoi cu ajutoare umanitare din partea ONU a ajuns în teritoriile separatiste, iar Gazprom a anunțat că a început livrările directe gaz în aceste zone în condițiile în care Kievul le-a întrerupt de ceva vreme.

Președintele de război (Spiegel)

Petro Poroshenko a promis pace și reforme economice, dar nu le poate livra. În schimb, el trebuie să explice ucrainenilor înfrângere după înfrângere.

Câteva săptămâni în urmă, Poroshenko spunea la Davos că este președintele păcii, nu al războiului, și primea aplauze la scenă deschisă. Astăzi, ocaziile în care șeful statului nu e în uniformă militară sunt foarte puține. Promisese o operațiune antiteroristă rapidă, ceea ce înseamnă că nu se întinde luni de zile. În mai 2014, asaltul trebuia să dureze „câteva ore”. Așa se face că Petro Poroshenko are acum de luptat și pe frontul intern. Comandantul batalionului de voluntari Donbas spune că informațiile date președintelui sunt periate să pară că-i bine. În realitate, situația de pe front e dezastruoasă. Comandantul e și parlamentar, culmea, din partea unui partid aflat în alianță cu Poroshenko. Altă formațiune din coaliție îl plasează pe președinte în vecinătatea trădării naționale. Șeful Partidului Radical l-a întrebat deschis cum de a negociat Constituția Ucrainei? Mai mult, lumea a început să își aducă aminte de promisiunile de reformă. Economia e în cădere liberă, să spunem că războiul e parțial de vină. Dar ca politica ucraineană să se întoarcă la vechile obiceiuri de protejare a intereselor oligarhilor e de neînțeles la un an de la revoluția din Maidan.

Miliarde de telefoane mobile, interceptate de spionii americani și britanici (The Guardian)

Agențiile NSA și GCHQ au spart baza de date a celui mai mare producător de cartele SIM din lume, firma Gemalto din Olanda. Rezultatul a fost posibilitatea de a intercepta miliarde de telefoane mobile din întreaga lume, arată documente noi de la Edward Snowden, care promit să provoace un nou scandal mondial.

Practic, agențiile de spionaj au furat din baza de date o serie de chei de criptare, care le permiteau apoi monitorizarea cartelelor, mai precis a convorbirilor telefonice, dar și a traficului de date mobile. În termeni practici uzuali, e ca și cum cineva ne-ar fi furat cheia de la casă, iar noi habar nu avem. Scandalul promite să ia amploare și să aibă, din nou, efecte asupra relațiilor diplomatice între SUA și partenerii săi internaționali. Amintim aici numai de tensiunile dintre Obama și cancelarul german Angela Merkel sau președintele brazilian Dilma Rousseff. Mai rău e faptul că aceste interceptări ar putea continua și acum nestingherite. Gemalto produce 2 miliarde de cartele SIM în fiecare an, operează în 85 de țări și aprovizionează 450 de operatori de telefonie mobilă.