Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Hollande vrea să pedepsească dur instigarea la ură (Le Monde)

Exprimările rasiste, homofobe, antisemite ar trebui să fie pedepsite în Franța mai rapid și mai eficient. Asta a anunțat președintele francez într-un discurs ținut cu ocazia unui dineu al asociației evreiești Crif. Președintele acestei asociații spusese anterior că „toate actele de violență sunt comise astăzi de tineri musulmani”.

Șeful statului a mai spus în alocuțiunea sa că dorește ca motivațiile antisemite să reprezinte, pe viitor, circumstanțe agravante în cazul comiterii unei infracțiuni. Iar mijloacele legale ar trebui înăsprite pentru cei care se simt atrași de jihadism. Evenimentul a fost însă umbrit de declarațiile președintelui asociației Crif, Roger Cukierman, care spusese în dimineața zilei de ieri, la un post de radio, că „toate actele de violență sunt comise astăzi de tineri musulmani”. În replică, președintele asociației musulmanilor din Franța a anulat paticiparea sa la dineu și a spus că declarațiile sunt inadmisibile și iresponsabile. În sfera politică franceză, reacțiile au fost împărțite. Mulți au condamnat ieșirea legată de musulmani, dar mulți au și criticat boicotul dineului de către asociația musulmană. Seara, președintele Crif a regretat ieșirea și a nuanțat cuvintele sale. El a spus că vroia să sublinieze faptul că „toți teroriștii, care în ultima vreme au comis crime, s-au folosit de Islam în motivarea acțiunilor lor”. În Franța trăiește cea mai mare comunitate de evrei din Europa, care numără circa jumătate de milion de oameni.

Franța a atins apogeul epidemiei de gripă (L’Express)

2,5 milioane de persoane s-au îmbolnăvit deja cu virusul gripei sezoniere anul acesta. În total, circa 4,5 milioane de îmbolnăviri sunt prognozate pentru această iarnă, conform ministrului francez al sănătății Marisol Tourraine.

În prezent, numărul de îmbolnăviri este în scădere, a precizat doamna ministru într-o conferință de presă. Dar asta nu înseamnă că sezonul gripei a trecut, a avertizat oficialul guvernamental. Epidemia 2015 este neobișnuit de contagioasă. Joia trecută, Franța a activat așa numitul plan Orsan, care conține proceduri de îngrijire medicală în situații excepționale. Decizia a fost luată în urma creșterii numărului de cazuri grave, care au necesitat spitalizare, cu 50%. Planul prevede posibilitatea de a realoca paturi în spital și de a reprograma operații care nu sunt urgențe pentru a face față valului de îmbolnăviri de gripă. În plus, virusul a suferit și mutații, în prezent au fost identificate mai multe tulpini, așa că vaccinul împotriva gripei sezoniere nu este la fel de eficace în toate cazurile înregistrate în prezent în Franța.

Risc total (Sueddeutsche Zeitung)

Din luna octombrie a anului trecut, orasul Berlin este afectat de o epidemie grava de pojar. Aproape 600 de cazuri au fost inregistrate pana in prezent, mai multe decat in toata Germania, in tot anul trecut.

Un bebelus din Berlin a murit dupa ce s-a imbolnavit de pojar. Un tanar din capitala germana sufera in prezent de pe urma complicatiilor bolii. Scoala la care merge este inchisa, colegii sai trebuie sa prezinte autoritatilor carnete de vaccinare. Profesorii nevaccinati au fost obligati sa stea acasa in tot Berlinul pentru ca ar putea raspandi boala inainte sa o depisteze. In unele cazuri, complicatiile pojarului pot duce la pneumonie sau encefalita. Complicatia mortala denumita SSPE loveste, cu precadere, copiii mici. Motivul izbucnirii epidemiei este reticenta fata de ideea de vaccinare. Unii oameni se tem de vaccin mai mult decat de bolile de care acesta i-ar proteja. Iar faptul ca unii parinti organizeaza chiar „petreceri de pojar” pentru a ii expune pe copii la virus si a le provoca imbolnavirea este pentru medici germani pe aceeasi treapta cu „vatamarea corporala”. Grijile legate de efectele adverse ale vaccinarii sunt nemotivate in opinia specialiștilor. Cel mai des apare o reactie locala in jurul intepaturii. Unul din fiecare 100 de copii vaccinati impotriva pojarului se imbolnaveste de o forma mult mai usoara si necontragioasa a bolii. Toate acestea nu se compara cu pericolul la care este expus un copil in cazul imbolnavirii reale cu pojar. In plus, multi adulti pastreaza in memorie o varianta romantata a bolii. Ei isi amintesc cum familia se ocupa cu multa dragoste de un copil bolnav. Cineva care a murit in urma imbolnavirii cu pojar sau are urmari grave ale bolii nu mai are ce povesti.

 
Revista presei din 24 februarie 2015