Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marea Britanie trimite consilieri militari în Ucraina (Guardian)

Premierul britanic David Cameron a declarat, marti, ca Marea Britanie va trimite in urmatoarea luna personal militar in Ucraina, pentru a ajuta la instruirea armatei ucrainene, avertizand ca Moscova va actiona pentru destabilizarea si altor tari daca nu este contracarata.

"Pe parcursul lunii urmatoare, vom trimite personal militar britanic pentru a oferi consiliere si o gama de antrenamente, de la tactica militara pana la logistica, asistenta medicala", a declarat Cameron unei comisii legislative in Parlament. "Vom dezvolta de asemenea un program de instruire a infanteriei cu Ucraina, pentru a spori rezistenta trupelor sale", a adaugat el, subliniind ca personalul militar britanic se va afla departe de orice linie a frontului si nu va fi implicat in operatiuni de lupta. Premierul britanic a spus ca nu a exclus ideea inarmarii Ucrainei la un moment dat in viitor, dar ca furnizarea de asistenta non-letala este abordarea actuala a Marii Britanii. Sanctiunile economice impuse Rusiei trebuie extinse si inasprite daca presedintele rus Vladimir Putin nu va retrage trupele din Ucraina, a declarat David Cameron in fata membrilor Comisiei parlamentare britanice pentru Relatia cu Guvernul. NATO si UE trebuie sa mentina sanctiunile impuse Rusiei pe fondul crizei din Ucraina, deoarece altfel exista riscul destabilizarii Republicii Moldova si tarilor baltice, a mai spus Cameron, avertizand ca orice atac contra unui stat NATO va atrage o riposta dura.

Raportul anual Amnesty critica dur Franta (Le Monde)

Anul 2014 a fost "catastrofal" pentru victimele civile ale conflictelor din lume, subliniaza Amnesty International calificand drept "scandalos si ineficient" raspunsul comunitatii internationale la aceste violente, in raportul sau anual publicat astazi.

In cursul anului trecut "exceptional" de plin in conflicte (Siria, Ucraina, Gaza, Nigeria etc...),"milioane de civili au fost ucisi" si "15 milioane" de persoane au fost stramutate, reprezentand "probabil cel mai mare numar de refugiati dupa Al Doilea Razboi Mondial", a precizat Salil Shetty, secretarul general al organizatiei pentru apararea drepturilor omului, intr-o conferinta de presa la Londra. "Consiliul de Securitate al ONU, un organism creat pentru a-i proteja pe civili si pentru a asigura pacea si securitatea, a esuat lamentabil", a acuzat Shetty. "In schimb, cinci membri permanenti ai Consiliului - Marea Britanie, China, Franta, Rusia si SUA - si-au folosit dreptul de veto pentru a-si promova propriile interese politice sau geopolitice in loc sa protejeze civilii", mai arata raportul.

Despre Franta, raportul Amnesty afirma ca este o tara deschisa pentru refugiati doar pe hartie. In realitate, discursul politicienilor nu e decat o insiruire de idealuri fara aplicare practica. Prin comparatie, Franta a primit in doi ani circa 1.000 de refugiati, Germania 20.000. In alta ordine de idei, primele victime ale incalcarii drepturilor omului sunt strainii si romii. Raportul mai ridica semne de intrebare si apropo de violentele din partea fortelor de ordine si, mai ales, apropo de anchetarea acestor abuzuri care nu ar fi impartiala, conform Amnesty.

Moscova inseala intreaga lume (FAZ)

Secretarul de stat american John Kerry a criticat Rusia pentru comportamentul sau in chestiunea conflictului ucrainean, spunand ca Moscova a organizat “cel mai mare exercitiu de propaganda de la apogeul Razboiului Rece incoace”.

In cadrul unei audieri in Senatul american, John Kerry a acuzat Rusia direct ca minte. Conducerea de la Moscova a insistat asupra informatiilor false date comunitatii internationale despre activitatile sale in conflictul ucrainean. De la izbucnirea razboiului, Kerry a avut mai multe intrevederi cu omologul sau Serghei Lavrov. Intrebat de senatori daca Rusia a mintit cu privire la existenta trupelor sale in estul Ucrainei, secretarul de stat a raspuns ca da. Efectivele de separatisti sunt, in opinia lui John Kerry, o prelungire de facto a armatei ruse. Diplomatul a refuzat sa comenteze posibilitatea de a furniza arme Ucrainei.