
Presa internaţională
Cameron ameninta Europa cu o blocada (Der Spiegel)
cameron-2103782b.jpg

Interviul pentru BBC a fost si o confirmare a faptului ca viitorul britanic e legat de UE, dar si o amenintare adresata celorlalti membri in sensul in care David Cameron crede ca tara sa e “complet indreptatita” sa ceara schimbarea conditiilor in care activeaza ca membru al comunitatii. Cameron e constient ca fara statutul de membru, Londra nu ar mai putea influenta regulile pe pietele pe care activeaza. Daca cererile sale nu vor fi ascultate, Marea Britanie va bloca planurile de adancire a uniunii monetare prin coordonare in aspecte bugetare si fiscale. Tarile din zona Euro vor trebui sa faca o serie de schimbari, afirma David Cameron, asa incat si Marea Britanie are dreptul sa faca unele modificari. Plus ca Londra ar trebui, in viziunea premierului, sa aiba un cuvant mai greu de spus si in cazul statelor Euro.
Cameron a vorbit si despre atributiile suverane cedate catre Bruxelles, pe care doreste sa le repatrieze. “Directiva cu privire la timpii de lucru nici nu trebuia introdusa”, crede primul ministru. El a mai vorbit si despre ajutoarele sociale acordate imigrantilor din alte state membre care ar trebui reduse in opinia sa. Alte detalii ar urma sa fie furnizate intr-un discurs pe care Cameron l-a programat la finele acestei luni.
Bashar al-Assad propune o solutie politica, respinsa de opozitie (Le Monde)
Ultima sa aparitie publica fusese in iunie anul trecut. In tara sa, Siria, razboiul civil face ravagii. Conform unor surse din teren, peste 60.000 de persoane si-au pierdut viata in conflictul ce dateaza din martie 2011 incoace. Acum, dictatorul Bashar al-Assad propune un dialog national, dar opozitia care il contesta nici nu vrea sa auda de asa ceva.
Orice tranziţie va trece pe la urne, a afirmat, duminică, preşedintele sirian, Bashar al-Assad, care a cerut un 'dialog naţional' sub egida actualului guvern şi încetarea operaţiunilor militare. Coaliţia opoziţiei siriene a respins 'soluţia politică' propusă de şeful statului, refuzând orice iniţiativă ce prevede menţinerea regimului acestuia. 'Este un război între naţiune şi duşmanii săi, între popor şi criminali', a afirmat Bashar al-Assad. În discursul său, transmis în direct de postul naţional de televiziune, preşedintele a propus o soluţie în mai multe puncte pe care intenţionează să o aplice. El a afirmat că acest conflict, care a provocat, potrivit ONU, moartea a peste 60.000 de persoane, nu opune puterea şi opoziţia, ci 'patria şi duşmanii' care doresc împărţirea Siriei. Lansând un apel la dialog, preşedintele sirian a explicat că, dacă acesta nu a avut loc până în prezent, nu este vorba de o lipsă de voinţă din partea guvernului, ci este o urmare a faptului 'că nu a găsit partener' de dialog. Opoziţia refuză orice negociere înaintea unei plecări de la putere a preşedintelui Assad. 'Ţările implicate trebuie să se angajeze să înceteze finanţarea înarmării şi oamenii înarmaţi trebuie să înceteze operaţiunile teroriste, forţele noastre vor înceta apoi imediat operaţiunile militare, menţinând dreptul de a replica', a declarat preşedintele sirian.
America la ora europeană (Presseurop.eu)
“America devine europeană”, glumeşte The Economist, care îl înfăţişează pe prima pagină pe Barack Obama, preşedintele Statelor Unite ale Americii, şi pe republicanul John Boehner [preşedintele Camerei Reprezentanţilor], în haine tipic franţuzeşti şi germane.
“În cursul ultimilor trei ani, conducătorii americani au urmărit gestiunea europeană a crizei euro cu un dispreţ nedisimulat”, observă săptămânalul britanic, care compară acordul in extremis pentru a evita un “vârf bugetar” întocmai cu felul în care europenii au gerat criza. Washington are “probleme care sunt similare, într-un mod îngrijorător, cu cele din zona euro”. Statele Unite şi UE par să fie incapabile să treacă de remediile pe termen scurt, care sunt găsite adesea mult după miezul nopţii, adaugă The Economist, care subliniază prea marea influenţă a unor indivizi sau grupuri de interese asupra acordurilor finale. Revista critică în acelaşi timp şi lipsa de transparenţă a Statelor Unite şi a Europei faţă de alegătorii lor. “În acelaşi fel în care cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez François Hollande au evitat să spună adevărul germanilor şi francezilor, nici domnul Obama sau conducătorii republicani nu au avut curajul să spună americanilor ce este de făcut pentru a rezolva dezordinea bugetară”.