
Presa internaţională
Angela Merkel a creat o comisie care să identifice măsuri de evitare a "turismului pentru beneficii" (Wall Street Journal)
dr.-angela-merkel.jpg

Mai multe state membre UE, inclusiv Germania, au fost nevoite să elimine de la 1 ianuarie 2014 restricţiile pe piaţa muncii impuse cetăţenilor români şi bulgari.
Ambasadorul României la Berlin, Lazăr Comănescu, a declarat pentru Huffington Post Deutschland că este revoltat de faptul că, în Germania, noţiuni precum migraţia sărăciei şi înşelăciunea sunt folosite cu referire la toţi românii aflaţi la muncă în această ţară. Lazăr Comănescu a subliniat că 90% din românii care trăiesc in Germania au o contribuţie importantă la dezvoltarea tarii. În opinia sa, actuala dezbatere "duce la confuzie şi pune în discuţie principii fundamentale ale Uniunii Europene, şi anume libertatea şi cooperarea".
Danemarca, țară marcată de criză, renunță la sistemul universal al beneficiilor sociale anunță Bloomberg.
Danezii bogați vor fi privați de unele beneficii sociale în condițiile în care Danemarca, țara scandinavă cel mai grav afectată de criză, renunță la sistemul universal al asistenței sociale. Danemarca este statul scandinav cel mai afectat de criza financiară mondială, după ce piața imobiliară s-a prăbușit în 2008.
Familiile daneze sunt cele mai îndatorate din lume, dar ratingul maxim triplu A al Danemarcei a permis guvernului să mențină împrumuturile la jumătate din media zonei euro, parțial datorită faptului că a refuzat să salveze băncile insolvente, transferând pierderile creditorilor.
De la venirea la putere în 2011, guvernul actual a redus ajutoarele de stat pentru persoanele fără loc de muncă și a mărit vârsta de pensionare.
Începând din acest an, familiile cu venituri de peste 130.000 de dolari pe an nu vor mai avea acces la beneficii pentru întreținerea copiilor la fel ca familiile mai sărace, întrucât guvernul vrea să aloce fondurile celor care au nevoie mai mult.
Statul american New York va autoriza folosirea marijuanei în scopuri medicale anunta intreaga presa americana.
Guvernatorul statului New York a anunţat miercuri că va autoriza folosirea marijuanei în scopuri medicale, astfel încât New York-ul va deveni cel de-al 21-lea stat american care a liberalizat legislaţia în materie. Andrew Cuomo, un democrat care se opune de mai mult timp unei astfel de măsuri, a anunţat un program pilot, limitat la 20 de spitale.
Acest anunţ se înscrie într-un proces de liberalizare a legislaţiei privind marijuana în Statele Unite. California a fost primul stat care a autorizat folosirea marijuanei în scopuri medicale, în 1996.
Potrivit unui sondaj Gallup din octombrie 2013, 58% dintre americani sunt favorabili liberalizării legislaţiei privind folosirea marijuanei.