Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Despre discursul inaugural Obama 2.0 (presa internațională)

obama-speech-1-2456858b.jpg

sursa: telegraph.co.uk

Utopia lui Obama pentru femei, homosexuali și imigranți (Die Welt) - Călătoria noastră nu s-a încheiat (Le Monde) - Suntem făcuți pentru acest moment (The Guardian) - Obama pune accent pe probleme interne (Wall Street Journal)

Utopia lui Obama pentru femei, homosexuali și imigranți (Die Welt)

Președintele SUA și-a îndemnat poporul să lupte împreună pentru mai multă dreptate. În plus, Barack Obama a criticat în discrsul său absolutismul și injuriile care caracterizează noua cultură politică. Călătoria noastră nu se încheie până când femeile, mamele și fiicele din America nu vor primi același salariu pentru aceeași muncă, până când surorile și frații noștri homosexuali nu vor fi tratați la fel, până când alegătorii americani nu vor mai trebui să stea la coadă ore întregi pentru a vota și până când fiecare copil nu va fi în siguranță. Aceasta este promisiunea celui de-al 44-lea președinte al Americii pentru țara sa. Și lumea îl va ierta pentru faptul că a mâncat ultima silabă din States  atunci când a jurat pentru United States.

Călătoria noastră nu s-a încheiat (Le Monde)

Sute de mii de persoane s-au adunat în fața Capitoliului pentru a lua parte la un eveniment cu mare importanță istorică în America. La ora 18, luni 21 ianuarie, Barack Obama a continuat tradiția predecesorilor săi. 20 de minute a durat discursul inaugural al președintelui pentru cel de-al doilea mandat în care a vorbit despre multe teme delicate ce îl așteaptă în următorii patru ani. Acum, mai mult ca niciodată, trebuie să facem toate aceste lucruri împreună, o singură țară și un singur popor, le-a transmis primul președinte de culoare din istoria SUA conaționalilor săi.

Suntem făcuți pentru acest moment (The Guardian)

Discursul inaugural al lui Barack Obama a fost un apel la acțiune. Președintele și-a prezentat agenda extrem de liberală fără nicio rușine și le-a cerut americanilor să recucerească spiritul părinților fondatori ai națiunii de la republicani. Obama e conștient că, de regulă, al doilea mandat al unui președinte se încheie într-o notă de dezamăgire. Așa că a jucat cartea istoriei și a posibilităților nelimitate de care dispune America. Per total a fost un discurs motivațional mult mai coerent decât dezamăgitoarea alocuțiune din 2009 când totul era bazat pe speranță.

Obama pune accent pe probleme interne (Wall Street Journal)

Agenda internă a dominat discursul președintelui Obama. Chestiuni de politică externă abia dacă au fost pomenite. Topul problemelor de rezolvat este constituit din criza bugetară, noile legi ale imigrației, reformarea sistemului fiscal și controlul strict al armelor. Economia e pe drumul cel bun, deși departe de robustețea sa legendară. Administrația a făcut progrese în reforma sănătății și cea a sectorului financiar. Acum mai are patru ani să ducă lucrurile la capăt.

Apel la unitate (Le Figaro)

În urmă cu patru ani, discursul lui Barack Obama era alarmist. Avertiza atunci o națiune euforică în fața dificultăților ce o așteptau. De data aceasta, tonul a fost optimist și a lăsat să se vadă dorința creării unei mari coaliții pentru rezolvarea problemelor țării. A fost un amestec savant între fermitate și deschidere, un fel de optimism a la Ronald Reagan, menit să redea unei națiuni divizate și descurajate încrederea în sine.

Revista presei internationale cu Laurentiu Colintineanu