Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Confruntări violente la Kiev (Le Monde)

Manifestanții din Kiev ocupă pașnic Piața Independenței din centrul capitalei ucrainene de mai bine de două luni. Ieri, Euromaidanul a fost însă scena unor confruntări violente între protestatari și forțele de ordine.

Era spre sfârșitul unei manifestații care părea că reînvie mișcarea de contestare a regimului Ianukovici. 200.000 de oameni se strânseseră pentru a denunța o serie de legi care interzic manifestațiile publice și care prevăd pedepse drastice pentru participanți. Câteva sute de oameni au încercat să spargă un cordon de securitate și să se deplaseze către clădirea Parlamentului. Îmbrâncelile s-au transformat în bătăi cu bastoane. Au zburat cocktailuri Molotov și gaze lacrimogene. Un autobuz al poliției, folosit drept baricadă, a fost vandalizat. Patru protestatari au fost arestați, răniți au fost nouă de partea manifestanților și circa 30 de partea polițiștilor. Vitali Klitchko, unul din liderii opoziției, a avut spre seară o întâlnire cu șeful statului în urma căreia a anunțat acceptul acestuia pentru formarea unei comisii multilaterale pentru soluționarea crizei. Pe lângă pedepsele prevăzute de lege în mod special pentru instalarea de corturi sau montarea de scene, președintele Ianukovici a promulgat și prevederi care obligă ONG-urile cu finanțare din exteriorul Ucrainei să se înregistreze drept „agenți străini”.

Economia franceză e ruinată (The Telegraph)

Declarația îi aparține lui Grant Shapps, care este parlamentar conservator și ministru fără portofoliu în cabinetul condus de David Cameron. El descrie cum bogații Franței se refugiază la Londra în timp ce familiile obișnuite suferă în Hexagon din cauza șomajului, a falimentelor și grevelor.

Shapps atrage atenția că situația economiei franceze ar trebui să reprezinte un avertisment pentru britanicii care ar mai cocheta cu ideea unui vot acordat laburiștilor la alegerile viitoare. Ministrul insistă că nu dorește să jignească oficiali sau diplomați francezi, dar promisiunea liderului laburist Ed Miliband de a prelua multe din politicile lui Francois Hollande l-ar obliga să sublinieze diferențele extreme dintre economiile britanică și franceză. Aprecierile lui Shapps ar putea strica atmosfera reuniunii bilaterale dintre Cameron și Hollande care va avea loc luna aceasta în sudul Angliei. Ministrul a subliniat că socialismul este falimentar și că apropierea dintre Ed Miliband și Francois Hollande ar fi una periculoasă. De amintit că Miliband a fost primit la Elysees în iulie 2012 înaintea premierului Cameron.

Războiul sirian atrage tineri jihadiști francezi (Spiegel)

La momentul publicării acestui articol, circa 12 adolescenți francezi ar fi pe drum către Siria sau ar plănui această mișcare. Iar numărul lor crește constant, apreciază ministrul francez de interne.

Bilanțul lui Manuel Valls este îngrijorător. De la sfârșitul lui 2013, autoritățile franceze au identificat cel puțin șase minori care ar plănui să lupte în războiul sirian. Doi dintre ei ar fi plecat deja vrând să treacă granița prin Turcia. Se presupune că adolescenții ar fi fost radicalizați prin intermediul internetului. În acest moment, dacă extindem bilanțul și la persoane majore, circa 250 de cetățeni sau rezidenți ai Franței vor să lupte în războiul sirian. 100 ar fi pe drum către Siria, 150 și-au manifestat dorința în acest sens. 76 de luptători s-au întors deja din Siria. În total, 21 de luptători din Franța și-au pierdut viața în conflict.

Franța nu este însă singurul caz. Serviciile secrete germane estimează că circa 240 de luptători germani s-ar afla în prezent în Siria. Manuel Valls atrăsese atenția la începutul lunii decembrie asupra acestui fenomen îngrijorător în care tineri europeni, minori sau majori, se alătură organizațiilor jihadiste. Străinii au apărut în acest conflict pentru prima dată la sfârșitul lui 2011. Până astăzi, circa 2000 de europeni au fost să lupte în Siria.

 
Revista presei internationale cu Laurentiu Colintineanu