Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Merkel stinge ce aprinde Cameron (Sueddeutsche Zeitung)

Niciun cuvânt despre discursul lui David Cameron. Angela Merkel a vorbit la Davos despre teme comune de politică și economie. Dar propunerile sale de cedare a mai multor atribuții suverane către entități comunitare nu vor plăcea deloc britanicilor.

Toată lumea aștepta un showdown, un război nuclear, un scenariu apocaliptic de duel în alocuțiuni livrate la câteva ore distanță. Angela Merkel a cerut elitei politice și economice reunite la Davos mai multe reforme, cu precădere în Europa. Despre preconizatul referendum din Marea Britanie apropo de apartenența țării la UE sau despre renegocierea condițiilor Londrei n-a scos niciun cuvânt. Doar despre Euro a precizat cancelarul german că ar trebui să nu uităm că el a fost creat cu intenția de a include toate statele europene la un moment dat. Iar despre competitivitate, acesta nu e un domeniu în care Merkel să aibă o părere contrară celei a britanicului, dimpotrivă.
Șefa guvernului german i-a oferit premierului britanic discuții intense, dar acestea nu vor fi purtate în public și, cel mai probabil, vor fi mai dure decât vrea Cameron să-și imagineze. Se vede din discursul Doamnei de Fier de la Davos. Pact de competitivitate, integrare mai profundă, cedare de atribuții către Bruxelles – asta a cerut Merkel. Pentru Cameron, care e avocatul statului național, viitorul nu va fi deloc haios, ci un joc politic extrem de dificil după discursul său pe teme europene. Indiferent de ce va face, Cameron va supăra pe cineva. Rămâne de văzut dacă acel cineva va fi Europa sau Partidul Conservator.

Les Echos: Pariuri periculoase

Cotidianul economic nu ezită să-l compare pe dl Cameron cu îndepărtata lui predecesoare: aşa cum a făcut la vremea ei Margaret Thatcher, David Cameron nu e preocupat de interesul comun, şi anume de a construi o putere europeană economică - şi obligatoriu politică. Viziunea lui trece printr-o Europă 'à la carte', unde se poate fi membru fără a accepta toate constrângerile, a fi în UE fără a fi în zona euro sau în spaţiul Schengen. Şi totuşi criza euro şi salvarea Greciei ne-au învăţat măcar că ţările europene au nevoie de o integrare mai strânsă, în special în domeniile bugetar, fiscal şi financiar. Cel puţin între cele 17 ţări ale zonei euro. Evident, acesta nu este scopul lui David Cameron.

Taxa de 75%, rușinea lui Hollande (Le Figaro)

Era una din promisiunile providențiale ale președintelui francez: să taxeze la sânge bogații din spirit de tovărășie cu sărmanii țării. După respingerea taxei de 75% însă, stânga caută alternative.

Măsura i-ar fi conturat lui Francois Hollande un adevărat profil de stânga. Fără ea, șeful statului nu poate convinge nici electoratul care tinde către stânga radicală nici aripa radicală a propriului său partid. Ieri, postul Europe 1 anunța că Hollande ar fi decis să renunțe la taxă. Quel malheure! S-au repezit să dezmintă și administrația prezidențială și guvernul. Doar nu poate Hollande să pară acum un socialdemocrat moleșit, mai ales că are multe promisiuni neîndeplinite la un an de la marele său discurs de lansare a candidaturii sale normale la președinția Franței.
Administrația lucrează. Intens. La ce anume nu se știe. Nici când, nici cum, nici nimic. Dar timpul trece și sondajele scad. Să nu uităm că afacerea cu taxa a polemizat întreaga țară grație marelui actor Gerard Depardieu, devenit mare protector al democrației din Rusia. Miza e simbolică și de imagine. În realitate, efectele economice sunt demne de toată ignoranța de care suntem capabili. Taxa ar strînge 210 milioane de Euro în 2013 și 2014. Asta raportat la încasări totale de 72,6 miliarde Euro din taxe și impozite. Mai bine nu spunea nimic Hollande. Acum află că promisiunile populiste se răzbună.

 
Revista presei internationale cu Laurentiu Colintineanu