Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Orașele germane se plâng din cauza imigranților români și bulgari (Spiegel)

image-456167-breitwandaufmacher-voam.jpg

Foto: dapd, sursa: Spiegel.de

În țările lor de origine trăiau în sărăcie. Veniți în Germania, românii și bulgarii nu reușesc deseori să își îmbunătățească situația și devin o povară pentru administrațiile locale. Acestea se plâng că nu au bani pentru ei și cer ajutor Guvernului federal de la Berlin.

Orașele germane au o problemă cu imigranții din România și Bulgaria. “Echilibrul și pacea socială sunt în mare pericol”, se arată conform unor documente obținute de revista Spiegel, într-o declarație comună a Consiliului Orașelor germane. Mulți imigranți s-ar stabili oricum în cartiere în care șomajul este la cote ridicate. Cele mai afectate ar fi administrațiile locale din Berlin, Dortmund, Duisburg, Hamburg, Hannovra, Muenchen și Offenbach.

În unele orașe, numărul imigranților români și bulgari ar fi crescut de șase ori în ultimii ani. Având în vedere că, în majoritate, ar fi vorba despre persoane care trăiau în condiții precare înainte să își părăsească țara și care nu ar avea o pregătire temeinică, șansele lor pe piața muncii în Germania sunt nule. Conform Consiliului, problematică ar fi proporția mare a romilor în aceste comunități. Deseori aceștia se stabilesc în case dărăpănate care reprezintă și un pericol pentru siguranța familiilor.

Administrațiile locale se plâng de costurile generate de această imigrație a sărăciei. E vorba de bani cheltuiți pe adăposturi temporare, îngrijire medicală și servicii sociale. Așa că datoria ar fi acum la Guvernul federal. Acesta ar trebui să vină cu un plan de relaxare a presiunii pe bugetele locale.

Fereastra diplomatică se închide (Le Monde)

Interviul a fost acordat în exclusivitate, de fapt, ziarului Le Figaro. Vicepreședintele american Joe Biden a răspuns la multe întrebări de politică externă, printre care, bineînțeles, și la unele legate de dosarul nuclear iranian.

Numărul doi în administrația americană a avertizat Iranul că fereastra diplomatică de negociere în cazul programului nuclear se închide treptat. Joe Biden are conștiința împăcată și spune că SUA au depus toate eforturile pentru rezolvarea crizei. Acum mingea ar fi în trerenul iranienilor care ar trebui să abordeze cu maximă seriozitate negocierile în format 5+1. Noi date de întâlnire au fost propuse pentru luna februarie, dar deocamdată nu există un răspuns oficial din partea Teheranului. Biden a reiterat promisiunea șefului său de a împiedica Iranul să dezvolte arme nucleare. Ar mai fi timp pentru o soluție diplomatică, dar acesta se scurge, a mai spus vicepreședintele american care face un turneu în Europa.

Propaganda periculoasă a lui Berlusconi (The Guardian)

Fostul premier italian Silvio Berlusconi încearcă să recupereze ecartul din sondaje și promite italienilor că va aboli o taxă pe proprietate în cazul în care ar câștiga alegerile parlamentare din această lună. Mai mult, Berlusconi se angajează că va restitui sumele încasate din acest impozit pe perioada anului trecut.

În ciuda faptului că este acuzat de corupție și judecat pentru corupere de minori, Berlusconi ar putea reveni la cârma Italiei. Sondajele îl arată pe trend ascendent. Așa că promite să restituie 4 miliarde Euro încasate în baza taxei pe proprietate. Mai sunt trei săptămâni până la alegerile parlamentare, iar sondajele îl arată pe Berlusconi la doar 5% de coaliția condusă de Partidul Democrat. Într-un discurs menit să atragă alegătorii indeciși, Il Cavaliere a promis, din nou, că se va distanța de austeritatea impusă de guvernul tehnocrat al lui Mario Monti și că nu va uita să fie prietenul poporului. În eventualitatea în care coaliția sa ar câștiga alegerile, Berlusconi a spus că nu dorește postul de premier. Vestea proastă pentru Europa e că vrea Ministerul de Finanțe.