Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Opoziția ucraineană cere ajutor financiar Occidentului (Le Monde)

Peste 60.000 de manifestanți s-au strâns din nou duminică în Piața Independenței din Kiev unde cea mai gravă criză politică din istoria Ucrainei independente durează deja de peste două luni. Liderii opoziției Vitali Klitchko și Arsenyi Yatseniuk, proaspăt întorși de la conferința de securitate de la Muenchen au fost primiți cu aplauze în Euromaidan.

Pe scena din Piața Independenței, cei doi politicieni ai opoziției au explicat că discutaseră la Muenchen cu diplomații șefi american, german și francez despre modalități de contribuție la ieșirea țării din criză. Klitchko și Yatseniuk ar fi primit asigurări că Occidentul ar putea acorda asistență financiară Ucrainei care este în pragul incapacității de plată. Președintele Viktor Ianukovici a respins în luna noiembrie acordul de asociere cu UE în favoarea unui credit de 15 miliarde de dolari din partea Moscovei și a unei scăderi la prețul gazelor naturale importate din Rusia. Creditul este însă blocat de Vladimir Putin până la instalarea unui nou guvern la Kiev.

Pe scena din Euromaidan a luat cuvântul și fostul ministru de interne Yuri Lutsenko. Acesta a vorbit despre violența forțelor de ordine și a unor mercenari angajați de Ianukovici și a recomandat formarea unor unități de autoapărare în întreaga țară, care ar fi, în opinia sa, cea mai bună garanție pentru evitarea unei băi de sânge.

Între timp, Dmitri Bulatov, un activist care conducea mișcarea Automaidan, a părăsit Ucraina pentru a primi îngrijiri medicale la Vilnius, Bulatov fusese răpit timp de câteva zile înainte de a reveni acasă aproape desfigurat și cu o ureche tăiată. Bulatov susține că a fost torturat de niște bărbați care vorbeau cu accent rusesc. La Muenchen, ministrul ucrainean de externe a fost confruntat de Vitali Klitchko cu fotografii ale lui Bulatov. Șeful diplomației a afirmat însă că acesta nu are decât o zgârietură pe obraz și că nu înțelege de ce se face atâta caz de el.

În altă ordine de idei, președintele Viktor Ianukovici se întoarce astăzi la muncă după patru zile de concediu medical.

Germania și pericolul Gülen (Spiegel)

Filiala Serviciului german de Informații Interne (Verfassungsschutz) din landul Baden-Wuerttemberg afirmă într-un raport obținut de Spiegel și ARD (postul public german de televiziune) că rețeaua condusă de clericul turc Gülen reprezintă un pericol pentru Republica Federală.

În documentul obținut de presa germană se arată că ideologia mișcării Gülen este în contradicție cu principiile democratice germane și că susținătorii acestei mișcări doresc instaurarea unui stat islamic. Rețeaua Gülen conduce peste 300 de unități de învățământ în Germania și propovăduiește idei care nu pot fi armonizate cu principiul separării puterilor în stat, cu libertatea confesională, cu cercetarea și învățământul laic sau cu egalitatea în drepturi a bărbaților și femeilor. De asemenea, în mai multe centre de tip after-school, copiii crescuți într-un stil de viață „prea modern” ar fi pedepsiți și abuzați atât fizic, cât și psihic. Raportul acuză instituțiile de învățământ ale mișcării Gülen că recrutează susținători din rândurile copiilor și că îi educă pe aceștia cu accente homofobe și în contradicție totală cu teoria evoluționistă.

Tribunal egiptean achită manifestanți pro-Morsi (BBC News)

Un tribunal egiptean a achitat peste 60 de susținători ai fostului președinte islamist Mohamed Morsi, detronat prin lovitură de stat militară anul trecut. Judecătorii au pronunțat aceeași sentință și în cazul unui cameraman care lucra pentru postul Al Jazeera.

Bărbații erau acuzați de legături cu Frăția Musulmană, organizație care este interzisă între timp, și de tentativă de omor în timpul manifestațiilor din iulie anul trecut. În acele evenimente, câteva sute de persoane se adunaseră în piața Ramses și atacaseră un post de poliție. Șapte persoane au murit, 260 au fost rănite. Al Jazeera respinsese acuzațiile afirmând că angajatul său nu făcea altceva decât să relateze protestul. Presa este din ce în ce mai mult vizată de represiunea autorităților egiptene. În total, 23 de jurnaliști și colaboratori Al Jazeera sunt fie arestați fie acuzați de procurorii din Egipt.