Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UE se pregătește pentru încă un summit crucial pe tema bugetului (BBC News)

Pe masa negocierilor de la Bruxelles se află propunerea de buget pentru exercițiul financiar al Uniunii, mai exact pentru anii 2014 – 2020. Cheltuielile mari ale comunității în perioadă de pronunțată austeritate sunt punctul în care statele membre nu reușesc să cadă de acord.

Ultimul eșec pe această chestiune a avut loc în luna noiembrie când premierul britanic David Cameron nu a cedat în efortul său de a reduce costurile administrației europene. Nici statele din Est nu au cedat în fața încercării de a reduce drastic fondurile de coeziune. Nici Franța nu a cedat la capitolul subvenții în agricultură. Se pare că tăierile de beneficii pentru eurocrați vor rezulta din negocierile de la Bruxelles. Totuși, orice este decis în această noapte va trebui să treacă prin Parlamentul European care este un mare cheltuitor de fonduri comunitare.

Care sunt fronturile europene? Germania se aliază cu Marea Britanie și statele nordice și vrea ca cheltuielile aparatului birocratic al Uniunii și cele din fondurile comune să reflecte austeritatea impusă guvernelor naționale. Franța și Italia vor să mențină cheltuielile la același nivel, dar să le redirecționeze către investiții. Francois Hollande, președintele francez, a declarat deja în avans că nu sunt întrunite condițiile pentru un compromis. Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a spus și ea că negocierile vor fi dificile. Iar Parlamentul European e îngrijorat că tăierile de fonduri vor restrânge capacitatea de acțiune a Comisiei. Cu alte cuvinte, nu vă așteptați la mare lucru diseară.

Kill List în SUA – războiul dronelor (Die Welt)

Critici vehemente au apărut în America pe marginea manualului de ucidere a teroriștilor internaționali cu drone fără pilot. Artizanul acestui război modern, John Brennan, fost consilier al președintelui Obama și candidat la șefia CIA, simte pe pielea sa criticile chiar și din partea colegilor de partid.

Brennan a fost consilier prezidențial pe probleme de combatere a terorismului. Înainte a fost și șeful biroului CIA din Riad. Acum e propus să conducă Agenția, dar înainte de asta trebuie să treacă de o audiere în Senatul american, în comisia de control a serviciilor secrete. Acolo va fi întrebat despre așa numita Kill List – adică principiile după care dronele americane vânează teroriști în zona de graniță dintre Afganistan și Pakistan, în Libia, Somalia și Yemen.

Tema este extrem de controversată, mai ales de când presa a aflat despre uciderea unui yemenit din rețeaua Al Qaida în 2011 care, conform certificatului său de naștere emis în New Mexico, era și cetățean american. Mai mult, opinia publică este revoltată de numărul mare de victime colaterale provocate de aceste atacuri. Unde mai pui și întrebarea dacă președintele american are voie să ordone moartea cuiva, chiar cetățean al SUA, fără proces, drept la apărare și condamnare? John Brennan nu va avea o sarcină ușoară în Senat. Alături de el nici președintele Obama.

Tunisia va forma un guvern de tehnocrați (Le Monde)

Anunțul a fost făcut de primul ministru al țării care a promis că va conduce temporar un guvern cu miniștri apolitici și atribuții limitate până la organizarea de noi alegeri. Măsura vine după ce un lider al opoziției locale a fost asasinat și după ce un val de proteste violente riscă să destabilizeze și mai mult țara.

Anunțul premierului nu a fost însoțit însă și de un calendar al acestui proces așa că nu se știe deocamdată când va avea loc remanierea apolitică a Tunisiei. Șeful cabinetului mizează de altfel pe faptul că va rămâne în funcție. Contextul mai larg este acela al unor divergențe profunde între coaliția laică de stânga și islamiștii tunisieni care nu reușesc de luni de zile să găsească o soluție de distribuție a mandatelor în guvern. Ambele forțe politice se bat pe portofoliile independenților. Problema este că noi alegeri nu pot fi organizate înainte de adoptarea noii Constituții. Redactarea legii fundamentale este în impas de la ultimele alegeri parlamentare din cauza lipsei de compromis politic.