Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Obama și Hollande mătură sub preș efectele scandalului NSA (Le Monde)

Cuvântul cheie al întâlnirii oficiale dintre președintele francez și cel american este „împreună”. Împreună se luptă împotriva terorismului, împreună se combate proliferarea armelor nucleare și chimice, împreună se găsește soluția pentru Orientul Mijlociu, împreună se dezvoltă Africa, împreună, mereu împreună.

Și totuși, când veni vorba despre un eventual acord no-spy, adică unul prin care America să se angajeze să nu mai spioneze europenii prieteni și aliați, brusc n-au mai fost împreună. „Nu avem no-spy agreement cu niciun stat din lume”, a spus Barack Obama în prezența lui Francois Hollande. Împreună cu omologul francez, Obama ar fi discutat despre o cooperare mai strânsă în domeniul spionajului și atât. Cu alte cuvinte, un astfel de acord nu va exista niciodată. Casa Albă a asigurat că respectă sfera privată a europenilor și asta a fost de ajuns pentru șeful de la Elysees. Hollande a subliniat că afacerea NSA este deja de domeniul trecutului și că încrederea între părți ar fi fost recâștigată. Și ca să revină la „împreună”, Obama a anunțat oficial că va lua parte la comemorarea a 70 de ani de la debarcarea aliaților în Normandia în luna iunie.

Hollande deschide un nou front de luptă în interiorul propriei majorități (Le Figaro)

La Washington, președintele francez nu a făcut numai schimb de amabilități, deși discursurile celor doi șefi de stat așa par. Nu, s-au discutat și chestiuni foarte serioase pe plan economic, cum ar fi acordul de liber schimb între America și UE.

Francois Hollande a promis că va depune eforturi pentru accelerarea negocierilor și semnarea acordului transatlantic de liber schimb. În economia mondială ar fi o revoluție, iar efectele pozitive ale unui asemenea tratat ar putea impulsiona creșterea economică la nivel mondial. Dar negocierea detaliilor nu este deloc una ușoară, fiecare parte insistând, în mod firesc, asupra unor elemente care să protejeze industriile locale față de concurența de peste ocean.
Din punct de vedere politic însă, Francois Hollande nu va avea zile ușoare la întoarcerea acasă. Deja enervați de alunecarea președintelui către socialdemocrație și de semnarea pactului de responsabilitate cu firmele franceze – care prevede scutiri de taxe în schimbul creării de locuri de muncă – politicienii mai radicali de stânga se văd confruntați cu o nouă „greșeală ideologică” a celui căruia îi asigură majoritatea la guvernare. Socialiștii francezi au criticat dur negocierile pentru acordul de liber schimb afirmând că Europa nu are nimic de câștigat de pe urma unui asemenea tratat și cer anularea demersului.

Reporteri Fără Frontiere acuză politica lui Obama față de jurnaliști (Spiegel)

Ajunși în Biroul Oval, mulți jurnaliști francezi s-au pierdut cu firea și au început să își facă „selfie-uri” pe care să le posteze pe Twitter din centrala de putere a lumii. Apoi au curs relatările în timp real de la discuții și analizele chestiunilor discutate de cei doi președinți. În același timp însă, Reporteri Fără Frontiere vorbea despre un lucru îngrijorător.

Organizația vorbește în raportul său anual, care conține și clasamentul pe țări după criteriul libertății presei, despre o dimensiune nemaiîntâlnită în istoria Americii a urmăririi jurnaliștilor de investigație. Conform Reporteri Fără Frontiere, dar și conform mai multor jurnaliști americani, unii câștigători de Premiu Pulitzer, anul 2013 este catalogat drept cel mai prost an pentru libertatea presei în America. Au existat scandaluri de interceptare a telefoanelor la agenția Associated Press, au existat condamnări pentru informatorii WikiLeaks și a existat și un numit Edward Snowden pe numele căruia a fost emis mandat de arestare. Organizația din Berlin vorbește despre reflexe dictatoriale într-un stat care are o lungă tradiție de respectare a presei. Ca urmare, SUA au căzut 13 locuri în clasamentul mondial. America ocupă locul al 46-lea în lume, după El Salvador și România.