Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Timoșenko îi ia fața lui Klitchko (Spiegel)

La congresul PPE de la Dublin, starul incontestabil a fost Iulia Timoșenko. În discursul său, fostul premier, proaspăt eliberat din închisoare după fuga lui Viktor Ianukovici, a lăudat-o la scenă deschisă pe Angela Merkel. Pentru partenerul său de luptă însă, Timoșenko nu a găsit niciun cuvânt.

Evenimentul de la Dublin este încă o dovadă, dacă cineva mai avea nevoie de ea, apropo de cât de divizată este mișcarea pro-democrație din Ucraina. Ambii lideri – Timoșenko și Klitchko – au fost invitați, ambii au ținut discursuri, dar în comun nu au avut decât un moment înscenat în fața fotografilor. Zâmbetele celor doi erau evident forțate. La Conferința de Securitate de la Muenchen, Klitchko era starul reuniunii și protejatul Occidentului. La Dublin însă, fostul campion mondial la box abia dacă a fost observat când a intrat în sală în ciuda staturii sale impozante. Klitchko a fost un fel de opening act pentru starul adevărat al serii, Iulia Timoșenko. S-a văzut asta inclusiv din felul în care și-au făcut intrarea în scenă cei doi lideri de partide politice ucrainene membre în PPE. Klitchko a venit singur, modest, fără tam-tam, Timoșenko a intrat în scaun cu rotile, împins de fiica sa și înconjurată de bodyguarzi. Notabile diferențe au fost și în discursurile celor doi. Dacă Klitchko a vorbit despre țelurile partidelor democrate pentru Ucraina, cel al Iuliei Timoșenko a fost presărat obsesiv cu pronumele „eu”. Fostul premier a mulțumit tuturor partidelor europene și tuturor liderilor lor. Niciun cuvânt despre Klitchko și Yatseniuk. Iar la finalul discursului, Klitchko părăsise demult sala.

Putin e iubit de ruși (The Guardian)

Organizarea Jocurilor Olimpice de la Soci, dar și intervenția Rusiei în Crimeea îl fac pe președintele rus să aibă cele mai mari cote de aprobare în sondaje din ultimii doi ani.

În Occident, acțiunile lui Vladimir Putin nu găsesc ecouri pozitive, dar acasă, rușii par să fie mulțumiți de acțiunile șefului de la Kremlin. Ultimul sondaj arată că 67,8% dintre cetățenii Federației aprobă deciziile președintelui. De menționat că Putin nu prea scade sub cota de 60%, dar acest nivel este totuși cel mai mare din mai 2012 încoace. În plus, 71% dintre cei chestionați afirmă că interesele rușilor de peste hotare ar trebui protejate cu măsuri mai active în timp ce doar 17% sunt de părere că nu ar trebui inițiat un conflict cu autoritățile de la Kiev. Comentatorii politici sunt de părere că un sondaj despre aprobarea unei invazii armate a Crimeii ar da aceleași rezultate având în vedere expunerea mediatică a problemei în Rusia. Presa, în majoritate apropiată de Kremlin, a prezentat evenimentele din Ucraina drept o rebeliune a fasciștilor din vestul țării. În plus, Crimeea e văzută de mulți ruși drept a lor de drept. Trebuie spus, la final, și faptul că sondajele de popularitate sunt efectuate de instituții de stat.

Primele sancțiuni împotriva Moscovei (Le Monde)

La finalul unui summit extraordinar al Consiliului European, șefii de state și guverne au decis impunerea unui prim set de sancțiuni împotriva Rusiei. E vorba despre anularea negocierilor pentru acordul de liberalizare a vizelor pentru cetățenii ruși.

UE amenință în textul declarației comune de la finalul reuniunii că va impune și sancțiuni economice dacă situația din Crimeea va continua să se înrăutățească. În peninsulă, parlamentul regional a votat în unanimitate separarea de Ucraina și integrarea în Federația Rusă. Un referendum va avea loc pe 16 martie. În SUA, Barack Obama a semnat un decret care interzice acordarea de vize pentru cei responsabili de lezarea suveranității Ucrainei. Același document permite și înghețarea de active pe teritoriu american pentru oficiali ruși și ucraineni fără a nominaliza însă deocamdată pe cineva.