Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fum negru, decizie amânată (Sueddeutsche Zeitung)

Primul vot a eșuat. O coloană de fum negru i-a îndemnat pe miile de credincioși (și probabil tot atât de mulți jurnaliști) strânși la Vatican să mai aibă răbdare. Cu cât nu reușesc cei 115 cardinali să aleagă un nou Papă, cu atât cresc șansele outsiderilor de a fi desemnați.

Marți seară, la așa numitul vot de probă, nimeni nu a reușit să strângă majoritatea de două treimi, adică 77 de voturi, pentru a fi numit Suveran Pontif. De azi începând sunt programate până la patru voturi în fiecare zi până când va fi ales cel de-al 266-lea urmaș al Sfântului Petru la șefia Bisericii Catolice care numără 1,2 miliarde de credincioși. Cardinalii sunt complet izolați de lumea exterioară în timpul conclavului. După renumitul îndemn extra omnes – adică toți afară – cardinalii s-au retras în conclav în Capela Sixtină unde nu funcționează niciun fel de comunicație mobilă.

Unii cardinali, dar și agenții de la casele de pariuri sunt de părere că până joi va fi ales un nou Papă. Dacă se va adeveri declarația arhiepiscopului de New York, el însuși unul din favoriții la Tronul Sfântului Petru, atunci pe 19 martie, de ziua Sfântului Iosif, ar putea fi celebrată slujba chiar de noul Suveran. Liderii clasamentului provizoriu sunt arhiepiscopul din Milano și cel din Sao Paolo. Ca outsideri sunt cotați cel din New York și un canadian. Cert este că prelungirea votului sporește șansele candidaților din jumătatea nordică a continentului american.

Despăgubiri pentru victimele unui preot catolic (Le Monde)

Dioceza din Los Angeles a acceptat să achite suma de aproape 10 milioane de dolari unui număr de patru bărbați care au afirmat că ar fi fost agresați sexual de fostul lor preot în anii ’70.

Scandalul din SUA și-a găsit rezolvare chiar în zilele în care se alege la Roma noul Papă. Acordul a fost negociat și semnat de cardinalul de Los Angeles Roger Mahony, de avocații presupuselor victime și de fostul preot. Odată cu încheierea acestei înțelegeri, acuzația nu va ajunge niciodată în instanță. Documentul a fost semnat chiar înainte de începerea conclavului având în vedere că Mahony este unul din cei 115 cardinali electori care aleg un nou Suveran Pontif în aceste zile.

Acuzatul în acest dosar este preotul Michael Baker. El însuși a recunoscut în 1986 că a abuzat sexual mai mulți tineri în anii ’70. În urma acestei mărturisiri, preotul a fost condamnat la 10 ani de recluziune în decembrie 2007, dar a fost eliberat în octombrie 2011. Cardinalul Mahony este acum ținta unor acuzații în SUA. Credincioșii îi reproșează că i-a permis lui Baker să își continue activitatea de preot după ce acesta recunoscuse abuzurile.

Nu alimentați artificial conflictul din Siria (The Guardian)

Acordarea de sprijin rebelilor sirieni nu face altceva decât să prelungească un tragic război civil. Singura soluție de rezolvare a conflictului este negocierea unei tranziții politice cu Rusia, crede editorialistul The Guardian.

Anunțul Marii Britanii conform căruia își va spori sprijinul acordat rebelilor sirieni (prin livrări de vehicule și echipamente de securitate, dar nu arme) marchează o nouă etapă a implicării britanice în acest conflict. Luna aceasta mai marchează și altă etapă importantă: intrarea războiului civil sirian în al treilea an. E evident că răspunderea pentru cei peste 70.000 de morți o poartă regimul Assad, dar comunitatea internațională poate aniversa doi ani de eșec total în tentativa de a acționa hotărât și decisiv.

E de înțeles așadar de ce unele state europene încearcă să facă mai mult, dar o politică dusă din frustrare e puțin probabil să aibă rezultate mai bune decât una logică și rațională. Eșecul Occidentului este pe plan diplomatic, nu militar. Alegerea nu este între a înarma rebelii și a nu face nimic. Nu este în interesul nimănui să vadă o victorie catastrofală în Siria în care Bashar al Assad e detronat, dar în urma sa rămâne un vid de putere înconjurat de elemente extremiste. Iar clivajul dintre Vest și Rusia nu este insurmontabil. Pasul următor pentru Occident este asigurarea sprijinului rusesc. Altfel Siria se îndreaptă către o catastrofă.

Revista presei internationale cu Laurentiu Colintineanu