
Presa internaţională
De ce n-ați gândit așa de la început? (Spiegel)
19cyprus-cnd-articlelarge.jpg

Clienții băncilor cipriote trebuie să contribuie și ei la efortul de salvare a sistemului financiar de la colaps. Motivul?! Prin băncile din Cipru se cam spală bani, așa că guvernele occidentale nu vor să salveze fondurile cine știe cărei companii off-shore care își pune banii la adăpost de Fisc. Dar acum, guvernul cipriot va avea spațiu de manevră mai mare și va putea veni cu o soluție care să protejeze populația locală cinstită. Adică depozitele sub 100.000 de Euro ar trebui să fie garantate de stat și lăsate în pace fără nicio tăiere. Asta crede șeful Eurogroup. Asta crede el abia după ce oamenii erau pe străzile din Nicosia.
Dacă va rămâne la pragul de 100.000 Euro nu este clar deocamdată. Unele agenții de știri afirmă că guvernul cipriot ar vrea să reducă limita la 20.000. Indiferent cum va gestiona problema, autoritățile din Cipru vor trebui însă să contribuie cu aceeași sumă de 5,8 miliarde Euro la pachetul de la Bruxelles. Parlamentarii ciprioți nu ar fi susținut în veci propunerea în forma inițială. Măsura ar fi reprezentat și o problemă de încredere în UE. Mai mult, se pune întrebarea despre garantarea proprietății private – se poate ea ataca de pe o zi pe alta chiar și sub pretextul unui impozit special care sună însă mai degrabă a expropiere? Drept e că fără banii de la UE, Ciprul nu va mai avea în curând sistem bancar, așa că banii populației ar fi pierduți oricum. Și mai rămâne întrebarea: de ce nu a venit propunerea de la început așa? Nu e ca și cum sâmbătă nu erau disponibile toate aceste informații...
Cameron stă departe de Vatican (The Telegraph)
Premierul britanic, dar și regina, vor sta departe de ceremonia de întronizare a Papei Francisc. Ducele de Gloucester va fi membrul familiei regale de rang cel mai înalt care va participa la ceremonie, iar primul ministru a trimis doi membri ai Cabinetului său.
Anunțul vine la doar câteva zile după ce a ieșit la iveală că Papa Francisc, fost episcop de Buenos Aires, i-a numit odată uzurpatori pe britanicii din insulele Falklands. Oficial, premierul David Cameron lasă să se înțeleagă că decizia sa de a nu participa nu are nicio legătură cu subiectul insulelor. Dar zilele trecute Cameron a răspuns public noului Papă atunci când acesta din urmă numea Malvinele patrie argentiniană.
La ceremonia de la Vatican vor participa zeci de oficiali străini. Printre aceștia: cancelarul german, premierii francez și spaniol, vicepreședintele american și mulți alții. Președintele argentinian, Cristina Kirchner, este primul șef de stat care a avut o întrevedere oficială cu noul Suveran Pontif. Un element care nu s-a întâmplat de peste 1000 de ani încoace este participarea patriarhului ecumenic al Constantinopolului la ceremonia de la Vatican. Este prima dată de la Marea Schizmă din 1054 când omologul ortodox al Papei participă la întronizare. Cel mai controversat oficial care va fi prezent la Vatican este președintele din Zimbabwe, Robert Mugabe. Acuzat de încălcări sistematice ale drepturilor omului, Mugabe are interdicție de călătorie în UE, dar poate călători la Vatican prin aeroportul Fiumicino din Roma.
Hollande are o problemă cu neînțelegerea francezilor (Le Figaro)
Sondajele sunt dezastruoase pentru președintele francez. Asta nu e o știre și Hollande însuși se așteaptă la asemenea evoluții în fiecare zi. Ce nu înțelege șeful statului e cum de nu se văd rezultatele politicii sale.
64% din francezi nu sunt de acord cu politica dusă de administrația socialistă franceză. Cu opt puncte procentuale mai mult decât în februarie. Din punct de vedere uman, Hollande nu e respins de francezi – aceștia din urmă îl consideră în continuare un personaj onest. Doar că nu îl cred capabil să se lupte cu criza economică în care se afundă Franța.
Hollande nu înțelege ce nu înțelege populația sa. Cum de nu pricepe ce e un credit de competitivitate și de ce nu îl folosesc companiile franceze. De ce nu se văd măsurile luate de Cabinetul său, dar și de ce nu se văd efectele lor. Probabil pentru că ele nu sunt comunicate. Mediatic, Hollande și-a pierdut orice talent. În campanie comunica bine, dar fără conținut. Promitea și nu s-a putut ține de cuvânt. Acuma nu știe să comunice la subiect, iar populația nu iartă.