Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Hollande și promisiunile de la televizor (Spiegel)

Am înțeles mesajul dumneavoastră, asigură într-un discurs televizat de circa șapte minute președintele francez Francois Hollande după rezultatul dezastruos de la alegerile locale pe care partidul său socialist l-a înregistrat. 

Soluția pentru ieșirea din criză în contextul unei crescute nemulțumiri a populației franceze este Manuel Valls, fostul ministru de interne, care va deveni șef al guvernului de la Paris. Acesta va conduce un cabinet cu mai puțini miniștri și va avea sarcina de a scoate Franța din jalnica situație economică în care se află. Misiunea principală a noului premier va fi implementarea Pactului de Solidaritate care prevede reduceri de impozite și scăderea fiscalității pentru angajatori. Și costurile cu forța de muncă ar urma să fie reduse. Și deși a vorbit numai șapte minute, Hollande a avut timp să anunțe și reforme ale asigurărilor sociale, precum cele de sănătate.

Șeful statului, care doboară record după record negativ în termeni de popularitate, a promis că va explica partenerilor europeni câte eforturi face Franța pentru a se înscrie în limitele acordurilor bugetare ale Uniunii și că aceste eforturi vor fi luate în calcul la evaluările de la Bruxelles. De notat că Franța a ratat țintele stabilite de comun acord cu Comisia Europeană și a reușit în ciuda tuturor măsurilor de austeritate să crească îndatorarea țării în loc să o scadă. Manuel Valls este considerat cel mai de dreapta membru al Partidului Socialist – unul care a criticat deschis cele mai mari victorii ale acestei formațiuni, precum săptămâna de muncă de 35 de ore și pensionarea la 60 de ani. Discursul lui Francois Hollande s-a încheiat dramatic: Vive la Republique, vive la France!

SUA nu trebuie să excludă Ucraina din negocieri (Washington Post)

Administrația Obama a anunțat că nu va negocia viitorul Ucrainei cu Rusia peste capetele ucrainenilor. Totuși, exact asta pare să se fi întâmplat în momentul în care Vladimir Putin l-a sunat pe președintele american.

Conform Casei Albe, președintele rus ar fi sunat pentru a discuta propunerea americană de soluționare diplomatică a conflictului cu Ucraina. Obama ar fi sugerat ca partea rusă să formuleze propriile propuneri într-un document scris. După discuția telefonică, secretarul de stat John Kerry a zburat urgent la Paris pentru a se întâlni cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Nimeni nu a văzut picior de ucrainean la aceste discuții. Și cu toate astea, John Kerry a anunțat la Paris, după patru ore de discuții, că s-a înțeles cu Lavrov să lucreze cu autoritățile ucrainene în chestiuni ce privesc minoritățile naționale și reforma constituțională.

Ideile Moscovei au fost deja respinse de Kiev, pe alocuri cu argumente pertinente. Rusia cere ca Ucraina să fie transformată într-o federație în care diferitele regiuni să aibă drept de veto în politica națională – situație în care Ucraina ar deveni neguvernabilă. Mai mult, John Kerry a declarat că, deși decizia le aparține ucrainenilor, aceștia ar trebui să țină cont de legăturile cu Rusia și interesele acesteia. Cu alte cuvinte, secretarul de stat american admite că Kremlinul trebuie să aibă un cuvânt de spus în guvernarea Ucrainei. În acest context, orice soluție diploamtică trebuie să garanteze independența politică a Kievului. Guvernul ucrainean trebuie să fie parte la orice discuție, iar subiectul Crimeea – care pare să fi fost abandonat – trebuie readus pe masa negocierilor.

CIA și-a ascuns metodele de interogare de publicul american (Le Monde)

Raportul are 6300 de pagini și, deocamdată nu este public în totalitate. Fragmente din el au fost obținute de presa americană, iar acestea arată că spionajul american a indus opinia publică în eroare în chestiunea metodelor dure de interogare practicate în perioada mandatelor lui George W. Bush.

Documentul este realizat de Comisia senatorială de Informații și trage concluzia că CIA a mascat anumite detalii legate de practicile sale de interogare care au fost catalogate drept tortură. De asemenea, agenția a exagerat importanța unor comploturi și a unor deținuți din centrele sale secrete și a ascuns faptul că unele informații importante fuseseră obținute înainte ca prizonierii să fie torturați. Și, poate cel mai rușinos detaliu al raportului senatorial: niciuna din informațiile care au dus la uciderea lui Osame bin Laden nu a fost obținută în urma aplicării acestor metode dure.