
Presa internaţională
Primul număr Charlie Hebdo după atentatele din 7 ianuarie a fost publicat în trei milioane de exemplare
turcia.jpg

Pe copertă avem o caricatură desenată de unul dintre veteranii publicației, Renald Luzier, cunoscut drept Luz, un desen cu profetul Mohamed, cu o lacrimă pe obraz, și care ține în mână o pancartă pe care scrie ”Je suis Charlie / Eu sunt Charlie”, propoziția care a devenit simbol, hashtag în comunicarea online și semn de recunoaștere mondială a solidarității cu victimele antentatului de pe 7 ianuarie.
În mod normal Charlie Hebdo publica 60 de mii de exemplare, acum, cu ajutorul Liberation, a tipărit 3 milioane. Ediția este tradusă în nu mai puțin de 16 limbi.
Charlie Hebdo în Turcia
Un pariu riscant a făcut unul dintre cele mai vechi și cunoscute ziare din Turcia, Cumhuriyet (Republica), cu apariție din 1924. Cotidianul publică astăzi extrase din ediția simbol Charlie Hebdo. Un pariu curajos pentru o publicație turcă în Turcia lui Erdogan, scrie Liberation. Nici nu mai contează ce anume tipărește ziarul fondat de Mustafa Kemal – important este că editorii săi au ales să sfideze regulile și publică în facsimil o parte din ediția de azi Charlie Hebdo. Nici nu mai contează dacă s-a făcut o selecție cu cele ma puțin virulente caricaturi – contează că jurnaliștii turci fac acest gest de deschidere absolut remarcabil.
Ideea a venit chiar în ziua atentatului, pe 7 ianuarie, și am vrut să le arătăm cititorilor noștri că suntem solidari cu colegii de la Charlie Hebdo, povestește Ayse Yldirim Baslangic, redactorul șef al cotidianului turc pentru Liberation. Numărul de azi se tipărește în tiraj dublu, peste 100 mii de exemplare.
Ziarul fondat de Kemal Mustafa în 1924, este un apărător fervent al laicității statului turc, un cotidian de opoziție, de centru-stânga. La numărul de azi au lucrat peste 10 traducători, majoritatea interpreți profesioniști dar în același timp și jurnaliști, actori de teatru și profesori universitari care au lucrat voluntar toată noaptea de luni spre marți pentru a reda cât mai bine în limba turcă jocurile de cuvinte și glumele din caricaturile Charlie Hebdo.
Franței extinde atacurile aeriene asupra pozițiilor grupării Statul Islamic din Irak (Time)
Un vot important și relevant – camera inferioară a parlamentului francez a votat ieri cu o majoritate covârșitoare extinderea raidurilor aeriene asupra pozițiilor ISIS din Irak. 488 de voturi pentru, unul singur împotrivă. Este limpede că votul a venit pe fondul evenimentelor de săptămâna trecută. Franța este în război cu terorismul, jihadismul și islamismul radical a spus premierul Manuel Valls într-un val de aplauze. Franța nu este în război cu o religie, precum nu este în război cu Islamul sau cu musulmanii. Cum spuneam au fost 488 de voturi pentru și unul împotriva, un parlamentar a decis că situația din teren se îmbunătățește și că o intensificare a bombardamentelor nu ar face decât să îi ostilizeze pe militanții islamiști și să provoace alte potențiale represalii.
Omul de zăpadă este considerat un sacrilegiu în Arabia Saudită (Liberation)
Bunul om de zăpadă, ca să parafrazez numele francez bonhomme de neige, este interzis în Arabia Saudită de către șeicul Mohammad Saleh al Munadjid, care vede în această joacă cu zăpada o idolatrie nepotrivită. Este adevărat că în nordul țării a fost neobișnuit de frig și a nins, și evident cel puțin copiii au fost tentați să facă oameni de zăpadă, lucru altfel interzis formal de liderul religios. Șeicul este însă un lider modern, le răspunde adepților săi online pe un forum de chestiuni religioase și i-a spus unui tată de familie că este absolut interzis să ridici statui din zăpadă, fie doar și în joacă. Pe Twitter puteți găsi o mulțime de fotografii care ridiculizează această fatwa emisă de șeic și a fost creat chiar și un hashtag pentru această situație specială.