Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


50% dintre francezi sunt în favoarea limitării libertății de exprimare (Journal du Dimanche)

 Discursul despre starea Uniunii - pentru prima dată președintele Barack Obama îl va susține în fața a două camere controlate de adversarii săi politici (Washington Post). Alte titluri din presa internațională - Jim Clancy a demisionat dupa 34 de ani de la CNN, in urma unor dezbateri online privind Charlie Hebdo și 49% dintre francezi sunt în favoarea limitării libertății de exprimare (Journal du Dimanche).

Sunt ultimii doi ani de mandat pentru Barack Obama și nu vor fi cei mai ușori de când conduce țara din 2008 scrie Washington Post. Poziția pe care o va adopta a anunțat-o deja la o întîlnire cu ușile închise cu senatorii democrați - "Nu voi sta doi ani în defensivă, voi ataca". Asta ne spune că la rândul său se așteaptă să fie atacat de către republicani. Obama consideră că economia merge bine - şomajul sub pragul de 6%, creşterea economică la cel mai înalt nivel din ultimii 11 ani - americanii trebuie să beneficieze de aceste lucruri. Se pare că State of the Union nu mai face audiențele pe care le făcea cândva și s-a dorit o schimbare de strategie. Preşedintele american şi-a anunţat deja câteva dintre priorităţi, şi anume reforma fiscală care prevede suprimarea numeroaselor avantaje, facilitarea accesului la proprietate, îmbunătăţirea accesului la Internetul de viteză, gratuitatea condiţiilor la "community college" scrie Washington Post.

50% dintre francezi sunt în favoarea limitării libertății de exprimare (Journal du Dimanche)

Societatea franceză este divizată aproape egal între a fi sau a nu fi liber în exprimare, în contextul evenimentelor tragice de la Paris. Patru francezi din zece spun că ar trebui evitată publicarea caricaturilor cu profetul Mohamed, și aproape jumătate dintre cei intervievați (49%) spun că nu sunt de acord cu limitarea libertății de exprimare pe internet, în timp ce 50 la sută afirmă că aceasta trebuie limitată – diferența de un procent nu are o opinie pe această chestiune – datele sunt publicate în Journal du Dimanche și sunt culese printr-un sondaj telefonic. O întrebare din sondaj spune că sunt anumiți musulmani care se simt agresați de publicarea unor caricaturi cu profetul. 57% dintre francezi spun că nu trebuie să se țină seama de părerea acestora și caricaturile trebuie să apară în continuare, în timp ce 42% spun că astfel de păreri trebuie luate în calcul. La fel, 1% dintre cei intervievați nu au o părere clară. Eșantionul a fost de 1003 persoane, reprezentativ pentru populația adultă a Franței scrie și Le Figaro.

200 de prizonieri yazidi din nordul Irakului au fost eliberați de către gruparea Stat Islamic (Le Monde)

Este un gest surprinzător, scriu jurnaliștii de la Le Monde, ca jihadiștii din gruparea Stat Islamic să elibereze din captivitate 200 de persoane din secta yazidi. Aceștia au fost luați prizonieri de mai multe luni în nordul Irakului, la Mosul, al doilea oraș important controlat de militanții Stat Islamic în luna iunie a anului trecut. Printre cei luați prizonieri sunt oameni în vârstă, femei, copii și persoane cu afecțiuni psihice, potrivit voluntarilor de la organizațiile umanitare care i-au preluat. Epuizați și dezorientați, unii în scaune cu rotile, credincioșii yazidi eliberați au fost duși la Kirkuk și cazați într-un centru de îngrijire. Detenția a fost dură – nu atât din lipsa hranei, ci din cauza faptului că am fost extrem de speriați, a povestit unul dintre foștii prizonieri jurnaliștilor Le Monde.

Jim Clancy a demisionat dupa 34 de ani de la CNN, in urma unor dezbateri online privind Charlie Hebdo

Jurnalistul american Jim Clancy a demisionat la sfârșitul săptămânii trecute de la CNN, dupa 34 de ani, in urma unei dezbateri controversate, pe Twitter, cu activiști pro-Israel despre atacul terorist de la redacția saptamanalului francez Charlie Hebdo. Pe 7 ianuarie, Jim Clancy a publicat un mesaj pe contul sau de Twitter, in care spunea că acele caricaturi nu aduceau o ofensă Profetului musulman, ci luau în derâdere modul în care ”lașii” au încercat să distorsioneze cuvintele lui. Fiți atenți", a scris Clancy. Mesajul lui Jim Clancy a atras o serie de răspunsuri despre care acesta a scris că sunt parte a unei campanii de PR pentru Israel". După această dezbatere online, Jim Clancy și-a sters contul de pe Twitter și a demisionat.

 "Problemele Simonei Halep sunt inaltimea, forta si psihicul" WTA.com

Nu este prima dată când pe site-ul WTA apare un material dedicat Simonei, în care o laudă pentru ascensiunea fulminanta din ultimul an de zile. În același timp, se arată și care sunt punctele slabe în viziunea specialiștilor: slăbiciunile Simonei au ajuns să se vadă mai bine atunci când a ajuns pe primele locuri în clasamentul mondial. "Simona Halep are probleme din cauza înălțimii și a fortei, dar și a psihicului", se spune în articolul de la WTA.com ”Ascensiunea rapida a scos la iveală mai multe lipsuri în jocul acesteia. Aceste puncte slabe sunt compensate printr-o mișcare foarte buna în teren și o lovire foarte bună a mingii" – scrie WTA.com. Simona a jucat cu Karin Knapp în această dimineață și a învins-o cu scorul de 6-3, 6-2.

 
Revista presei internaționale 19 ianuarie