Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


NSA și războiul înarmării digitale ca într-un scenariu de film (Spiegel)

Alan P. Gross, americanul eliberat din Cuba după cinci luni de detenție va fi prezent în Congresul american la discursul despre starea Uniunii (New York Times). Alte titluri din presa internațională: NSA se pregătește de războiul informatic (Der Spiegel) iar comuniștii francezi îi sprijină pe colegii din Syriza în aproprierea alegerilor din 25 ianuarie.

În sala unde va avea loc discursul a fost invitat Alan P. Gross, americanul eliberat luna trecută din Cuba, după cinci luni de captivitate și Scott Kelly, un astronaut care va pleca în curând în misiune pe Stația Spațială Internațională pentru un an. Vor mai fi prezenți un veteran al războiului din Afganistan, rănit pe front, un doctor care a lucrat în zonele cu epidemie de Ebola în Africa, un tânăr imigrant, care a rămas în America în urma unui decizii a lui Barack Obama și câteva persoane cu o copilărie dificilă, din Compton și Bronx, care au depășit greutățile dintr-un cartier rău famat. Casa Albă a anunțat lista invitaților ieri, cu o zi înainte de discurs. Încă din timpul lui Ronald Reagan președinții au început să invite diferite persoane prin care să transmită mesaje chiar în timpul discursului. Nu fac excepție nici cei invitați de președintele Obama, pentru că respectă întocmai tipologiile sociale de care avea nevoie să exprime mesajele din discurs.

NSA și războiul înarmării digitale ca într-un scenariu de film (Spiegel)

Supravegherea în masă a NSA, Agenția Națională de Securitate, abia a început, scrie Spiegel. Documentele lui Edward Snowden demonstrează că America se înarmează pentru viitoarele războaie digitale – este o luptă pentru controlul Internetului, care a început deja, spun jurnaliștii de la Spiegel, ediția internațională. Politerain este o companie americană guvernamentală ale cărei anunțuri de angajare sau internship sună cam așa – căutăm oameni care doresc să spargă lucruri – să spargă coduri, bariere informatice – deducem noi din jocul de cuvinte în limba engleză. Nu este o companie obișnuită – aparține de NSA. Mai exact, este condusă de trăgători de elită ai NSA, din nou, o metaforă, de cei mai buni hackeri a căror responsabilitate este să intre în computerele altora. Potențialilor angajați li se spune că parte din munca lor este să intre în computerele unor terți, fie și guverne, și să distrugă controlat și de la distanță computere, routere, servere și rețele întregi, inclusiv prin atacul asupra componentelor hardware.  Pe baza documentelor ultra-secrete de la Edward Snowden, primite în exclusivitate în redacția Spiegel, NSA se pregătește pentru războiul viitorului, în care Internetul va juca un rol crucial, cu scopul de a paraliza rețele de computere, și, în consecință și infrastructura pe care o controlează, alimentare cu curent electric, apă, fabrici sau bănci. Scenariile din filmele americane ar putea deveni realitate – potrivit celei pe care o descriu jurnaliștii de la Spiegel.

L’Express și New York Times scriu despre incidentul Sony Pictures

Statele Unite sunt absolut convinse deja că responsabilă de pirateria de la Sony Pictures este Coreea de Nord. În urma incidentului de la Sony s-a anulat și premiera unui film. Pe de altă parte, autoritățile americane recunosc că este doar revanșa pentru un infiltrarea hackerilor americani în rețelele nord-coreene în 2010. Prin urmare, un act de răzbunare, care nu are neapărat legătură cu comedia The Interview, cu Seth Rogen și James Franco, peliculă în care știm că Kim Jong Un era ridiculizat. Potrivit New York Times, care citează un document al NSA, serviciile americane de informații au intrat în rețelele nord-coreene în 2010 prin rețele din China și Malaezia, pentru a obține informații despre programul nuclear nord-coreean. Potrivit acelorași surse, Phenianul a hotârât să-și ia revanșa. A reușit, scriu jurnaliștii NYT, pentru că potrivit FBI pirateria de la Sony este unul dintre cele mai grave atacuri cibernetice orchestrate vreodata împotriva Statelor Unite. Hackerii nord-coreeni au cartografiat rețeaua și au studiat-o timp de două luni înainte să treacă la fapte.

Comuniștii francezi îi sprijină pe colegii lor din Syriza (Liberation)

Secretarul național al Partidului Comunist Francez pregătește o vizită joi la Atena, unde se va întâlni cu colegii greci și cu Alexis Tsipras, înainte de alegerile din 25 ianuarie. În ajun, Pierre Laurent va merge la Barcelona, pentru un alt miting al stângii. Aseară a avut loc o întâlnire a stângii la Paris la care au participat reprezentanții partidului comunist, ecologiștii – pentru a-și exprima sprijinul pentru coaliția de extremă stângă din Grecia, Syriza, care este cotată cu șanse bune să câștige alegerile de duminică. O victorie Syriza, așa cum arată sondajele de opinie, ar însemna o posibilă criză financiară și fricțiuni cu Uniunea Europeană și FMI.

Revista presei internaționale 20 ianuarie