Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


”Amenințarea crizei a trecut, starea uniunii este puternică” - Barack Obama, discursul privind starea Uniunii

obama_npr.org_.jpg

Barack Obama (Sursa: npr.org)

”Amenințarea crizei a trecut, starea uniunii este puternică” spune Barack Obama în discursul despre starea Uniunii, preluat de toată presa internațioanală. Discursul este criticat de republicani, care dețin controlul asupra ambelor camere ale Congresului. Alte titluri din presa internațională: ”lăsați-i pe spioni să spioneze, ori terorismul va deveni norma în Marea Britanie” spune un fost director MI6.

Un discurs partizan - acuză republicanii (USA TODAY / LA TIMES)

Este pentru prima data când Barack Obama a susținut discursul în fața celor două camere ale congresului american dominate de adversarii săi politici. USA today parafrazează în titlu Starea uniunii este ... partizană. O spun republicanii. În răspunsul oficial al republicanilor este relevant pentru atitudinea din Congres. Pentru acest raspuns a fost aleasă Joni Erns, senator din Iowa, proaspăt aleasă în Congresul american – mamă, soldat, senator. În această zi prefer să vorbesc despre priorități în loc să răspund discursului președintelui. V-am ascultat în noiembrie, acum trebuie să lucrăm pentru a schimba direcția în care ne conduce Washingtonul. Este timpul pentru soluții serioase spune senatoarea, imputându-i președintelui politicile tip Obamacare.

Obama face o propunere electorală clasei de mijoc (Le Monde)

Președintele Obama face o ofertă clasei de mijloc și setează agenda electorală pentru alegerile prezidențiale din 2016. Oferta este suficient de bună cât să nu întâmpine opoziție majoră, chiar și din partea republicanilor. Pe chestiunile de politică internă cel mai probabil nu vor exista comentarii ultra-critice. Cât despre politica externă, republicanii au fost profund nemulțumiți de modul în care administrația a procedat până acum. Președintele aduce un omagiu victimelor de la Paris și smulge ovații celor prezenți în sală, scrie Le Monde.

Președintele a avut un discurs de campanie electorală (The Courier Journal)

Liderul majorității republicane din Senat, Mitch McConnell are îndoieli că președintele vrea să colaboreze cu congresul controlat de republicani – deși Obama o spune destul de clar – ”nu mai am mandate pentru care sa candidez, le-am câștigat deje pe cele două la care am dreptul”, în ultimii doi ani trebuie să lucrăm împreună. Dacă sunteți de acord cu mine, foarte bine. Dacă sunteți de acord doar în anumite privințe, să lucrăm pe acele direcții. Cu un singur lucru sunt toți de acord – ca să guverneze, trebuie să se înțeleagă în următorii doi ani.

Jihadul nu mai este o chestiune ce ține de religie, este mercenariat (South China Morning Post)

Peste 800 de persoane au fost oprite când încercau să treacă ilegal granița între China spre Vietnam în ultimul an, majoritatea cu intenția de a ajunge în taberele de antrenament ale jihadiștilor, anunță South China Morning Post în ediția electronică. Acest fenomen a ieșit la iveală când un chinez, care încerca să treacă ilegal granița cu doi complici, a fost împușcat mortal de polițiștii de frontieră în zona muntoasă Pingxiang. Cei trei încercau să treacă în Vietnam, o rută preferată de voluntarii chinezi care vor să ajungă să se antreneze alături de jihadiști în alte țări. Poliția chineză afirmă că majoritatea cazurilor au apărut din cauza Mișcării Islamiste din Turkmenistanul de Est, care diseminează idei religioase extremiste și le cere adepților să plece din țările de origine și să participe la jihad, afirmă agenția de presă oficială chineză Xinxhua.

Dacă s-ar putea determina apartenența religioasă a victimelor atentatelor teroriste, am vedea că sunt preponderent musulmani (BBC)

Dupa atacul de la Charlie Hebdo, un imam din Paris a condamnat crimele și a spus că 95% dintre victimele terorismului sunt musulmani. BBC a verificat informațiile.  Afirmația imamului este similară cu cea dintr-un raport din 2011 al Centrului Național pentru Combaterea Terorismului din Statele Unite, care spunea că "în cazul în care apartenența religioasă a victimelor ar putea fi determinată, între 82-97% dintre decesele cauzate de terorism au fost suferite de musulmani". În perioada 2004-2013 aproape jumatate dintre atacurile teroriste și 60% dintre decesele provocate de acestea au avut loc în Irak, Afganistan și Pakistan, state în care populația majoritară este constituită din musulmani.

Un fost director al MI 6 spune pentru The Time - ”lăsați-i pe spioni să spioneze, ori terorismul va deveni norma în Marea Britanie

The Time publică un interviu cu Sir John Sawers, fost director al MI6, în care exprimă îngrijorări atât în ce privește amploarea fenomenului terorist, cât și în ce privește posibila limitare a activității ofițerilor de informații. Sir John Sawers spune în interviul pentru The Time că atacuri precum cel de la Paris ar putea deveni un fenomen zilnic în Marea Britanie dacă spionii britanici nu vor primi acces nelimitat la orice formă de comunicare. Fostul șef al MI6 avertizează că este profund îngrijorat de intențiile pe care le au companiile telecom peste tot în lume - și anume criptarea comunicațiilor, fie ele convorbiri telefonice, e-mailuri sau mesaje pe internet. Acest lucru s-ar putea întâmpla în următorii doi ani potrivit unuia dintre cei mai mari operatori telecom din lume și acest lucru ar bloca activitatea agenților.

Revista presei internaționale 21 ianuarie