Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un grup jihadist anunță moartea unui ostatic francez (Le Monde)

Mișcarea pentru unitate și jihad în Africa de Vest, Mujao, a anunțat marți moartea ostaticului francez Gilberto Rodrigues Leal. Un reprezentant al organizației din Mali a declarat pentru France Presse că Leal ar fi murit pentru că „Franța este dușmanul nostru”.

Diplomația franceză a condamnat în termenii „cei mai fermi” acțiunea grupului terorist și a precizat după anunț că de mai multe luni încoace existau motive de a privi cu pesimism soarta ostaticului francez. Familia domnului Leal fusese informată încă din decembrie despre posibilitatea morții sale având în vedere că nu se mai știa nimic despre soarta sa. Gilberto Rodrigues Leal fusese răpit în noiembrie 2012 în zona de frontieră dintre Senegal și Mauritania. Președintele francez Francois Hollande a promis că administrația sa va face tot posibilul pentru a afla adevărul și a clarifica circumstanțele morții lui Leal. Șeful statului se întâlnise în decembrie cu familia ostaticului.

Anunțul morții domnului Leal vine la puțin timp după eliberarea a patru ostatici francezi din Siria, după 10 luni de captivitate. În prezent mai există în lume un singur ostatic francez, răpit tot în Mali: Serge Lazarevic. Oficial, Parisul afirmă că nu plătește răscumpărare pentru ostaticii francezi. Această linie nu exclude însă negocieri și eventuale plăți făcute prin intermediari, cum ar fi statele prietene din Golf. În unele cazuri sunt implicate în negocieri și firme private, în speță angajatorii persoanelor răpite.

Duritatea lui Obama aruncă Europa în dilemă (Spiegel)

Președintele american nu mai vrea să aibă de-a face cu cel rus și se situează în fruntea grupului care cere izolarea internațională a Moscovei. Europa, în schimb, vrea să dialogheze. Numai că se vede pusă în dificultate fără principalul său partener internațional.

Peter Baker, cel mai conectat jurnalist al New York Times, relata recent că Washingtonul schimbă radical cursul față de Federația Rusă. Strategii Casei Albe s-ar orienta către filosofia legendarului diplomat american George Kennan care, în anii 1940, a elaborat strategia de izolare a URSS. Unele surse afirmă că SUA pregătesc o provocare vădită pentru Putin și vor să nominalizeze un nou ambasador la Moscova, unul care a fost șef de misiune la Kiev, printre alte capitale. La asta se adaugă și faptul că SUA au publicat luni aparente dovezi care arată încălcarea acordului de la Geneva de către Rusia.

Între timp, în Europa, politicienii se arată mult mai concilianți. Vorbesc despre stabilitate pe termen lung care nu se poate atinge fără Rusia. Alții critică direct atitudinea americană afirmând că e ușor să ameninți cu sancțiuni când economia ta nu e atât de dependentă de Moscova. Pe de altă parte trebuie spus că America a intrat deja în campanie electorală pentru 2016. Republicanii îl acuză pe Obama că e prea înțelegător cu rușii, iar Hillary Clinton, posibil candidat la viitoarele prezidențiale, își conturează profilul de doamnă dură știind foarte clar că alegerile nu se câștigă cu o atitudine conciliantă față de Moscova.

Crimeea văzută pe Google Maps (The Guardian)

Mare parte a lumii pare mulțumită să ignore situația din Crimeea sperând, probabil, că ea se va rezolva de la sine. Pentru unii însă, tăcerea nu este o opțiune.

Printre acești „unii” se numără cartografii lumii și, în zilele noastre, cei mai ocupați sunt cei care furnizează hărți online. Să luăm Google ca exemplu, care are 60 de birouri în toată lumea și oferă servicii în 130 de limbi, inclusiv rusă și ucraineană. Ceea ce înseamnă că, orice ar face, cineva va fi supărat. Ceea ce nu înseamnă că nu încearcă să mulțumească și capra și varza.

Utilizatorii Google Maps din Ucraina primesc servită o hartă a țării lor în care Crimeea e bine-merci așa cum o știu de decenii încoace. Vizitatorii din Rusia văd cum nu se poate mai clar că Crimeea este despărțită de Ucraina printr-o frontieră de stat. Dacă sunteți utilizatori internaționali, adică nu din Ucraina sau Rusia, atunci vedeți o versiune intermediară: Crimeea e separată de Ucraina printr-o frontieră disputată, adică încă neconfirmată de drept internațional.

Nu e prima dată când Google încearcă să mulțumească pe toți. O bucată a Kashmir-ului, de exemplu, e arătată ba ca parte din China, ba ca parte din India. Mai rămâne de clarificat pe Google Maps doar întrebarea cine e capra și cine e varza în ecuația ruso-ucraineană.