Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ofensiva anti Merkel și pompierii socialiști (L’Express)

După ieșirea primului ministru francez, alți doi membri ai cabinetului de la Paris preiau discursul de temperare a socialiștilor francezi care și-au găsit brusc un dușman în Angela Merkel. Moderații partidului la putere în Franța își dau seama că nu e un moment prielnic pentru o confruntare cu Berlinul.

Prietenia franco-germană a primit o lovitură dură peste weekend când mai mulți membri ai Partidului Socialist au vrut să împingă Guvernul într-o confruntare cu cancelarul german. Premierul Jean-Marc Ayrault, miniștrii muncii și cel de interne au sărit repede să stingă incendiul. Dar cum s-a ajuns aici, de fapt?

Vineri, un proiect de 20 de pagini, elaborat de socialiști, lua în colimator dreapta europeană și o acuza de slăbirea Europei. Desigur, este acel discurs despre austeritate pe care l-ați auzit deja de prea multe ori. Doar că acum, autorii manifestului o acuză direct pe Angela Merkel de un egoism intransigent menit să protejeze balanța comercială a Berlinului și viitorul electoral al șefei conservatorilor germani. Acuzațiile vin în contextul în care deficitul balanței comerciale a Franței este unul ce nu poate fi catalogat decât drept abisal. A confrunta dreapta europeană înseamnă a ataca dreapta germană, spune documentul care a provocat dezbateri intense în Partidul socialist francez.

De sâmbătă încoace, miniștrii francezi se întrec în tentative de calmare a jocului. Primul ministru a declarat că problemele Europei nu se pot rezolva fără un dialog franco-german. Șeful Guvernului a fost secondat prompt de ministrul pentru afaceri europene. Apoi, duminică, a venit rândului lui Michel Sapin, ministru al muncii, care a spus că termenul de confruntare este unul total nepotrivit. Nici colegul de la interne, Manuel Valls, nu s-a lăsat mai prejos declarând că propunerile anti-Merkel sunt iresponsabile, demagogice și nocive. În schimb, președintele Adunării Naționale, Claude Bertologne, nu se lasă și revine pe blog, că așa e la modă azi: nu trebuie confundată prietenia franco-germană cu complicitatea politică. E și asta o metodă de a distrage atenția de la problemele interne grave ale Franței...

Grecia mai taie 15.000 de posturi la bugetari (BBC News)

Parlamentul elen a votat o lege prin care 15.000 de bugetari își vor pierde locurile de muncă până la finele anului viitor. Votul a fost de 168 la 123, dat de cele trei partide care formează coaliția de guvernare. Protestele grecilor nu s-au lăsat așteptate.

Legea era o condiție de eliberare a următoarei tranșe de bani din pachetul de asistență internațională care ține Grecia în viață. 2000 de bugetari vor rămâne fără post până în iunie, 2000 până la sfârșitului anului, alți 11.000 până la finele lui 2014. Primul criteriu de selecție va fi cel al abuzului în funcție – așa că bugetarii care au încălcat regulile jocului vor zbura primii. Cu toate acestea, e de așteptat ca ei să fie înlocuiți de angajați tineri în sectoare cheie precum sănătatea. Cu alte cuvinte, legea votată acum nu va reduce neapărat sectorul bugetar, ci un alt document care prevede desființarea a 150.000 de posturi publice până la finele lui 2015 – în mare parte prin tăierea din schemă a posturilor pentru cei care ies la pensie.

Legea va permite deblocarea tranșei de 8,8 miliarde Euro pe care Atena o așteaptă. În context, miniștrii de finanțe ai zonei Euro se vor întâlni astăzi pentru a aproba demersul. Azi e vorba de 2,8 miliarde care și așa erau întârziați, iar restul de 6 miliarde vor fi virați pe 13 mai. Protestatarii din fața Parlamentului elen au acuzat politicienii că nu fac altceva decât să crească șomajul care a ajuns la un nivel record de 27%.

Poză de grup cu multe dame (Spiegel)

Cabinetul noului premier italian Enrico Letta are o medie de vârstă mai mică și multe doamne în componență. Totuși, faptul că suflă un nou vânt în politica italiană nu e neapărat garantat. Atât primul ministru, cât și adjunctul său, provin din vechiul sistem.

Donato Marra este director general al administrației prezidențiale. Lui i-a revenit sarcina de a-i prezenta președintelui Napolitano pe fiecare din cei 21 de miniștri ai Guvernului Letta. Tot el e prima victimă a noului cabinet. Când a ajuns să o prezinte pe doamna Cecile Kyenge, noul ministru al integrării, Marra s-a blocat. Și-ar fi dorit ca micofonul să fie închis în momentul în care l-a întrebat pe un asistent cum se pronunță Kyenge...

Toți au râs. Toți mai puțin naționaliștii din partidul Liga Nordului. Aceștia au anunțat deja că nu sunt de acord cu un ministru care nu e italian. Doamna Kyenge este prima femeie de culoare care ajunge în funcția de ministru și este originară din Congo. Incidentul arată cât de greu îi va fi noului Guvern să administreze politica italiană. Cabinetul e susținut de o coaliție între democrați, partidul Bunga-Bunga al fostului premier Silvio Berlusconi și Mișcarea Cinci Stele a comicului Beppe Grillo. Deja mulți democrați sunt revoltați de alianța cu Berlusconi și amenință să iasă din partid. Mișcarea e oricum antisistem. Iar vicepremierul este Angelino Alfano – unul care va avea mare grijă să îndeplinească dorințele lui Berlusconi.