Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Moldovenii, eliberați de vize la intrarea în UE (Le Monde)

download.jpg

Foto: Realitatea.net

Dincolo de efectele imediate și pozitive asupra studenților moldoveni, de exemplu, sau asupra altor categorii de cetățeni ai Republicii, ziarul francez îl citează pe premierul moldovean Iurie Leancă. Acesta afirmă că decizia de ridicare a vizelor pentru moldoveni va avea un impact „extraordinar asupra vecinilor ucraineni”.

„Ei vor înțelege că un comportament adecvat va atrage un tratament bun din partea Uniunii Europene. Uitați-vă la țările Europei Centrale, la România, la Bulgaria sau la țările baltice. Perspectiva aderării la UE este cel mai bun mijloc de reformare nu numai a elitelor, dar și a întregii societăți”, spunea premierul moldovean. Le Monde subliniază că dorința Moldovei de a se integra în UE este bine primită de cancelariile occidentale și de instituțiile comunitare și amintește că Chișinăul a parafat Acordul de Asociere cu Uniunea la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. Cu toate acestea, analiștii francezi atrag atenția că guvernul pro-european se va vedea confruntat cu alegeri parlamentare în această toamnă, iar comuniștii sunt bine plasați în sondaje. Reformele nu se văd încă în nivelul de trai al populației. De partea sa, Moscova nu stă nici ea cu mâinile-n sân și a expulzat deja mii de muncitori moldoveni din cauza apropierii de UE. În total, 250.000 de moldoveni lucrează în Federația Rusă. Dacă aceștia s-ar întoarce forțat acasă nu ar reprezenta numai o problemă economică, ci mai ales o bombă electorală care ar vota în masă cu comuniștii în speranța unei reapropieri de Moscova.

Misionarii detensionării (Spiegel)

Cooperare da, aderare nu. Miniștrii de externe francez și german au efectuat un turneu comun în Republica Moldova și Georgia unde au propovăduit dialogul și detensionarea. Laurent Fabius și Frank-Walter Steinmeier vor să relanseze deja celebrul binom franco-german și vizează state cu care UE vrea să coopereze mai bine.

De fapt, cei doi diplomați vroiau să efectueze acest turneu încă din urmă cu două luni, dar criza ucraineană a stricat planurile. Și nici acum vizita nu e una ușoară pentru că nimeni nu știe ce va face Vladimir Putin mâine sau peste o săptămână. Ce se va întâmpla cu Transnistria? A fost acolo referendum, există chiar și o cerere oficială de anexare la Federația Rusă. Premierul moldovean Iurie Leancă nu pare îngrijorat de repetarea scenariului din Ucraina și spune că problema transnistreană există de 23 de ani. Pentru guvernul de la Chișinău alta este urgența deocamdată. Ridicarea vizelor reprezintă o speranță de creștere în sondaje. De menționat că miniștrii de externe din Germania și Franța s-au întâlnit și cu Vladimir Voronin. Se pare însă că pragmatismul Executivului moldovean este apreciat chiar și în teritoriul pe care nu îl controlează. În ultima vreme, interesul pentru pașaportul moldovenesc – cel biometric conform cerințelor Uniunii – este în creștere razantă și dincolo de Nistru.

Moldova, următoarea Ucraină (NY Times)

Dacă ar exista o Olimpiadă pentru cea mai curajoasă țară din lume, Republica Moldova ar trebui să câștige titlul detașat, iar politicieni din Europa și America ar trebui să facă nițel turism de sănătate în vederea unui transplant de coloană vertebrală la Chișinău.

Da, Federația Rusă ar putea lua o bucată din micul stat estic așa cum a făcut cu Ucraina. Nemaivorbind că presiunea Moscovei se simte deja dureros la Chișinău de când guvernul a decis parafarea Acordului de Asociere cu UE. Vinurile moldovenești sunt supuse unui blocaj comercial, iar amenințarea cu gazele tăiate nici că putea fi mai explicită. Cu toate acestea, Republica Moldova nu cedează. Ar fi fost un prilej bun de recompensare a acestor eforturi când vicepreședintele american Joe Biden a efectuat o vizită la Kiev recent. Dar n-a fost să fie. Poate că e prea târziu pentru a-l determina pe Vladimir Putin să lase Moldova în pace. Dar orice s-ar întâmpla, Occidentul trebuie să sprijine Chișinăul. SUA ar putea finanța dezvoltarea infrastructurii energetice dinspre România către Republica Moldova. Iar dacă președintele Obama ar vizita țara preț de câteva ore, ar vedea un exmplu de determinare din care toți am avea ceva de învățat.