Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iranul caută voluntari pentru lupta împotriva Israelului (Spiegel)

image-493132-breitwandaufmacher-dfon.jpg

sursa foto: spiegel.de (dpa)

Teheranul a decis să reacționeze la raidurile aeriene din Siria. Pentru a sprijini regimul sirian, se caută luptători voluntari pentru războiul civil sirian.

Doritorii au la dispoziție un număr de telefon mobil la care se pot înscrie în luptă alături de forțele guvernamentale loiale președintelui sirian Bashar al Assad. Anunțul a fost postat pe un site condus de apropiați ai ayatollahului Ali Khamenei. Războiul din Siria nu ar fi unul între șiiți și suniți, ci unul între “oponenții și susținătorii sionismului”, se arată în anunțul online. Siria a devenit un front pentru războiul din umbră dintre Iran și Israel. Raidurile aeriene de la finele săptămânii trecute – în care forțele israeliene au bombardat ținte din apropiere de Damasc de două ori în doar 48 de ore – au vizat, de fapt, Iranul și aliatul său, mișcarea Hezbollah. Declarația îi aparține unui oficial militar israelian. De altfel, anunțul de recrutare din Iran este prevăzut și cu sigla mișcării Hezbollah. Siria este cea mai importantă rută de tranzit pentru livrările ilegale de arme iraniene atât pentru Hezbollah în Liban, cât și pentru Hamas în Gaza. Informația este prevăzută într-un raport ONU din 2011. Iranul și-a extins constant susținerea pentru Bashar al Assad în ultimii doi ani.

• Trupele de elită iraniene au trimis la Damasc consilieri militari de top.
• Iranul antrenează miliții siriene pro-iraniene atât în Siria, cât și în propria țară.
• Conform estimărilor SUA, zboruri cu livrări de armament aterizează aproape zilnic în Siria. Rutele terestre de transport au fost perturbate de rebeli.
• Iar tehnică de supraveghere, printre care se numără și drone fără pilot, a fost pusă la dispoziția Damascului.

Siria, complet tăiată de la internet (Le Monde)

Ziua de 7 mai 2013 marchează o nouă evoluție în conflictul sirian. Țara a fost complet tăiată de la orice legătură la internet arată companii americane care se ocupă cu monitorizarea traficului pe rețea.

Compania Umbrella Security a anunțat că de la ora locală 20:45, Siria pare să fi dispărut de pe web. Graficele publicate de Google arată o cădere verticală a traficului provenit din Siria. Nu e prima dată când se întâmplă așa ceva în țara ce se confruntă cu un război civil de doi ani încoace. În noiembrie 2012, Siria a fost complet deconectată de la internet timp de trei zile. În timp ce agenția oficială de știri anunța lucrări de reabilitare a rețelei, rebelii acuzau regimul că vrea să masacreze oameni în continuare, dar în liniște. Un studiu internațional, alcătuit însă din informații provenind exclusiv din surse ale opoziției, arată că fiecare ofensivă a forțelor guvernamentale a fost însoțită de un mic blackout al conexiunilor la internet.

Rusia și SUA, de acord cu o conferință pentru Siria (BBC News)

John Kerry, secretarul de stat american, a ajuns la Moscova la o poziție comună cu omologul său Serghei Lavrov. Cele două super-puteri ale lumii vor conlucra pentru organizarea unei conferințe internaționale menite să găsească o soluție politică la conflictul sirian.

Kerry a anunțat că vor încerca să aducă la negocieri ambele tabere. Nu e o noutate, concluzia aceasta a mai fost exprimată în ultimii doi ani de conflict de nenumărate ori. Ultima dată a fost în iunie 2012 la reuniunea Grupului Internațional de Acțiune pentru Siria. Comunicatul final al acelui eveniment prevedea formarea unui guvern de tranziție care să reprezinte ambele tabere și încetarea imediată a violențelor. Documentul s-a dovedit a nu valora mai mult decât hârtia pe care e scris, dar John Kerry a încercat să-l readucă în actualitate spunând că el trebuie să reprezinte foaia de parcurs către pace. De partea sa, ministrul rus de externe a lăudat disponibilitatea guvernului sirian de a găsi o soluție politică. Lavrov a criticat opoziția siriană pentru că aceasta nu dialoghează despre pace. El a reafirmat poziția Moscovei, conform căreia soluția politică este singura posibilă. Lavrov a mai subliniat că plecarea lui Assad de la putere nu ar trebui să fie o condiție prealabilă, dar s-a grăbit să adauge că Rusia nu ar încerca să-l țină la putere.

Revista presei internationale cu Laurentiu Colintineanu