Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Germania cere o nouă reuniune internațională pe tema Ucrainei (Spiegel)

Violențele nu contenesc în estul Ucrainei, iar acordurile internaționale pentru detensionarea situației nu produc niciun efect. Ministrul german de externe pledează acum pentru organizarea unei a doua conferințe internaționale la Geneva.

Ucraina alunecă pe zi ce trece către un război civil. Armata continuă operațiunile împotriva separatiștilor în mai multe orașe. La Odessa, separatiștii pro-ruși au atacat sediul poliției pentru a-și elibera – cu succes, de altfel – colegii arestați anterior. Și pentru că până acum nimeni nu a reușit să găsească o soluție pașnică la conflictul din Ucraina, șeful diplomației germane militează pentru organizarea unei noi conferințe la Geneva care să stabilească niște prevederi clare de rezolvare a situației. Scopul lui Frank-Walter Steinmeier ar fi acela de extindere și întărire a misiunii OSCE de mediere în acest conflict. Da, aceeași OSCE ai cărei observatori au fost arestați și ținuți ostatici până nu demult de către separatiștii pro-ruși din est. Graba ministrului german e lesne de înțeles. Prima conferință de la Geneva nu a dat niciun rezultat, iar alegerile din 25 mai sunt cruciale pentru legitimarea noilor autorități de la Kiev. Moscova, în schimb, nu se grăbește deloc. Rusia nu are niciun interes în organizarea prezidențialelor la finele acestei luni, ba chiar afirmă că, în contextul actual, apelul la vot ar fi absurd.

O alegere, doi premieri (Le Monde)

Ieri seară, titlurile din presa internațională anunțau desemnarea unui nou șef de guvern interimar în Libia. Era vorba despre al cincelea prim ministru în această țară de la detronarea lui Muammar el Ghaddafi. Ar fi fost chiar cel mai tânăr premier din istoria țării.

Ahmed Maitig a și depus jurământul, dar cariera sa de politician nu a durat mai mult de câteva ore pentru că votul de învestire a fost declarat ilegal de președintele Congresului General, legislativul Libiei. Maitig, originar din Misrata, credea că a reușit să aibă susținerea a 121 de parlamentari, dar se pare că ar fi fost doar 113 voturi în favoarea sa, conform șefului Congresului. Apoi votul s-a repetat, dar a fost declarat ilegal pentru că ședința se încheiase. Rezultatul este că Libia rămâne cu premierul său anterior în funcție. Sau, de fapt, nu în funcție pentru că Abdullah al-Thinni își dăduse demisia după un atac armat la adresa familiei sale. Și nu e prima dată când Congresul libian încearcă să îl voteze pe tânărul afacerist în fruntea guvernului. A mai fost o tentativă săptămâna trecută când bărbați înarmați au luat cu asalt clădirea Legislativului forțând întreruperea ședinței.

Întâmplările de ieri sunt doar ultima manifestare a instabilității cronice ce domnește în Libia eliberată de dictator. Administrația publică este inexistentă, instituțiile de securitate la fel. Întreaga țară se află sub controlul milițiilor locale – mai mult sau mai puțin islamiste – care fac legea în lipsa celor care ar trebui să o facă. Cel mai înfloritor segment al economiei libiene este reprezentat de afacerile cu răpiri. Drepturile femeilor ajung să fie mai puține decât pe vremea lui Ghaddafi, iar traficul de ființe umane – cu precădere refugiați din Africa subsahariană – depășește orice imaginație. Libia este liberă de trei ani încoace. Dar de tot atâta vreme, Occidentul eliberator a uitat complet de Libia.

Slovenia, în fața unui nou început (Neue Zurcher Zeitung)

Primul ministru sloven, doamna Alenka Bratușek, și-a dat demisia din fruntea Executivului sloven după ce a pierdut alegerile interne pentru șefia propriului partid. În decursul a trei ani și jumătate, Slovenia a schimbat trei guverne.

Doamna Bratușek a fost învinsă de fondatorul partidului Slovenia Pozitivă și actual primar al capitalei Liubliana, Zoran Iankovici. Asta nu ar fi însemnat neapărat demisia primului ministru, dar cum Iankovici este acuzat de grave acte de corupție, celelalte partide din coaliția de centru-stânga au anunțat că nu fac alianță cu un partid condus de primarul capitalei. Premierul Bratușek își va depune formal demisia astăzi și va continua să conducă țara până la organizarea de noi alegeri. Ea a cerut parlamentarilor să nu desemneze un alt prim ministru în locul său – ceea ce ar fi atribut constituțional al Legislativului – pentru a putea organiza alegeri anticipate cât mai rapid.

Culmea ironiei este faptul că Bratușek a reușit să scoată Slovenia din criză fără să apeleze la niciun ajutor din partea UE sau a FMI. Cu toate acestea, mulți membri ai partidului său rămân loiali fondatorului Iankovici, acuzat de procurorii sloveni că nu își poate justifica proveniența unei bune părți a averii sale.