Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Hollande vrea guvernanță economică în Europa (Die Welt)

Președintele francez e supus unei mari presiuni în țara sa, așa că la un an de mandat se gândește să facă un pas în față. Francois Hollande anunță ofensiva europeană a cabinetului său.

Dacă e să facem o comparație cu prima conferință de presă, atunci putem spune că președintele francez s-a prezentat de-a dreptul energic în fața celor 400 de jurnaliști strânși la Elysee. În prezența întregului Guvern, Hollande a anunțat o mare ofensivă pentru cel de-al doilea an de mandat. Așteptările au fost mari, mai ales din cauza contextului deloc favorabil în care se află Franța și Hollande. De la începutul săptămânii, țara e oficial în recesiune, șomajul a depășit orice record, iar Comisia Europeană tocmai ce a dat Parisului încă doi ani pentru a-și atinge țintele de deficit bugetar.

Pe plan european, Francois Hollande are impresia că a făcut ceva. S-a referit în conferința de presă la Pactul de Competitivitate pe care l-a forțat, a mai spus despre uniunea bancară, despre faptul că ar fi inspirat o nouă politică monetară la Frankfurt și despre instrumentele de stabilitate pe care le-a introdus. Șeful statului a mai vorbit și despre duetul franco-german fără care Europa nu poate avansa. E supărat Hollande din cauza faptului că Europa este o forță mondială, dar este văzută drept bolnavul lumii. Asta nu poate continua în opinia președintelui care vrea un guvern economic al Uniunii, cu un președinte adevărat în frunte și o comunitate europeană a energiei. Iar elementul care îl recomandă pentru toate aceste planuri este imaginația. A spus-o chiar el. E nevoie de mai multă fantezie pentru finanțarea elementelor de politică europeană, dar și de politică internă pe care le-a anunțat ieri.

Hollande mizează pe reinstaurarea încrederii (Le Figaro)

Problema cea mai mare șefului de la Elysee nu e Europa, ci e situația dezastruoasă din interiorul țării sale. Francezii nu mai consumă, iar întreprinderile nu mai investesc. Evident, din lipsă de încredere. Dar un simplu discurs nu o poate reinstaura în Hexagon.

Francois Hollande a decis ieri că e timpul să dea cărțile pe față. El crede că francezii au înțeles cât de dură este criza, de fapt, și că vor să li se spună verde în față care-i treaba. Președintele s-a erijat în vizionar și a subliniat că bătălia va fi câștigată pe termen lung. Nici nu putea spune altceva după ce și-a ratat deja toate țintele pentru anul acesta. Francezii au nevoie de un lider – proobabil asta și-a spus în sinea sa Hollande și a purces la reclădirea încrederii prin discursul său. Nu prea a anunțat lucruri noi pe plan intern, dar a asigurat că eforturile de azi vor avea rezultate mâine. Mâine fiind un termen cel puțin mediu. Trebuie schimbată percepția oamenilor, asta vrea Hollande. Francezii trebuie să înțeleagă că lucrurile pot reporni astfel încât să existe și consum și investiții. Totul e psihologie în opinia președintelui, iar restul depinde de Europa. Bun, deci intențiile există. Mai rămâne ca ele să se și concretizeze.

Franța amenință să ducă criza Euro la un cu totul alt nivel (The Telegraph)

O ecoonomie în stagnare, un președinte slab și incendierile tot mai multe de mașini – acestea sunt semne că Republica Franceză e pe cale să dea crizei din zona Euro o dimensiune nebănuită. Cel puțin asta cred investitorii internaționali.

Michael Hintze este un miliardar care conduce unul din cele mai mari fonduri de investiții de pe piața britanică. Și pentru că are poziția necesară pentru a lansa un avertisment, Hintze s-a apucat să le scrie colegilor săi despre următorul scenariu. Ar fi un pericol foarte mare legat de Franța. Problemele din Hexagon sunt atât de grave, încât amenință întreaga revenire a economiei globale prin aruncarea crizei datoriilor într-o cu totul nouă dimensiune.

Miliardarul vede și el o problemă de încredere. Nu numai că Franța este unul din arhitecțiii monedei Euro, dar este unul din fondatorii Uniunii. O pierdere a încrederii în Franța ar avea consecințe dezastruoase pe plan mondial. În plus, Hintze e de părere că tulburările sociale ar putea împiedica Guvernul francez să facă reformele structurale de care țara are mare nevoie. Unul din semnalele îngrijorătoare pe care le vede investitorul este creșterea numărului de incendieri de mașini. Odată cu nemulțumirea francezilor suntem martori și la o creștere spectaculoasă a micilor partide, printre ele Frontul Național. Rezultatul ar fi posibilitatea ca Franța să fie paralizată din punct de vedere al funcționării sistemului politic. În opinia lui Hintze, faptul că Francois Hollande este un președinte slab nu ajută deloc la rezolvarea ecuației franceze.

 
Revista presei internationale cu Andreea Pietroșel