Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


“Parlamentarii încep ancheta în afacerea Cahuzac” (Le Monde)

Aceasta vine la foarte scurt timp după ce fostul ministru al bugetului, acuzat de fapte de corupţie, a anunţat oficial că nu mai candidează în apropiatele alegeri parţiale.

Comisia parlamentară de anchetă începe astăzi cercetarea acţiunilor guvernului în timpul scandalului legat de contul din Elveţia al fostului ministru. În prima fază vor fi audiaţi mai mulţi jurnalişti, iar apoi oficiali guvernamentali. Parlamentarii din comisie vor să afle răspunsul la întrebarea: ce şi cât ştia guvernul în perioada dintre apariţia în spaţiul public a informaţiilor care au declanşat scandalul, la 4 decembrie anul trecut, şi mărturia lui Jerome Cahuzac, pe 2 aprilie? Nimic, a venit răspunsul de la ministrul de interne Manuel Valls, care susţine că nu a avut nici o informaţie care să dovedească vinovăţia celui care era văzut atunci drept favoritul cabinetului Ayrault. Cât îl priveşte pe Pierre Moscovici, fost şef al lui Cahuzac, acesta îşi arată nerăbdarea de a se explica în faţa comisiei şi spune că nici el nu ştia nimic despre contul din străinătate al fostului său coleg de guvern.

 

“Drepta divizată din cauza căsătoriilor homosexuale” (Le Figaro)

Le Figaro scrie că UMP, cel mai mare partid de opoziţie, se împarte între cei care doresc “rescrierea” legii şi cei care vor abrogarea ei. În prima categorie se înscriu liderii UMP Francois Fillon, fost premier, şi Jean Francois Cope, preşedintele partidului. Le Figaro scrie că pe fondul continuării discuţiilor împotriva căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, UMP riscă să expună toate divergenţele interne din partid. Preşedintele Cope a renunţat deocamdată să facă din manifestaţia din 26 mai un protest împotriva puterii de stânga, la sugestia unor deputaţi din UMP mulţumindu-se să declare doar că se împotriveşte în totalitate politicii guvernului în domeniul familiei. Numai că această atitudine, acest compromis, arată diviziunea din partid, scrie Le Figaro. Fostul premier Francois Fillon şi-a arătat reţinerea faţă de protestul de duminică, afirmând că nu e nevoie acum de o criză instituţională. Aşa că Fillon nu merge la protest, în timp ce Jean Francois Cope, şeful UMP, va mărşălui pe străzi alături de protestatari. Aşa că Le Figaro, cântărind şi poziţiile altor lideri ai UMP, scrie că există un risc de fractură politică.

 

“Ieşirea din Uniunea Europeană – toată lumea pierde” (the Telegraph)

La Londra, The Telegraph reia subiectul legat de o posibilă retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană. După ce ieri presa publica o scrisoare a 19 importanţi lideri din lumea afacerilor, astăzi The Telegraph publică un avertisment venit de la banca de investiţii Goldman Sachs. Ieşirea Marii Britanii din spaţiul comunitar ar putea fi un scenariu în care pierde toată lumea, unul de tipul “loss/loss”, avertizează specialiştii băncii. Nu va exista nici un câştigător şi vor fi doar pierderi economice, susţine Goldman Sachs într-o notă publicată de The Telegraph. Vor suferi şi Londra, şi Uniunea Europeană, spune Kevin Daly, unul dintre şefii băncii. Numai că într-un mesaj către investitori, Goldman Sachs atrage atenţia că nu se aşteaptă cu adevărat la organizarea unui referendum în chestiunea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, aşa cum a promis premierul David Cameron că va face în cazul în care va câştiga viitoarele alegeri generale. Problema oricum nu e una de actualitate pentru că e vorba de anul 2017, atrage atenţia banca de investiţii, care susţine că e nevoie întâi de o victorie clară a conservatorilor, care să le asigure o majoritate confortabilă. “La ora actuală se pare că nu va fi aşa”, scrie în nota Goldman Sachs către investitori.

 

“Apple este acuzată de deturnare de impozite” (Le Monde)

Veşti proaste pentru urmaşul lui Steve Jobs în fruntea companiei, scrie Le Monde. Tim Cook este chemat să depună astăzi mărturie în faţa unei comisii parlamentare despre felul în care au loc operaţiunile financiare în cadrul gigantului informatic şi mai ales depre ceea ce Le Monde numeşte “preferinţa lui Tim Cook de a se îndatora pentru a face investiţii în defavoarea repatrierii fondurilor din străinătate”. În acest fel, se pare că în perioada 2009 – 2011, firma ar fi putut să ascundă de ochii inspectorilor fiscului american nu mai puţin de 74 de miliarde de dolari, beneficii calculate înainte de impozitare. Audierea promite să fie animată, scrie Le Monde. Şi asta pentru că în comisia senatorială de anchetă, condusă de democratul Carl Levin, un exponent al luptei împotriva fraudelor, şi republicanul John McCain, a fost prezentat ieri un rezumat al unui raport de anchetă. Concluzia e devastatoare pentru Apple – compania, care deţine mai ales în conturi off-shore 102 din cele 145 de miliarde de dolari pe care le are, nu prea şi-a plătit impozitele. Nici în Statele Unite, nici în ţările în care e prezentă.

 

“Tornada a ucis cel puţin 91 de persoane în Oklahoma” (The New York Times)

Cel puţin 20 dintre cele 91 de victime ale tornadei din Oklahoma sunt copii, iar cel puţin şapte sunt de la Şcoala elementară Plaza Towers din Moore, orăşel din Oklahoma. Aproximativ 75 de elevi şi membri ai personalului se aflau în şcoală în momentul în care tornada a lovit localitatea. Zeci de case au fost luate pe sus, maşinile au zburat, pur şi simplu, iar mulţi oameni încă sunt prinşi sub dărâmături. Echipele de salvatori caută între dărâmături posibili supravieţuitori blocaţi sub ruine, însă autorităţile au prezentat aceste eforturi drept operaţiuni de înlăturare a consecinţelor tornadei, şi nu de salvare. După ce zgomotul puternic produs de furtună a început să se diminueze, supravieţuitorii au început să iasă din adăposturi, în faţa unor scene apocaliptice, ca de exemplu o parcare arătând după trecerea tornadei ca un cimitir de maşini.