Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Obama se vede tras în războiul lui Putin (Spiegel)

Armistițiul din estul Ucrainei nu ține, lupta de la Debaltseve crește presiunea și asupra președintelui american. Întrebarea care se pune acum e dacă SUA vor decide, până la urmă, să livreze arme Ucrainei.

În contextul luptelor continue de la Debaltseve, era de așteptat ca republicanii americani să iasă și ei la atac, la atac politic adică. Doi senatori influenți au cerut, din nou, înarmarea Ucrainei, mai precis livrarea de așa numite arme defensive. În Europa, pentru prima dată în 70 de ani, a fost legitimată divizarea unui stat suveran, au spus la Washington senatorii McCain și Graham, care l-au acuzat, bineînțeles, pe președintele Obama că ar fi dat și el o mână de ajutor alături de Angela Merkel și Francois Hollande. Asta nu înseamnă că doi senatori sunt reprezentantivi pentru politica americană, nici măcar pentru propria majoritate republicană, dar înseamnă că, din nou, presiunea asupra Casei Albe crește.

E evident că acordul Minsk II e maculatură, rezoluția Consiliului de Securitate e o ironie, amenințarea cu sancțiuni, ineficientă până acum. Cât va mai putea sta deoparte Obama? Noul seretar al apărării, Ashton Carter, este un susținător al soluției militare. Președintele nu vrea să fie tras într-un război ruso-american prin interpuși, deși Putin ar vrea, cel puțin asta înțelegem din declarațiile sale cum că America ar fi livrat deja arme Kievului. Alternativa e un compromis pe o nouă arhitectură de securitate. Numai că aceasta presupune abandonarea definitivă a Ucrainei în sfera de influență rusească.

Putin are un mesaj drastic pentru Ucraina (Die Welt)

Vladimir Putin a vizitat Ungaria, prima vizită într-un stat NATO după anexarea Crimeei. Pentru Ucraina, președintele rus are un mesaj clar: ați pierdut și singurul lucru pe care îl mai puteți realiza este creșterea numărului de morți.

Putin a pus un picior în pragul Europei. Ungaria e singura țară care îl primește în această perioadă, așa că miza de comunicare pentru el a fost uriașă. Trebuia să arate tuturor statelor mici și foste comuniste cât de bine e să se alieze Rusiei. „Toate problemele puse pe masă de prietenii noștri maghiari au fost rezolvate”, anunța Putin în conferința de presă. Putin a venit cu cadouri la Budapesta, mai precis a făcut cadou bani. Cantitatea de gaze neconsumată de Ungaria în prezentul contract de livrare, pe care ar fi trebuit să o plătească oricum, tocmai a fost ștearsă din datorie. Prețul rămâne cel stabilit și pe viitor, iar cantitatea de care va avea nevoie guvernul maghiar poate fi ajustată după nevoi. Compania Mol va căuta rezerve naturale în Rusia, iar piața din Federație se va deschide pentru produse ungurești.

Practic, Vladimir Putin spune așa: țările din est au alături de Rusia un viitor, împotriva Rusiei numai probleme. Cât de multe probleme s-ar vedea acum în cazul Ucrainei. „Sigur că e trist să pierzi, dar prezenta putere de la Kiev trebuie să treacă peste, viața merge mai departe”, a spus Putin la conferința de presă.

Guvernul joacă în forță fără să își riște pielea (Le Monde)

Executivul francez s-a văzut nevoit să recurgă la asumarea răspunderii pe o lege de reforme economice. Articolul 49.3 din Constituția franceză permite asta și a devenit faimos peste noapte datorită gestului premierului Manuel Valls.

Recurgerea la asumarea răspunderii echivalează cu recunoașterea faptului că un Executiv nu se poate baza pe majoritatea parlamentară. Din acest punct de vedere, ziua de 17 februarie marchează o cotitură importantă în actualul cincinal prezidențial al Republicii Franceze. Au mai existat conflicte între aripa centristă a socialiștilor și cea mai de stânga, dar ele s-au rezolvat, până ieri, înainte de votul din parlament.

Spiritul lui 11 ianuarie, invocat de președintele Hollande după atentatele de la Paris, se pare că nu produce efectele scontate, respectiv nu pe un termen mai lung, așa cum și-ar fi dorit șeful statului. Totuși, în materie de cost politic, administrația Hollande nu riscă prea multe pentru că 61% dintre francezi susțin legea forțată ieri prin parlament.