Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cea mai mare afacere de spălare de bani a tuturor timpurilor (Spiegel)

liberty-reserve-cracked.jpg

sursa foto: arstehnica.com

Exista pe internet o valută digitală numită Liberty Reserve, iar acum este anchetată de justiția americană. Afacerea ar fi spălat 6 miliarde de dolari din afaceri ilicite la nivel mondial. Firma ar fi reprezentat banca preferată de lumea interlopă.

Sediul companiei se află în Costa Rica. Procuratura din New York o acuză că ar fi introdus în economia internațională ilegal 6 miliarde de dolari. Dacă această ipoteză va fi confirmată, atunci Liberty Reserve este cel mai mare sistem de spălare de bani din istorie. Cum funcționa? Utilizatorii putea achiziționa pe internet o monedă virtuală. Vorbim despre Liberty Reserve Euro sau Dollar. Banii virtuali se cumpărau cu bani reali, evident, dar partea atrăgătoare era următoarea: afacerile derulate în moneda Liberty nu se supuneau niciunei legi a niciunui stat. În total, se pare că firma ar fi derulat 55 de milioane de tranzacții ilegale pentru clienții săi care și-ar fi spălat cu ușurință banii din afaceri ilicite.

La anchetă participă procurori și forțe de poliție din 17 state. Fondatorul firmei a fost arestat săptămâna trecută în Spania. În SUA și Costa Rica au mai fost arestate alte patru persoane. Două mai sunt anchetate, dar se află în continuare în libertate.

Armele rusești și pacea în Siria (BBC News)

Rusia confirmă planurile de livrare a unui sistem de rachete sol-aer către Damasc. Moscova afirmă că rachetele S-300 vor echilibra situația din Siria și că vor preveni o intervenție străină în conflict. Între timp, tot Rusia se laudă că lucrează la o inițiativă de pace cu SUA.

Adjunctul ministrului de externe afirmă că rachetele vor reprezenta un factor de stabilitate în Siria și că ele vor preveni intervenții exterioare pripite în conflict. Nu este prima dată când comunitatea internațională aude despre această livrare planificată. Ultima oară guvernul SUA ceruse Moscovei să dea dovadă de reținere. În același timp însă, Rusia critică faptul că UE nu a reușit să prelungească embargoul militar impus Siriei și posibilitatea ca state europene să înarmeze forțele rebele. Diplomația rusă afirmă că lipsa unui consens în UE afectează direct procesul de pace între cele două tabere siriene. Sigur, rachetele rusești sunt un factor de echilibru... Dar și echilibrul pare a fi de partea cuiva.

Hackerii chinezi au spart sisteme informatice de la Pentagon (Le Monde)

Atacul cibernetic a vizat informații despre armele americane, mai precis despre avioane și rachete. Informația a fost dezvăluită de cotidianul Washington Post și confirmată de Pentagon. Lista cu armele ce au fost inspectate de hackeri este impresionantă.

Vorbim printre altele despre sistemele de rachete interceptoare Patriot, despre cele de radar Aegis, despre avioanele de vânătoare F-18 și F-35 sau despre elicopterul Black Hawk. Tot ce a mai putut spune Pentagonul a fost că, deși amenințara e serioasă, capacitatea operațională a armelor americane nu a fost compromisă. Raportul elaborat de Defense Science Board nu acuză China în mod deschis, dar mai mulți oficiali militari au confirmat pentru Washington Post că acest atac se înscrie într-o campanie vastă de spionaj cibernetic venit din Republica Populară. Serviciile de informații americane au sporit avertismentele adresate Congresului american în care descriu pericolul de anihilare a rețelelor informatice din SUA și urmările grave pe care un asemenea atac le-ar avea.

 
Revista presei internationale cu Andreea Pietroșel