Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vine Maestrul – surle si trambite la intoarcerea lui Erdogan (Die Welt)

Premierul Turciei se intoarce din turneul sau din Africa de Nord la implinirea unei saptamani de la declansarea protestelor impotriva sa. Primul lucru pe care il face: cere oprirea imediata a manifestatiilor.

Patru zile a fost plecat Recep Tayyip Erdogan. In ziua intoarcerii sale, mii de oameni s-au strans din nou in piata Taksim din centrul orasului Istanbul si au cerut demisia premierului. In acelasi timp, circa 10.000 de sustinatori ai primului ministru s-au strans la aeroportul Ataturk pentru a-si intampina eroul acasa. Acesta din urma a spus ca demonstratiile trebuie sa inceteze imediat. Manifestatiile si-ar fi pierdut legitimitatea democratica si ar fi degenerat in vandalism. Erdogan le-a raspuns si oponentilor care il acuza ca este premier pentru doar jumatate din turci – sloganul aminteste de castigarea ultimelor alegeri parlamentare cu 50% - ca nu este adevarat, guvernul sau ar sta in slujba tuturor cetatenilor.

Sustinatorii primului ministru au scandat la sosirea sa ca si-ar da viata pentru el in contextul in care Turcia se confrunta de o saptamana cu un val de manifestatii fara precedent. Erdogan se arata de neclintit in opinia sa conform careia protestele ar fi organizate de teroristi. Conform agentiei de stiri Anadolu, sapte cetateni straini au fost arestati de politie sub acuzatia ca ar fi instigat la proteste. Dintre acestia doi sunt francezi, unul german si unul american. Strainii arestati ar putea fi acuzati de tentativa de destabilizare a tarii si de subminare puterii de stat. Faptele se pedepsesc cu inchisoare pe viata in Turcia. Presa internationala spune ca unii dintre straini ar avea pasapoarte diplomatice, dar ministerul de externe de la Ankara dezminte informatia. Pana acum, 915 oameni au fost raniti in ciocnirile violente dintre politie si manifestanti, patru persoane au murit, iar pagubele insumeaza circa 28 de milioane de Euro.

Armata siriana recucereste o trecere catre Platoul Golan (BBC News)

Anuntul a fost facut de guvernul de la Damasc si se refera la un punct de trecere a frontierei catre Platoul Golan care era sub controlul ONU. Postul fusese cucerit de rebeli anterior.

Tancuri si unitati blindate au fost utilizate in luptele de la Quneitra in apropiere de teritoriul controlat de Israel. Austria a anuntat in context ca isi va retrage Castile Albastre stationate in regiune sub mandat ONU din cauza extinderii conflictului dupa ce doi soldati au fost raniti. Austria are 900 de soldati stationati in Golan si reprezinta o treime a intregului contingent al Natiunilor Unite. Israelul a afirmat ca regreta decizia Vienei si ca spera ca violentele sa nu escaladeze in zona. Croatia, Canada si Japonia si-au repatriat deja soldatii din misiunea ONU din cauza razboiului civil sirian. Evenimentele se petrec la doar o zi dupa ce trupele siriene sprijinite de militiile siite libaneze Hezbollah au cucerit orasul Qusair, unul din fiefurile rebelilor din Siria. Implicarea Hezbollah si izbucnirea luptelor in vecinatatea platoului Golan sporesc temerile ca razboiul din Siria va fi exportat peste granitele tarii.

Letonia – miracolul economic bazat pe austeritate (Le Point)

In ciuda unei scaderi a economiei cu 25% in perioada 2008-2009, Letonia primeste unda verde de la Bruxelles pentru integrarea in uniunea monetara.

De la 1 ianuarie 2014, Letonia va deveni al 18-lea stat membru al zonei Euro. Asta daca ministrii de finante si Parlamentul European vor fi de acord si vor aproba demersul. Cine ar fi crezut in urma cu 5 ani ca micul stat situat intre Estonia, Lituania, Rusia si Belarus va reusi sa indeplineasca seria de criterii necesare introducerii monedei unice? Intrebarea nu e de ici de colo. Sa ne amintim ca Letonia a avut un somaj de 16%, deficit comercial de speriat si, in general, o situatie economica precara. Asta dupa rate de crestere de peste 10% inainte de momentul crizei financiare din 2008-2009. Acum insa, Letonia este elogiata drept model pentru alte state europene aflate in dificultate. Cheltuielile publice au fost redimensionate in jos, austeritatea a fost aplicata ca la carte. In schimb, Letonia nu a uitat sa investeasca si sa faciliteze investitiile straine si s-a folosit de pietele alternative celei europene care nu-i putea oferi cine stie ce desfacere. Sigur, economia letona este inca fragila, iar sistemul bancar inca sub supraveghere. Dar tara arata ca se poate.