
Presa internaţională
Edward Snowden, omul care dinamitează Guvernul american (The Guardian)
images.jpeg

Unul dintre programe priveşte "recoltarea" începând din 2006 a datelor apelurilor telefonice în Statele Unite de către operatorul Verizon şi, se pare, şi de către alţi operatori. Celălalt program, numit PRISM, vizează interceptarea comunicaţiilor navigatorilor pe Internet străini, care se află în afara teritoriului Statelor Unite, pe nouă reţele mari de socializare, ca Facebook.
Un angajat în vârstă de 29 de ani al unui subcontractor american în domeniul Apărării este sursa care a dezvăluit pentru The Guardian informaţii confidenţiale despre programele de supraveghere a comunicaţiilor desfăşurate de către Statele Unite, a anunţat ziarul britanic.
"Nu am nicio intenţie să mă ascund, pentru că ştiu că nu am făcut nimic rău", a declarat Edward Snowden, care se află la Hong Kong de la 20 mai, într-un interviu publicat pe site-ul ziarului.
Cotidianul britanic publică pe site un interviu video cu Edward Snowden, cu faţa la vedere. Şeful serviciilor americane de informaţii a solicitat deschiderea unei anchete privind originea scurgerilor de informaţii referitoare la programe americane secrete de supraveghere a comunicaţiilor, porivit unor fragmente dintr-un interviu pentru NBC News.
Ramanem tot in Statele Unite si citim in Washington Post un editorial scris de Wesley Clark, general de armată în rezervă şi fost comandant suprem al forţelor aliate ale NATO. El crede ca discuţiile dintre presedintele Barack Obama şi omologul său chinez Xi Jinping ar trebui să reprezinte adevăratul „pivot“ al Statelor Unite în Asia, dar această situaţie continuă să nu aibă o finalitate.
Generalul crede că liderii chinezii îi subestimează pe americani şi le interpretează greşit acţiunile. Astfel, neînţelegerile profunde şi lipsa de cooperare stau la baza unei combinaţii potenţial periculoase.
Wesley Clark spune că liderii chinezi cred că ţara lor va depăşi în curând Statele Unite şi viziunea lor se bazează pe rata şomajului din SUA, creşterea economică lentă şi gradul de îndatorare. Chinezii văd în SUA o superputere economică aflată în declin.
China este o putere în creştere, iar economia ei de 8000 de miliarde de dolari se află pe locul al doilea după Statele Unite ale Americii care deţin 16.000 de miliarde de dolari. Însă, din punctul de vedere al puterii de cumpărare, cele două se află aproape la egalitate, iar China manifestă o creştere de aproape trei ori mai mare.
Ministrul german de interne, Hans Peter Friedrich promite masuri mai dure pentru cei care profita de sistemul de asigurari sociale al tarii sale anunta "Der Spiegel".
Saptamanalul german subliniază că, "de ani buni, germanii s-au plâns că românii şi bulgarii care imigrează profită de sitemul ţării de asigurări sociale". Aşa că, "ministrul german a promis măsuri mai dure, inclusiv expulzări şi interzicerea liberei circulaţii.
Hans Peter Friedrich a declarat ca "în cazul în care Comisia Europeană vrea dovezi, ea este mai mult decât de binevenită să vină şi să viziteze marile oraşe din Germania, unde fenomenul poate fi observat imediat". Şi ziarul britanic "The Daily Mail" acordă Romaniei o "bilă neagră", titrând telegrafic: "Jafurile din bancomate sunt în creştere: în opinia poliţiei, 92% din cazuri se datorează bandelor de români".