Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lanţul păcii în Parcul Gezi (Hurriyet)

Presa din Turcia consideră că întâlnirea de la Ankara are un rezultat incert. După întâlnirea cu o parte dintre reprezentanţii protestatarilor, premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, nu exclude organizarea unui referendum la Istanbul în legătură cu proiectul de amenajare a pieţei Taksim, aflat la originea manifestaţiilor antiguvernamentale din Turcia.

Vicepremierul turc a cerut sutelor de manifestanți care ocupă în continuare micul parc Gezi, să îl părăsească 'în cel mai scurt timp posibil'.
Presa turcă mai scrie si despre “Lanțul păcii”.  La două saptamâni dupa începerea protestelor împotriva distrugerii parcului Gezi, la Istanbul, si împotriva politicii guvernului, poliția a evacuat cu forța Piața Taksim, unde erau concentrați protestatarii. Aceștia formaseră un lanț uman înainte de a fi forțați să părăsească zona.


Grecia va fi paralizată azi de o grevă generală dupa decizia autorităților elene de a închide radioul și postul public de televiziune.

Pentru ziarul elen Eleftherotypia, închiderea radio-televiziunii publice grecesti ERT, la câteva ore dupa anuntul facut, fara preaviz, de catre guvern, în 11 iunie, nu este decât "o condamnare la moarte", nici mai mult nici mai putin. Presa elena scrie azi despre ecranul negru pentru televiziunea publica dar anunta si greva care paralizeaza intreaga tara, Principalele confederatii sindicale ale sectorului privat si public din Grecia, au anuntat declansarea unei greve generale de 24 de ore si pichetarea sediului radio-televiziunii publice ERT din Atena, în semn de protest fata de decizia Guvernului de a închide aceste posturi. Calificând drept "lovitura de stat" decizia Guvernului grec de a închide ERT, confederatiile sindicale au anuntat ca resping insistenta Executivului de a lua "decizii antidemocratice extreme".

 

Europa adoptă metoda americană anunță Le Figaro, care scrie că miercuri, Comisia Europeană “a făcut un nou pas în lupta împotriva evaziunii fiscale”.

Executivul european urmează să adopte într-adevar un proiect de directivă care extinde schimbul automat de informatii fiscale la unele surse de venituri care nu sunt cuprinse la ora actuala în legislatia europeana, cum ar fi câstigurile de capital si dividendele.
Conform cotidianului francez, “aceasta este, pentru Europa, o modalitate de a se alinia modelului american, prin adoptarea unui ‘FATCA european’”, referindu-se la Foreign Account Tax Compliance Act. Acest tratat permite fiscului american sa obtina din partea bancilor europene ridicarea secretului bancar pentru toate conturile “off-shore” detinute de cetatenii americani, “reusind sa supuna bancile elvetiene” în felul acesta.
Pentru a intra în vigoare, proiectul de directiva trebuie sa fie acceptat în unanimitate de cele 27 de state membre ale UE. Austria si Luxemburgul sunt de acord pentru a discuta acest proiect legislativ, dar au avertizat ca nu îl vor semna atâta timp cât principiul schimbului automat de informatii nu va fi garantat, cu Elvetia, în special.