Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Erdogan în război cu jumătate de Turcie (Die Welt)

Premierul turc și-a chemat susținătorii din întreaga țară pentru a arăta că are mai mulți oameni de partea sa decât oponenți. Cu puțin timp înainte s-a gândit că ar fi cazul să reprime și mișcarea din parcul Gezi și piața Taksim.

Pe apele albastre ale Bosforului, o coloană de ambarcațiuni de pescuit trecea agale. Vapoarele erau împodobite cu simbolurile partidului AKP al premierului Recep Tayyip Erdogan. Autobuze cu susținătorii săi veneau din întreaga țară, iar feriboturile nu mai făceau față la numărul lor. Transportul în comun era gratuit pentru cei veniți să-l ovaționeze pe primul ministru la Istanbul, iar autovehiculele “marca AKP” aveau prioritate pe străzi. Trebuia să fie un triumf al democrației, al majorității, cel puțin al celor 42,7% din persoanele cu drept de vot în Turcia care au votat cu Erdogan la ultimele alegeri. Nici oponenții săi nu s-au lăsat mai prejos și vroiau să strângă 1 milion de manifestanți în piața Taksim. Lucru care nu ar fi dat bine la public, așa că sâmbătă seara, premierul a decis că, odată cu ultima strigare a muezzinului, piața Taksim trebuie redată poporului.

Ce s-a întâmplat apoi în Turcia nu are nimic de-a face cu democrația. Guvernatorul din Istanbul a avertizat că oricine va încerca să pătrundă în Taksim va fi tratat ca un terorist. Medici și studenți la medicină au fost arestați pentru că au tratat manifestanții răniți în confruntări. Hotelurile de lux din Istanbul care ofereau adăpost protestatarilor răniți au fost luate cu asalt. Tone de gaze lacrimogene au umplut străzile din mai multe orașe. Poliția a folosit și gloanțe de plastic. Vânătoarea de oameni continuă și acum în multe cartiere din Istanbul și alte orașe. Zeci sau sute de oameni au fost arestați, numai despre 13 dintre ei se știe ceva oficial. Conform datelor din surse medicale, peste 7000 de persoane au fost rănite de la 1 iunie încoace. Vorba premierului Erdogan: democrația e o dată la patru ani la vot. Atât.

Putin îi ține spatele lui Assad (The Guardian)

Președintele Federației Ruse crede că a-i susține pe cei care își omoară dușmanii și le mănâncă organele nu e o idee bună. Mult mai bine ar fi, spune Putin, ca Occidentul să facă precum Rusia: să înarmeze guvernul legitim al Siriei, nu forțele de opoziție.

Un progres diplomatic în ceea ce privește războiul civil din Siria nu pare să se poată concretiza la summitul G8 din Belfast. Premierul britanic David Cameron a declarat după o întrevedere cu Vladimir Putin că au căzut de acord asupra necesității ca o catastrofă umanitară de proporțiile celei din Siria să se încheie cât mai rapid. Mai mult n-au reușit cei doi. Nici vorbă despre o nouă tentativă de negociere sub mediere internațională. Discuția dintre Cameron și Putin a avut loc după ce președintele american Barack Obama a confirmat faptul că forțele armate loiale guvernului au utilizat arme chimice împotriva rebelilor și a populației civile. Obama a anunțat că se gândește la o modalitate de a furniza asistență militară opoziției siriene, dar nu a dezvăluit niciun detaliu concret. Oponenții înarmării rebelilor afirmă că ar fi sinucidere să înarmezi niște elemente cu pronunțat caracter islamist pentru ca acestea să intre în posesia arsenalului de armament chimic al Siriei.

Hollande își apără reformele (Le Figaro)

Conform unui sondaj CSA, 64% din francezi cred că ritmul reformelor din țara lor este prea lent. Nu ritmul e problema, ci faptul că rezultatele reformelor se lasă așteptate – așa a găsit de cuviință președintele Francois Hollande să reacționeze la acest sondaj într-un interviu acordat postului de televiziune M6.

Măcar trebuie spus că Hollande este consecvent. La fiecare apariție publică vorbește despre determinare, încredere, reforme etc. În interviul de ieri seară, președintele republicii franceze a mai anunțat o dată că reformele au fost inițiate. Numai că ieșirea din criză nu se întrevede la orizont. Hollande tot spune că țara se află într-un moment crucial al existenței sale și că este conștient care ar fi realitatea din țară. Unde mai pui că și înțelege nerăbdarea oamenilor. Așa că șeful de la Elysee a pus placa deja uzată: durează. Reformele nu se văd de pe o zi pe alta. Dar nici spune nimeni că peste noapte trebuie să se întâmple ceva. Francezii se întreabă doar ce s-a întâmplat în ultimul an și ceva?!...

 
Revista presei internationale cu Laurentiu Colintineanu