Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Familia Cool e în oraș (Spiegel)

Întreaga familie prezidențială a SUA a ajuns la Berlin unde Barack Obama, începe astăzi o vizită oficială. Orașul e împânzit de polițiști, străzi sunt închise, totul a fost pregătit până la ultimul detaliu pentru discursul pe care Obama îl va susține în fața porții Brandenburg.

Autoritățile din capitala germană au decretat nivel de securitate 10+. Circa 8000 de polițiști vor asigura ordinea în timpul vizitei președintelui american care durează în total circa 25 de ore. Întregul centru al orașului e zona pietonală, dar măsurile de siguranță excelează în minuțiozitate. Nu mai există coșuri de gunoi, geamurile clădirilor adiacente porții Brandenburg vor rămâne închise, toate acoperișurile sunt loc de joacă pentru agenții Secret Service. Programul oficial al vizitei începe în această dimineață. Șeful de la Casa Albă va avea întâlniri cu președintele Joachim Gauck, cu doamna cancelar Merkel și cu socialdemocratul Peer Steinbruck, contracandidatul lui Merkel la alegerile din toamnă. Cele mai importante teme de discuție vor fi focarele de criză din Siria și Iran, dar și programul american de spionare a comunicațiilor electronice. Guvernul de la Berlin vrea să știe în ce măsură au fost afectați cetățeni germani.

Punctul culminant al vizitei va fi discursul din fața porții Brandenburg la aproape 50 de ani de la faimosul Ich bin ein Berliner rostit de John F. Kennedy. Toată lumea se așteaptă la o alocuțiune marcantă care să descrie viitorul relațiilor bilaterale americano-germane și echilibrul de putere la nivel internațional. De la consilierul prezidențial pe probleme de securitate am aflat că discursul lui Obama va reprezenta un apel pentru o cooperare mai strânsă a Occidentului în secolul 21. Trebuie să fim la fel de buni în următorii 50 de ani precum a fost în ultima jumătate de secol, așa a descris Ben Rhodes alocuțiunea lui Obama.

Vizita de azi e prima efectuată de Barack Obama în calitate de președinte al SUA. Ultima sa vizită a avut loc în 2008, dar atunci era doar candidat. Euforia germanilor s-a dus demult, mulți sunt dezamăgiți de programul PRISM și de eșecul de la Guantanamo. Cu atât mai mari sunt așadar așteptările Germaniei. Spre deosebire de 2008, doar puțini locuitori ai capitalei germane îl vor vedea live pe președinte. Există o listă de 4000 de invitați, dar accesul publicului este restrâns. Mult mai mult simt berlinezii măsurile de securitate.

Brazilia se revoltă (Le Monde)

Circa 50.000 de oameni au protestat la Sao Paolo ieri, după ce luni 250.000 de persoane au manifestat în mai multe orașe ale Braziliei. Mitingul din Sao Paolo a avut loc concomitent cu o întâlnire a doamnei președinte Dilma Roussef cu predecesorul său Lula da Silva.

Protestul a fost pașnic în majoritate, un grup restrâns de persoane a încercat să forțeze accesul în primăria orașului, dar a fost respins cu gaze lacrimogene de poliție. Un car de transmisie a fost incendiat, la fel un sediu de bancă, iar mai multe magazine au fost devastate. În circa 30 de orașe mai mici au avut loc manifestații care au strâns până la 8000 de oameni pe străzi. Dilma Roussef a anunțat că va asculta cu atenție solicitările manifestanților legitimi și că va căuta soluții la problemele lor. Revolta brazilienilor a început luni la Sao Paolo din cauza creșterii prețului la biletul de autobuz. Mai multe orașe au anunțat deja că revin la vechiul preț. În plus, manifestanții acuză și factura colosală a Campionatului Mondial de anul viitor. 11 miliarde de euro ar urma să cheltuie Brazilia pentru organizarea evenimentului sportiv. Mulți cetățeni sunt nemulțumiți că pentru asta se găsesc bani, dar pentru sistemul sanitar, de exemplu, nu.

Bulgarii își fac vocea auzită (Neue Zurcher Zeitung)

Mii de oameni protestează în Bulgaria împotriva autocrației politicienilor de la Sofia. Manifestațiile au fost declanșate de numirea unui oligarh obscur în fruntea autorității de combatere a corupției.

Delian Peievski este un mogul media și, de vineri, are în ogradă și șefia Agenției Naționale de Securitate – o autoritate națională pentru combaterea corupției cu competențe extinse. Bulgarii sunt nemulțumiți de modalitatea în care acesta a fost numit: fără dezbatere parlamentară, peste noapte, la ordinul lui Serghei Stanișev, președintele socialiștilor, și al premierului Oreșarski. Comentatorii au rămas muți în fața acestei mișcări, partenerii europeni ai Bulgariei dau deja semnale de distanțare.

Ca să întelegeți: șeful unei instituții anticorupție fusese numit unul care are la activ acuzații de șantaj și abuz în serviciu. Sub presiunea străzii, Peievski s-a retras deja, iar guvernul a promis că va desemna un nou șef al agenției care să se bucure de sprijin popular și care să aibă autoritatea morală necesară.

Cu toate acestea, protestele nu s-au diminuat, ba dimpotrivă. Oamenii cer cu insistență demisia guvernului, dar mai ales a șefului socialiștilor, Serghei Stanișev. Acesta este acuzat că nu își murdărește oficial mâinile cu actul de guvernare, dar că ar fi eminența cenușie din spatele premierului. Evident, Stanișev nu are niciun gând să se retragă. Dar bulgarii arată că atitudinea politicienilor care, odată ajunși în funcție ignoră complet nevoile oamenilor, nu mai poate continua. Și că cetățenii nu vor mai accepta orice fără ripostă.