Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Manning acuză SUA că mint în continuare în problema irakiană (Le Monde)

Fostul analist de spionaj militar din Irak – cel care se află la originea celei mai mari scurgeri de informații secrete din istoria SUA – afirmă într-un editorial scris din închisoare că administrația de la Washington continuă să ascundă opiniei publice detalii legate de strategia finanțată de contribuabili.
Alte titluri astăzi: Armata irakiană se dezintegrează (Spiegel) și NATO găsește tancuri rusești în estul Ucrainei (Neue Zurcher Zeitung)

Chelsea Manning – cunoscut publicului la momentul izbucnirii scandalului WikiLeaks drept Bradley Manning – cere guvernului american să permită desecretizarea tuturor faptelor legate de intervenția americană din Irak încheiată cu retragerea totală a militarilor în 2011. Această analiză a publicului american ar fi cu atât mai necesară cu cât Barack Obama a declarat că analizează toate opțiunile pentru combaterea teroriștilor suniți din organizația ISIS. Manning își amintește că pe perioada staționării în Irak nu existau mai mult de 12 jurnaliști americani acreditați oficial în Irak în același timp.

La o populație de 31 de milioane și 117.000 de militari americani, numărul acestora era mult sub cel necesar, consideră Manning care execută o pedeapsă cu închisoarea de 35 de ani pentru sustragerea celor 700.000 de documente publicate ulterior de WikiLeaks. Jurnaliștii ar fi fost selectați pe baza articolelor „favorabile” din trecut, iar cei incomozi ar fi fost refuzați de către armata SUA. Manning scrie că autoritățile americane au fost complicii guvernului al-Maliki în nenumărate acte de corupție și că ar fi închis ambii ochi în fața încălcării repetate a drepturilor omului de către administrația irakiană.

Armata irakiană se dezintegrează (Spiegel)

La aeroportul din orașul Arbil – situat la 80km de Mossul – stau la coadă sute de oameni. Și nu vorbim despre civilii care s-au refugiat din calea ofensivei teroriștilor ISIS, ci despre militarii armatei irakiene care au dezertat în momentul atacului.

30.000 de soldați au capitulat în fața a 800 de teroriști la Mossul și au lăsat un oraș cu milioane de locuitori pe mâna extremiștilor. Reporterilor internaționali le cer să nu îi fotografieze de teama persecuției sau a executării. Dar nici situația din Mossul nu le era mai favorabilă. Mulți povestesc despre creaturi aproape mitice, bărbați cu barba până la șolduri, care pedepsesc rugăciuni greșite procedural cu tăierea de mâini, care violează femei și care execută bărbați fără motiv.

O bună parte a armatei irakiene e formată din suniți. Nu pentru că ar fi exemple de moralitate sau datorie patriotică, ci pentru că aveau nevoie de un loc de muncă. În ciuda promisiunilor repetate, premierul Nuri al-Maliki nu a făcut prea multe în ceea ce privește incluziunea socială și politică a suniților, grija lui s-a orientat către șiiții majoritari care l-au votat. Mulți foști soldați de la coada de bilete din Arbil jură că nu și-ar fi abandonat armele, ci că le-ar fi predat milițiilor kurde împreună cu uniformele de care au scăpat cu repeziciune. O fi așa sau nu, un lucru e limpede ca bună-ziua: armata irakiană nu e dispusă să își dea viața pentru premierul Maliki.

NATO găsește tancuri rusești în estul Ucrainei (Neue Zurcher Zeitung)

Tensiunile dintre Kiev și Moscova sporesc în contextul negocierilor privind aprovizionarea cu gaze și după doborârea unui avion militar ucrainean de către separatiștii pro-ruși. Ucraina ia în considerare chiar întreruperea relațiilor diplomatice cu Federația Rusă.

Presa germană a publicat mai multe fotografii care ar atesta trecerea de către tancurile rusești a frontierei de stat cu Ucraina. NATO nu a confirmat autenticitatea acestor imagini la finele săptămânii, dar nici nu le-a dezmințit. Ele ar arăta trei tancuri rusești de tip T-64 care ar fi fost văzute în mai multe orașe din estul Ucrainei. Fotografiile ar proveni de la un operator civil de sateliți, dar, conform propriilor declarații, NATO ar fi în posesia unor imagini cu rezoluție mai mare pe care însă nu dorește să le publice deocamdată. Acestea ar arăta tancuri rusești la momentul încărcării pentru transportul peste frontieră și, apoi, aceleași vehicule militare în orașul Makeievka în estul ucrainean.

În acest context, guvernul de la Kiev ia în considerare întreruperea relațiilor diplomatice cu Rusia. În discuție mai este și închiderea frontierei dintre cele două state având în vedere că Moscova nu previne traficul de arme și tehnică de luptă către separatiștii pro-ruși. Aceștia din urmă au respins acuzațiile referitoare la tancurile rusești care ar fi pătruns pe teritoriu ucrainean.