
Presa internaţională
Bunga Bunga = 7 ani (The Telegraph)
berlusconi-and-mahroug-009.jpg

Condamnarea e o lovitură serioasă pentru fostul prim ministru și pentru susținătorii săi care acuză o lovitură de stat din partea justiției controlate de Stânga din Italia. Berlusconi pozează în continuare în victimă și afirmă că este nevinovat și, vezi Doamne, persecutat pentru a fi eliminat din viața publică. Literalmente, pentru că verdictul aduce cu sine și o interdicție pe viață de a ocupa vreo funcție publică. Dar să nu ne grăbim. În primul rând, procesul care a durat doi ani se află abia în primă instanță. Evident că Berlusconi va face apel, iar joaca de-a condamnarea va continua. Apoi, chiar și ajuns în ultimă instanță, fostul premier, probabil, nu va face nicio zi de închisoare. A avut grijă să modifice legile în așa fel încât orice persoană peste 70 de ani să poată fi scutită de executarea pedepsei. Mai interesant de urmărit va fi soarta coaliției de guvernare din Italia din care face parte partidul lui Berlusconi. Formațiunea amenințase că miniștrii săi ar putea demisiona în bloc dacă verdictul din instanță împotriva fostului șef nu le va conveni.
Negocierile de aderare cu Turcia ar putea reîncepe (Spiegel)
În ciuda violențelor din Turcia, ministrul german de externe se pronunță pentru redeschiderea negocierilor de aderare cu Ankara. Dacă vor gândi la fel și colegii săi din Uniune, atunci discuțiile ar putea avea loc chiar în toamna acestui an.
De săptămâni întregi încoace, poliția turcă bate la activiștii pentru democrație ca la fasole, dar acest mic amănunt nu pare să vină în contradicție cu negocierile Turciei de aderare la Uniunea Europeană. Ar fi pentru prima dată în ultimii trei ani când Uniunea ar deschide un capitol nou de negociere cu Ankara. Astăzi vor discuta miniștrii de resort despre această posibilitate. Olanda, Austria și chiar Germania prin vocea cancelarului Merkel sunt însă sceptice față de acest demers. Argumentul lui Guido Westerwelle este acela că nu pot fi ignorate interesele Europei pe termen mediu și lung – vezi adică apropierea Turciei de UE, nu distanțarea ei. Westerwelle a zis și ceva vag despre proteste și reprimarea violentă a acestora: Nu putem ignora ce s-a întâmplat în ultimele zile. Mai sunt și alte obstacole în calea negocierilor: de exemplu, protocolul de la Ankara, acela care prevede deschiderea porturilor și aeroporturilor turcești pentru Cipru. Turcia refuză deocamdată acest pas. În schimb, abia săptămâna trecută vedeam un apel al ministrului turc pentru afaceri europene în care cerea renunțarea la opoziția față de aderarea Turciei. O bătaie de stradă mai târziu, diplomația germană se execută...
Brazilia și referendumul (Le Monde)
Președintele Braziliei, doamna Dilma Roussef, a propus ieri crearea unei adunări constituante care să elaboreze o reformă politică amplă a țării sale. Proiectul ar urma să fie supus votului popular într-un referendum care să calmeze masiva criză socială în care se află Brazilia.
Înainte de asta, Dilma Roussef va avansa și niște propuneri pentru ameliorarea serviciilor publice braziliene, după discuții cu reprezentanții mișcării Passe Livre (bilet gratuit) care se află la originea acestor proteste. Doamna președinte va discuta propunerile cu primarii și guvernatorii din Brazilia pentru a vedea cum se pot pune în practică. Protestele din Brazilia au pornit de la o creștere a prețului la biletele de autobuz în condițiile în care se descoperise că guvernul brazilian urmează să cheltuie 19 miliarde de Euro pentru găzduirea campionatului mondial de fotbal, lucru care i-a înfuriat la culme pe brazilieni. Sute de mii de oameni au protestat în mai multe orașe ale țării. Manifestațiile s-au soldat și cu ciocniri violente între protestatari și poliție.