
Presa internaţională
Un adolescent rom, linșat în Franța (Liberation)
Tânărul rom a fost găsit de poliție inconștient într-un cărucior de supermarket abandonat. El trăia împreună cu familia și alți membri ai minorității într-o casă abandonată din vecinătatea Drumului Național 1 care traversează orașul Pierrefitte-sur-Seine. Conform unor surse din poliția locală, tânărul a fost căutat de agresorii săi care îl suspectau că ar fi fost autorul unui furt din domiciliul unei localnice petrecut cu doar câteva ore înainte. Mama băiatului a reclamat incidentul la poliție. Acesta se află, în prezent, în comă și este internat într-un spital din Paris. Nimeni nu a fost reținut ieri seară în cadrul cercetărilor. Primarul orașului a precizat că, în ultima vreme, au avut loc mai multe furturi și spargeri de locuințe și de mașini în oraș, iar locuitorii dau vina pe comunitatea de romi pentru aceste infracțiuni.
Ion Vardu, cetățean român, vecin cu romii care se instalaseră în casa abandonată, a explicat agenției France Presse că, după atacul în care tânărul a fost grav rănit, toți cei circa 200 de romi originari din România au părăsit imobilul imediat. Președintele consiliului local a denunțat acest „atac odios” și a afirmat că „Republica Franceză trebuie să asigure protecția tuturor locuitorilor săi indiferent de originea lor”. ONG-urile active în domeniul protecției romilor afirmă că atacurile împotriva acestei minorități sporesc în număr și în gravitate în Franța.
Du-te vino cu Vladimir Putin (Sueddeutsche Zeitung)
Există doi indicatori constanți care ne permit să estimăm cu exactitate intențiile lui Vladimir Putin în Ucraina: televiziunea de stat și Gazprom. Niciuna dintre companii nu mișcă în front fără ordin de la Kremlin și, după cum se vede, fac tot ce le stă în putință să destabilizeze Ucraina.
Criza ucraineană durează deja de destulă vreme pentru a putea recunoaște niște scenarii repetitive. Mereu începe jocul cu o agresiune neașteptată: invazia și anexarea Crimeei, înarmarea milițiilor separatiste etc. Un asemenea eveniment provoacă degringoladă și un cor de voci care spun că Vladimir Putin e un agresor periculos. În faza a doua urmează armonizarea pozițiilor europene și americane, analiza efectelor unor măsuri punitive și un ultimatum: dacă Rusia nu face așa și pe dincolo atunci trecem la chestii serioase. Kremlinul tace și observă negocierile transparente din statele democratice și evaluează cât spațiu de manevră are. Pe baza acestei analize urmează faza a treia în care Putin iese la rampă cu o ofertă croită întocmai pe temerile Vestului. Nu face promisiuni concrete, dar oferă spațiul de proiectare a unor speranțe, așa cum a fost conferința de la Geneva. Occidentul înghite momeala și apoi se trezește că luptele din estul Ucrainei de fapt se intensifică și că dezarmarea milițiilor însemna în rusă numai ceva legat de Maidan, nicidecum de rusofoni. Acest „du-te vino” cu Vladimir Putin va continua sine die pentru că el nu negociază deschis. Dar totuși, liderii vestici ar putea măcar să dea drumu la televizor și să urmărească posturile de stat. Împreună cu deciziile Gazprom, ele reprezintă cel mai la îndemână indicator al intențiilor reale ce se profilează la Kremlin.
Italia avertizează că va stopa salvarea imigranților în Mediterana (BBC News)
Ministrul de interne Angelino Alfano a tras un semnal de alarmă referitor la costurile operațiunilor de patrulare în largul coastelor libiene spunând că Italia nu va lăsa oameni să moară, dar că nu își va mai permite în curând să efectueze operațiuni în afara apelor sale teritoriale.
La scurt timp după discursul ministrului de interne, un petrolier din Kuweit a ajuns în Sicilia cu 356 de imigranți la bord. Conform surselor locale, cadavrul unui sirian care nu a făcut față călătoriei a fost descărcat și predat autorităților italiene. În urmă cu doar două zile, 39 de imigranți s-au înecat în Mediterana la circa 65km de coasta Libiei în încercarea de a ajunge în Lampedusa. Marina italiană a reușit să salveze alte 39 de persoane, dar numărul total al morților este presupus a fi mult mai mare. Nu mai departe de octombrie anul trecut, 360 de oameni s-au înecat în naufragiul unei ambarcațiuni cu aceeași destinație, Lampedusa.
Italia face față cu greu valului de imigranți și refugiați care încearcă să traverseze Marea Mediterană pornind din Libia. Costurile operațiunilor navale sunt mari, cele ale centrelor de imigranți la fel. Lampedusa este țintită zilnic de mai multe tentative de traversare a Mării, iar guvernul de la Roma face apel la UE să sprijine eforturile sale măcar financiar. Și premierul maltez a făcut același apel la solidaritate în interiorul UE atrăgând atenția că, în unele zile, există chiar și 20 de ambarcațiuni care pleacă din Africa de Nord cu destinația Europa.