Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Acționarii trebuie să-și salveze singuri băncile (Spiegel)

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Statul va fi pe viitor doar ultima soluție. Dacă o instituție financiară va intra pe viitor în incapacitate de plată, atunci regulile noi prevăd că primii la plată vor fi acționarii. Ceea ce nu exclude însă răspunderea creditorilor și a clienților.

Așa au decis miniștrii de finanțe din zona Euro după o noapte lungă de negocieri la Bruxelles. A fost un acord politic, așa l-a descris ministrul german de finanțe Wolfgang Schauble. Și politica dictează așa: acționari, creditori și clienți ai băncii care au depozite de peste 100.000 de Euro vor trebui să sară în ajutorul băncii. Ce vor miniștrii europeni? Să evite plățile din buzunarul contribuabilului votant în cazul în care o bancă ajunge în dificultate. Aceasta a fost situația în anii 2008-2009, la începutul crizei financiare, iar alegerile desfășurate  de atunci vorbesc de la sine. Pe de altă parte, deponenții nu sunt și ei contribuabili? Ba da, dar aceștia sunt protejați de clauza de garantare a depozitelor bancare de către stat în cuantum de 100.000 de Euro. Oricum ar da-o politicienii, tot la buzunarul contribuabilului se ajunge în caz de forță majoră. Partea pozitivă a acestui demers este aceea că se sporește responsabilitatea acționarilor și a creditorilor bancari. Pentru că ei sunt primii la rând în caz de, se speră că acțiunile băncilor vor fi mai cumpătate pe viitor.

Manifestații în Brazilia în ciuda concesiilor politicienilor (Le Monde)

Zeci de mii oameni au cerut în mai multe orașe ale țării măsuri concrete de combatere a corupției din țară și de ameliorare a serviciilor publice. Asta în ciuda faptului că atât doamna președinte Dilma Roussef, cât și Congresul au promis ample reforme politice.

Trebuie spus totuși că manifestațiile nu au avut aceeași amploare precum cele de săptămâna trecută când un milion de oameni manifestau împotriva clasei politice braziliene. În capitala Brasilia, circulația rutieră a fost blocată complet în centrul orașului. Oamenii au aruncat cu mingi de fotbal către polițiștii dislocați să protejeze instituțiile publice. Gestul vrea să atragă atenția asupra cheltuielilor enorme ce vor fi făcute pentru organizarea campionatului mondial de fotbal și asupra faptului că pentru acest eveniment se găsesc bani, dar pentru serviciile prestate populației nu. La Belo Horizonte, manifestanții cereau investiții în sănătate și educație. Au avut loc și unele ciocniri violente, grupuri de protestatari au aruncat cu pietre. Poliția a ripostat cu gaze lacrimogene. Multe pancarte afișau mesaje cu FIFA Go Home. Asta în condițiile în care președintele Federației Sepp Blatter asista la un meci din Cupa Confederațiilor în același oraș.

Victorie de proporții pentru homosexualii americani (The Telegraph)

Sute de oameni au primit cu urale verdictul Curții Supreme americane care a decis că persoanele căsătorite de același sex au aceleași drepturi la beneficii de la stat precum oricare alt cuplu heterosexual. Același verdict a răsturnat și legea care interzicea căsătoriile gay în statul California.

Curtea s-a înecat însă ca țiganul la mal și nu a dat un verdict care să stabilească dreptul fundamental la căsătorie al persoanelor homosexuale. Ambele decizii au fost luate cu 5 voturi la 4. Evenimentul trebuie văzut și în contextul în care grupurile de lobby pentru drepturile homosexualilor au făcut progrese majore în ultimii ani. Sondajele de opinie arată că susținerea drepturilor egale ale acestora este în continuă creștere în societatea americană și în mai multe state devoltate ale lumii. Președintele Barack Obama a salutat verdictul și i-a cerut procurorului general să revizuiască toate legile necesare pentru ca țara să se conformeze acestei decizii a Justiției. Obama este primul președinte în exercițiu al Americii care susține deschis căsătoria între persoanele de același sex. Verdictul Curții se referă numai la căsătoriile civile. Statul american nu are nimic de spus în chestiunea instituțiilor religioase. 

 
Revista presei internationale cu Laurentiu Colintineanu